İş Hayatında Başarılı Olmanın Yolları

İş yaşamında hepimizin ortak amaçlarından birisi başarılı olabilmek. Başarı;Kişinin yetenek ve yetişmeye bağlı olarak gösterdiği ansal ya da eylemsel etkinliklerinin olumlu ürünü” TDK açıklaması bu şekilde. Başarının tanımı kişiden kişiye göre yaşam ve kariyer değerleri doğrultusunda değişkenlik gösterebilir. Başarı iş hayatında; hedefi doğrultusunda istediği pozisyonda çalışmak iken, kimi için hedeflediği ücreti almak olabilir. Bu anlamda pek çok başarılı insan olabilir. İş hayatında işini iyi, düzgün, etik yapanlara başarılı tanımını da kullanılıyor. Gerek kendi iş çevremden gerekse danışanlarım arasında gözlemlediğim işini severek yapan sadece maddi kazanç hedeflemeyenler başarıya ulaşıyor. Bu arada hep zirvede kalacağınızı sanmayın, hayat bu belli olmaz. Kendinizi garantiye almalısınız.

Haberin Devamı

İşte zirvede uzun süre kalmak, için dikkat edilmesi gereken bazı detaylar. Bu detayları kendi iş hayatınıza, yaşamınıza ve tarzınıza göre uyarlayabilirsiniz….

“NE YAPARSAN YAP AŞK İLE YAP”

İşinizi severek yapmanız keyif almanızı sağlar. Problem çıkaran taraf değil çözüm üreten taraf olmalısınız. İşinizi çok sevmeseniz de sevmenizi sağlayacak sebepleri bulmak sizin elinizde. Polyannacılık oynamak bazen iş hayatınızı daha çekilir hale getirebilir. Pozitif olmaya, pozitif söylemlerde bulunmaya özen göstermelisiniz. Enerjinizi yayın çevrenize… İşinizi hobiniz olarak yapmaya gayret göstermelisiniz. Belki çalışma ortamı keyifli, belki de iş arkadaşlarınızla çok iyi anlaşıyorsunuz… Mutlaka bir sebep vardır hedefinize ulaşırken işinizi sevmenizi sağlayan.

KENDİNİ TANI; BAŞARI HEDEFİNİ BELİRLE, ROTANI ÇİZ

Hedef koyabilmeniz için öncelikle kendinizi, gücünüzü, yumuşak tarafınızı iyi bilmeniz gerekli. Yapabileceklerinizi, isteklerinizi, hayattan beklentilerinizi, engellerinizi ve değerlerinizi belirlemelisiniz. Belirlediğiniz detaylara göre gerçekçi bir hedef belirlemelisiniz. Örneğin daha büyük bir şirkette, x-y-z detaylarda 5 yıl sonra orta düzey yönetici olacağım hedefiniz olabilir. Gayet güzel, bir hedefiniz var ama bu hedefe kısa vadeli hedeflerle adım adım ulaşmanız kolay olur. Her yakın zaman hedefinize ulaştığınızda kendinizi ödüllendirmeyi unutmayın. Kendi motivasyonunuzu en iyi yine kendiniz artırabilirsiniz.

Haberin Devamı

GÜÇ BENDE ARTIIK!!! GÜÇLÜ YANLARINIZA ODAKLANIN

Kendinizi keşfederken en önemlisi hedefiniz olan başarıya ulaşmak için elinizde ki içsel kaynaklarınızı belirlemeniz, eksik olanları geliştirmeniz için yapacaklarınızı ara hedef olarak belirlemeniz. Sonuçta hepimizin ayrı özellikleri var. Önemli olan işimize göre gerekli olanları bilip üzerinde odaklanmamız. Güçlü yanlarınızı kullanacağınız projelerde-görevlerde yer almanız hedefinize ulaşmayı hızlandırır. Bir muhasebe sorumlusunun detaycılık kadar kuvvetli iletişim becerileri olmayabilir. Bir satış yetkilisinin dijital pazarlamayı bilmesi gerekmeyebilir. Hedefimize göre sahip olmamız gereken donanımı bilerek gelişiminiz için odaklanmalı, acil ve önceliği olmayan gelişim alanlarınıza fazla vakit ayırmamanız gerekir.

