Dünya İşgale onay!

İşgale onay!

26.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Daha önce Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan ABD Başkanı Trump, bu kez de Golan için benzer bir adım attı. Trump, ABD’nin Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in egemenliğini resmen tanıdığını ilan eden başkanlık kararnamesini imzaladı

İşgale onay

ABD Başkanı Donald Trump, “Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in egemenliğini ABD’nin resmen tanıdığını” ilan eden başkanlık kararnamesini imzalayarak, ABD’nin yaklaşık yarım asırdır konuya ilişkin sürdürdüğü politikayı tersine çevirdi. Trump, imzayı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Beyaz Saray ziyareti sırasında attı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Trump, İran ve onun desteklediği Hizbullah dahil olmak üzere Suriye’nin güneyindeki terör gruplarının bu bölgeyi İsrail’e yönelik saldırı için bir üs olarak kullandığını savundu. Trump, tanıma kararına ilişkin olarak “Bu, uzun zamandır oluşma aşamasındaydı. Uzun yıllar önce gerçekleştirilmiş olması gerekiyordu” ifadelerini kullandı. ABD Başkanı, “Gelecekteki muhtemel bir barış anlaşması, İsrail’in kendini Suriye’den, İran’dan ve diğer bölgesel tehditlerden koruma ihtiyacını göz önünde bulundurmalı” diye konuştu.

Netanyahu’ya destek

İsrail Başbakanı Netanyahu da, Başkan Trump’a teşekkür etti ve “İsrail’in bugüne kadar sizden daha iyi dostu olmadı” dedi. Netanyahu, Trump yönetiminin İran’la nükleer anlaşmadan çekilme ve yaptırımları yeniden devreye sokma kararını överken, Golan Tepeleri kararını da “tarihi” diye niteledi. Netanyahu, Golan konusundaki yaklaşımlarını, “İki savaşı kazandıktan sonra bugüne kadar yarım yüzyıl boyunca askeri zaferimizin diplomatik zafere dönüşmesini beklemek zorunda kaldık” sözleriyle dile getirdi.

Haberin Devamı

Konuşmalar sonrası Trump, Golan Tepeleri’nde İsrail’in egemenliğini tanıyan kararnameyi imzaladı, kullandığı kalemi Netanyahu’ya verdi. Trump’ın bu adımının, 9 Nisan’daki seçimlerde Netanyahu’nun “elini güçlendirmek” amacıyla alındığı belirtiliyor.

İşgale onay

‘Adeta seçim hediyesi’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Trump’ın kararına tepki göstererek, “Türkiye, bu konuda sonuna kadar gereğini yapacaktır, uluslararası camiayla bir hareket edecektir. Çünkü tek taraflı atılan bu adımları desteklemiyoruz, doğru bulmuyoruz, kabul etmiyoruz. BM dahil her platformda ne gerekiyorsa yapacağız” dedi. Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: “ABD, bir kez daha uluslararası hukuku yok saydı ancak bu karar, İsrail’in ilhakını asla meşrulaştırmayacak. Aksine, Orta Doğu’daki barış çabalarını engelleyerek bölgede gerilimi daha da artıracak. Öyle görüyoruz ki, Trump’ın bu imzası, güya şu anda seçim öncesinde zor durumda olan Netanyahu’ya adeta bir seçim hediyesidir. Yolsuzlukla sorgulanan ve hukuk önünde hesap veren Netanyahu’ya bu sözde hediyenin bir faydası olmaz. Bugün Suriye rejimiyle ilişkilerimizin bu boyutta olması, böyle bir kararı kabul etmemizi gerektirmez. Tam tersi Türkiye Cumhuriyeti, her zaman ilkeli tutum sergilemiştir.”

Haberin Devamı

Dışişleri: Karar hükümsüzdür

Dışişleri Bakanlığı’ndan Trump’ın kararına tepki geldi. Kararın esefle karşılandığı ve şiddetle kınandığı belirtilen Bakanlık açıklamasında, “Söz konusu karar, Suriye’nin ve tüm bölge ülkelerinin toprak bütünlüğüne önem atfeden ülkemiz ve uluslararası toplumun sorumluluk sahibi üyeleri bakımından tamamen hükümsüzdür” denildi.

‘Barış karşıtı bir zihniyet’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Trump’ın Golan Tepeleri’ne ilişkin başkanlık kararına tepki gösterdi. Kalın, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “ABD’nin Golan Tepeleri kararı ve aynı saatlerde İsrail’in Gazze’yi bombalaması, barış karşıtı çatışmacı zihniyetin yeni bir tezahürüdür. Kim tarafından desteklenirse desteklensin, işgal ve savaş politikaları gayrimeşrudur ve gayriinsanidir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

AK Parti Sözcü Ömer Çelik de, “Orası

(Golan Tepeleri) İsrail toprağı değildir. Orası Suriye toprağıdır, o toprak Suriyelilerin toprağıdır. Bu kararı bir kere daha yanlış bulduğumuzu ve kararlılığımızı herkese duyurmak istiyoruz. Hiçbir zaman bu kararı tanımayacağız, tanınmaması yönünde de elimizden gelen gayreti hep beraber göstereceğiz” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Trump’ın Golan kararına tepki gösterdi. Çeviköz, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Golan Tepeleri’nde İsrail egemenliğini tanımıyor ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne komşuları başta olmak üzere bütün devletler tarafından saygı duyulması gerektiğini yineliyoruz” dedi.

DÜNYA AYAKTA

ABD Başkanı Trump’ın, Golan Tepeleri’ni resmen İsrail toprağı olarak tanıyan kararnameyi imzalamasına dünyadan sert tepkiler geldi:

- Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric: “Golan Tepeleri’nin statüsü değişmedi ve BM’nin Golan politikası Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarında belirtiliyor.”

Haberin Devamı

- Avrupa Birliği (AB) Sözcülüğü: “Tutumumuz değişmedi. Golan Tepeleri dahil İsrail’in 1967’den beri işgalinde olan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımıyoruz.”

- İngiltere Dışişleri Bakanlığı: “Golan Tepeleri’ni İsrail işgali altındaki toprak olarak görüyoruz. İsrail’in 1981’deki ilhakını tanımadık ve tanımayı da planlamıyoruz. BM Sözleşmesi dahil uluslararası hukuka göre bir toprağın güç kullanılarak ilhakı yasaklanmıştır.”

- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova: “Uluslararası hukuka aykırı bu karar Orta Doğu’daki gerginliği artırabilir. BM Güvenlik Konseyi kararlarını yok sayan bu tür adımlar sadece durumu daha da kötüleştirir.”

- Beşar Esad rejimi: “Karar, ABD’yi Arapların temel düşmanı haline getirdi.”

- Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas: “Filistin’in Kudüs üzerindeki egemenliğine ya da herhangi bir Arap toprağına dokunan hiçbir karar meşru değildir.”

Yazarlar