Dünya İsrail’den ‘F-35’le uçuyoruz’ itirafı!

İsrail’den ‘F-35’le uçuyoruz’ itirafı!

23.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İsrail’den, Türkiye dahil 9 ülkenin geliştirdiği Müşterek Taarruz Uçağı programı kapsamında üretilen F-35’le ilgili tarihi bir açıklama geldi.

İsrail’den ‘F-35’le uçuyoruz’ itirafı

İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Amikam Norkin, F-35’leri operasyonel saldırıda kullanan ilk ülke olduklarını duyurdu. İsrailli komutan, “F-35 filosu, operasyonel bir filo haline geldi. F-35’leri Ortadoğu’nun her yerinde uçuruyoruz” dedi. İsrail basınında Norkin’in açıklamalarına dayandırılan haberlerde ise, şimdiden Ortadoğu’da iki farklı noktada uçakların operasyonlara katıldığı belirtildi. Norkin ayrıca Lübnan’ın başkenti Beyrut üzerinde uçan bir F-35 fotoğrafını da paylaştı.

Haberin Devamı

İsrail ABD’den sonra F-35’lerin teslim edildiği ilk ülke olmuştu. İlk iki uçağı 2016’da teslim alan İsrail’in şu ana dek 9 uçak teslim aldığı, toplam sipariş adedinin ise 50 olduğu ifade ediliyor. 9 ülke tarafından ortaklaşa geliştirilen F-35’lerin bazı parçaları Türkiye’de üretiliyor. Ancak 14 adet F-35 sipariş eden ve toplamda bu uçaklardan 100 adet almayı planlayan Türkiye’ye, Ankara-Washington ilişkilerindeki krizin tavan yapması sonrasında henüz hiçbir uçak teslimatı yapılmadı. İlk teslimatın 21 Haziran’da yapılması planlansa da, ABD’de bazı senatörler Türkiye’ye F-35 satışının engellenmesini talep ediyor.

Söz konusu teslimatların engellenmesi konusunda, Türkiye’nin Rusya’dan satın alacağı S-400 füzeleri de nedenlerden biri olarak gösterilmekte.

Haberin Devamı