Haberin Devamı

ENGELLERİNİZİ BELİRLEYİN ORTADAN KALDIRIN….

“Ben bir işte nasıl başarılı olacağımı düşünmem. O işte neler engel olur diye düşünürüm. Engelleri kaldırdım mı iş kendi kendine yürür.” Mustafa KEMAL ATATÜRK / İşte başarıya ulaşmanın bir yolu da engelleri ortadan kaldırmak. Yeter ki engelin ne olduğunu bilin. Örneğin mükemmeliyetçi kişiliğiniz sizin hızı harekete geçmenizi engelliyor olabilir, törpüleyin bu yanınızı…

GEÇİP GİDEN ZAMANA YAZIK

Harekete geçmek için bekleme yapmayın, düşünen değil yapan kazanır.Harekete geçin. Zamanı satın alamıyoruz değil mi? Hayal gücü kadar sınırsız değil. Zamanınızı iyi planlayın. Vakit=Nakit . Gününüz, haftanızı ve ayı planlayın. Önemli olan acil, öncelikli olan ve olmayan işleri belirleyip bu doğrultuda zamanı verimli kullanmanız. Başarıya ulaşmak için önemli olan işleri, eğitimleri vb. ayırt etmelisiniz. İş ve özel yaşam dengenizi kurmak adına kendinize de zaman ayırmayı unutmayın…

AĞ DEĞİL BAĞ KURUN

Günümüzde teknolojik gelişmelerle ve gündem ile birlikte sosyal medya ve dijital platformlar çok önem kazanıyor. Eskinin kartvizitlikleri artık kendini sosyal ağlarda ki bağlantılar bölümüne yerini bıraktı. Bu dijital platformlardan bir şekilde çalıştığımız veya alışmak istediğimiz kişilerle iletişime geçiyoruz, geçmeliyiz de. İletişime geçerken sebebini açıklamalı ve hatta mümkünse yüz yüze temas ile profesyonel hayat bağlantı sebebinizi somut hale dönüştürmeliyiz. Sıcak temasa inananlardanım. Yeni iş bağlantı portföyünüzü geliştirirken eski çalışma arkadaşlarınızı ihmal etmeyin, bağınızı koparmayın. Kimini nerede, ne şekilde hangi konu için karşımıza çıkacağını bilemeyiz.

İŞ HAYATINDA İMAJ HERŞEYDİR, SUSUZLUK HİÇBİRŞEY

Bireysel markanız çok önemli. Yaptığınız işten, söylemlerinize, iletişim şeklinize, giyiminize kadar bir bütün. Markanızı yapılandırırken çalıştığınız işe, pozisyonunuza, hedefinize, sektörünüze vb. kadar dikkat etmeli, üzerinde çalışmalısınız. Tüm detaylar birbiriyle ilintili. Tarzınız, duruşunuz âna göre tek olmalı ve oyunu etik değerleri dikkate alarak kuralına göre oynamalısınız. İster beyaz yaka ister mavi yaka olun fark etmez. Disiplinli, çalışkan, güvenilir kişiliğinizle sorumluluklarını yerine getiren, dış görünüşle bur durumu destekleyen tavrınız sizi parmakla gösterilen yapar.

ÖNSEZİLERİNİZE GÜVENİN

Tecrübelerle desteklenen önseziler değerlidir, yol gösterir. Vereceğiniz kararlar, işlerle ilgili yapacağınız projelerle veya müşterilerinizle ilgili içinizden sesler duyabilirsiniz. Bu sesleri dinlemek; mantık ve tecrübe süzgecinden geçirerek değerlendirmekte fayda var. Mantık kadar güçlü olmasa da size yol gösterecektir.

