Dünya İsrail’de ateşkes depremi!

İsrail’de ateşkes depremi!

15.11.2018 - 08:30 | Son Güncellenme:

Gazze’de taraflar arasında ateşkes sağlanırken, bu durum, Netanyahu hükümetinde krize neden oldu. Savunma Bakanı Liberman istifasını açıklarken, erken seçim çağrısı yaptı.

İsrail’de ateşkes depremi

İsrail ordusu ve Filistinli gruplar arasında tüm dünyayı endişeye sürükleyen çatışma, Mısır’ın arabuluculuğunda ateşkes sağlanmasıyla son buldu. Buna karşın ateşkes kararı, İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’nun kabinesinde ciddi krize yol açtı. İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, partisi “İsrail Evimiz” (Yisrael Beiteinu) kurmaylarıyla yaptığı toplantının ardından istifa ettiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Hükümetin Gazze politikasına sert eleştiriler yönelten Liberman, “Hamas’la sağlanan ateşkes, teröristlere teslim olmaktan başka bir anlam taşımıyor” dedi. Katar’dan gelen 15 milyon doların Gazze’ye girişine izin verilmesi ve Filistinli gruplarla ateşkesin kabul edilmesine sessiz kalamayacağını söyleyen Liberman, “Bir yandan mecliste teröristlerin ailelerine para akışını önlemek için yasalar geçirirken, diğer yandan da bunlara (Gazze halkına) para vererek sınırımıza gelip protesto düzenlemelerini ve askerlerimizin öldürülmesine destek sunmalarını sağlıyoruz” ifadelerini kullandı. İsrail, Gazze’nin elektrik santraline dizel yakıt ikmaline izin vermiş, Gazze’deki çok sayıda eve elektrik ulaştırılabilmişti.

Haberin Devamı

Kritik eşikte

Öte yandan Sputnik ajansı, istifa sonrası Savunma Bakanı koltuğunu geçici bir süre Netanyahu’nun devralacağını, böylece hem başbakan hem dışişleri bakanı hem de savunma bakanı olarak görev yapıyor olacağını yazdı.

Lieberman, istifasıyla birlikte lideri olduğu İsrail Evimiz Partisi’nin koalisyon hükümetinden ayrılacağını da açıklarken, erken seçim çağrısı yaptı. İstifayla birlikte Netanyahu’nun hükümeti kırılgan bir konuma gelmiş oldu.

Liberman liderliğindeki İsrail Evimiz Partisi mecliste 5 sandalyeye sahip. Başbakan Netanyahu’nun liderliğini yürüttüğü ve Liberman’ın da içinde yer aldığı 6 partili koalisyon hükümetinin ise 66 milletvekili bulunuyor. Koalisyon hükümetinin 120 sandalyeli İsrail meclisinde güvenoyu alması için 61 milletvekiline sahip olması gerekiyor. Liberman’ın istifasıyla koalisyon hükümetinin sandalye sayısı kritik sınıra, yani 61’e düşmüş oldu.

2016’da Savunma Bakanlığı görevine gelen Libarman’ın istifasının ardından koalisyonun zayıflaması nedeniyle erken seçim gündeme gelebilir. İsrail’de seçimlerin Kasım 2019’da yapılması planlanıyordu. Bununla birlikte İsrail Kamu Yayın Kuruluşu’nda (KAN) yer alan habere göre, Likud Partisi’nden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Liberman’ın istifası sonrası gündeme gelen erken seçim söylentilerini reddetti. Likudlu yetkili, “Erken seçime gidilmesini gerektirecek bir durum yok” ifadesini kullandı. Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Liberman’ın istifası, dik duruşuyla işgalciler nezdinde siyasi deprem yaratmada başarılı olan Gazze’nin siyasi zaferidir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ateşkesi savundu

Başbakan Netanyahu, Gazze Şeridi’nde yaşanan son gerilimin ardından sağlanan ateşkesi savundu. Netanyahu, ateşkesin Gazze’deki Filistinli grupların isteği doğrultusunda alındığını ileri sürerek, “Düşmanlarımız ateşkes için yalvardı. Bunu (ateşkes çağrısı) neden yaptıklarını çok iyi biliyorlar” dedi. Halkın vâkıf olmadığı bilgiler ışığında güç kararlar almak zorunda olduğunu söyleyen Netanyahu, “Acil durumlarda güvenlik açısından kritik kararlar alındığında düşmandan saklanması gereken bu kararlar her zaman kamuoyuyla paylaşılamaz” ifadesini kullandı.

Olaylar nasıl başladı?

Gazze’de karşılıklı çatışmaya dönüşen olaylar İsrail’in gizli bir operasyon düzenlemesiyle başladı. Sivil giyimli ve aralarında kadın kılığına girenlerin de olduğu iddia edilen komandolar, Gazze’nin içinde, El Kassam Tugayları’nın komutanı Nur Baraka’ya operasyon düzenledi. Çıkan çatışmada Baraka ve bir İsrail askeri öldü. İsrail ordusuysa, operasyonun “teröristleri öldürme veya kaçırma amacıyla değil, İsrail’in güvenliğini güçlendirme amacıyla yapıldığını” açıkladı. İsrail’in askerlerin geri kaçışını kolaylaştırmak amacıyla ilk hava saldırısını düzenlediği de iddia ediliyor.