GÜVENİLİR OLUN

Danışanlarımdan, çalıştığım firmalardan veya çözüm ortaklarımdan çok duyuyorum. Söz verip tutmayanlar, vaatlerde bulunup gerçekleştirmeyenler…. Söz verip yapmadığınızda günü kurtarmış olabilirsiniz ama geleceğiniz için büyük zararı hanenize eklemiş olursunuz. Bu durumları yaşayanlar ilerleyen dönemde sizinle çalışmak istemezler. Köyün yalancı çobanı olmak size kaybettirir.

İŞ ve ÖZEL ÇEVRENİZDE SEÇİCİ OLUN

Sizi aşağıya çekecek kimseyi yakınızda bulundurmayın. Her attığınız adımınızı, durumunuzu eleştiren negatif geri bildirim veren mi var çevrenizde? Kaliteli eleştirinin ve eleştirmenin de bir üslubu var sonuçta. Çok can sıkıcı tahmin ediyorum. Arkanıza bile bakmadan koşar adım uzaklaşın bu tiplerden. Çalışma hayatında veya iş ararken sizi sürekli negatif eleştirilerle aşağı çekip moralinizi bozarlar. Bu arada “her şikâyet bir armağandır” inanırım bu eleştirileri de bir şekilde değerlendirmelisiniz. Sizden bilgi ve tecrübe açısından daha üst konumda olan yapıcı, empati kuran kişilerle iletişimde kalın. Öğreneceğiniz çok şey vardır mutlaka.

BİRİMİZ HEPİMİZ, HEPİMİZ BİRİMİZ İÇİN

Bir şekilde büyük ve altında barınan küçük ekibin bir parçasıyız. Her işe yetişemeyebilir, her detayı bilmeyebiliriz. Gerektiğinde ekip arkadaşlarınızdan yardım istemeli ve gerektiğinde de bilgimizi ekip arkadaşlarımızla paylaşmalıyız. İş bölümü sırasında ekibinizin yardımına koşmaktan çekinmeyin. Yetişmesi gereken işleri arkadaşınızla paylaşmak bile güzeldir. Yöneticilerin de bu kapsamda yeri geldiğinde ekibin parçası olması, işlere destek olması ekibin motivasyonunu artırır. Takdir ettim, tebrik ederim, teşekkür ederim sihirli kelimeler. Kullanmaktan çekinmeyin…

HATALAR, HATALAR, AH O HATALAR

Hatasız kul olmaz ya hani iş hayatında da bu böyle…. Kim 4*4 lük, gösterebilir misiniz? Aileden başlar yaptığın hatayı bir daha yapmamanın gerekliliği… Hatalardan ders almalı, minimum zarar alacak şekilde tecrübelerimize yenilerini eklemeliyiz. Yaşayarak öğrenmenin en kalıcı yolu…

İşte size başarılı olmanın yolları….

Bu da benden farklı bir bölüm olsun….

Hayat kocaman bir ayna. Siz ona gülümseyin oda size gülümsesin, kahkahalar atsın. Siz hayatınızla ilgili olumlu düşünün, hayat size olumlu dönsün. Hayata bakarken güzellikleri görüp, güzel düşünün. Düşünceleriniz olumlu olursa inançlarınıza, davranışlarınıza yansır, davranışlarınızı hayatınızı şekillendirir. Tabi ki hayat güllük gülistanlık değil. Hatalar üzerine odaklanmayın, bir sonra ki adımda gelişiminize odaklanın. Hatalarınızın size kazandırdıkları üzerine odaklanın. Olumlu düşünmek geliştirilebilir bir yetenek. Kendinize bu yeteneği kazandırmaya çalışın. Bizi yaratana inanın ve onunla hep konuşun dua edin. Dua, ibadet bir nevi iyileştirme. Teslim olun yaratana, değiştiremedikleriniz karşısında huzura ulaşırsınız bu inançla…

KARİYERİNİZ PARLASIN

Kurumsal ve bireysel danışmanlık talepleriniz için e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.

ESRA KEMER

Kariyer Gelişim Danışmanı, İnsan Kaynakları Profesyoneli