Siyaset 'İtirazın sizden gelmesi lazım'

'İtirazın sizden gelmesi lazım'

24.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İktidarın pek çok söylemine karşı sendikaların sessiz kalmasını eleştiren CHP lideri Kılıçdaroğlu “Ben sizdenim, ailenizin bir parçasıyım. O yüzden sizi eleştirmeye hakkım var. Ben her koşulda, her ortamda sizin haklarınızı savunmak zorundayım” dedi

İtirazın sizden gelmesi lazım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sendikaların fabrikaların özelleştirilmesi başta olmak üzere iktidarın pek çok uygulama ve söylemine karşı sessiz kalmasını eleştirdi. Dün Tez-Koop-İş’in 11. Olağan Genel Kurulu’na katılan Kılıçdaroğlu, sendikalı olmanın önemine işaret ederek, “Flormar işçilerini düşünün, bir yılı aşkın süredir toplu sözleşme için bekliyorlar. Çalışma Bakanlığı. Yapıyor mu, yapmıyor. Tepki? Tepki cılız. Niye cılız? Sizin güzel bir sloganınız vardı, ‘susma, sustukça sıra sana gelecek’ diye, sırayla geldi” diye konuştu. Fabrikaların sırayla kapatılmaya başlandığı esnada sloganların atıldığını ama fabrikalar özelleşirken hiç ses çıkarılmadığını öne süren Kılıçdaroğlu, “Ben sizdenim, ben sizin ailenizin bir parçasıyım. O yüzden benim sizi eleştirmeye hakkım var. Sizin de beni en acımasız biçimde eleştirmeye hakkınız var. Biz bir aileyiz. Siz demokrasiyi savunuyorsunuz ben de her koşulda, her ortamda sizin haklarınızı savunmak zorundayım. Bu benim görevim. Ben bu görevi yerine getireceğim” dedi.

Haberin Devamı

“Milyonlarca insan kayıt dışı” diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Eğer bir yerde sendika varsa kayıt dışı çalışma yoktur. İktidarların sendikalaşmayı engellemelerinin temeli kayıt dışı çalışmayı teşvik etmektir. Daha az ücret ödensin, kişilerin ne kadar süre çalıştığı, ne kadar ücret aldığı olmasın, görülmesin diye. Havaalanı işçilerini düşünün kıyamet koptu, hak arayanları götürdüler hapse tıktılar. Hak arayan işçi hapse mi atılır?”

‘Yaşı bekle’ diyor

Kılıçdaroğlu, emeklilikte yaşa takılanların durumuna ilişkin, “Emeklilik yaşı 65 oldu. Vatandaş primini ödedi, çalışma süresini doldurdu. Emekli olacak, ‘yaşı bekleyeceksin’ diyor. Gidiyor patrona, ‘işsizim’ diyor, ‘Sen yaşlısın. Daha gençler var, seni alıp ne yapacağım?’ diyor. Gidiyor
devlete, ‘beni emekli et’, ‘Sen
daha gençsin. Bekle 65 yaşını dolduracaksın’ diyor. Peki bu düzenleme yapılırken yeterli tepki gösterildi mi, hayır” dedi.

Haberin Devamı

Asgari ücretin yarısının altında ücret alan 2 milyon 136 bin kişinin bulunduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, işsiz sayısının da 8 milyona dayandığını söyledi. Kıdem tazminatı konusunda üç konfederasyonun genel başkanını bir akşam yemeğine davet ettiğini anlatan Kılıçdaroğlu, “Kıdem tazminatı konusunda oturun, uzlaşın nasıl bir çözüm bulunacaksa. Sizin uzlaşmadığınız hiçbir metni biz parlamentoda savunmayız dedim. Sorun var mıdır, yok mudur o ayrı bir şey ama benim gördüğüm kadarıyla sendikalı olmanın suç olduğu bir atmosfer içinde Türkiye ilerliyor” diye konuştu.

Kılıçdardoğlu, “vergiyi tabana yayacağız” sözünün ülkede defalarca konuşulduğunu da belirtirken “Geliri nereye götürecekler? Yukarıya. ‘Vergiyi, tabana yayacağız’ dedikleri andan itibaren itirazın sizden gelmesi lazım. Gırtlağa kadar vergi ödüyor vatandaş. Asgari ücretin vergi dışı kalması lazım. Beyler, paşalar vergi ödemezler. Asgari ücretli en ağır vergi. Şimdi göreceksiniz dilim atlayacak, asgari ücretli bakacak ki aldığı ücret düşmüş. Ne için? Ek vergi geldi. Vergiyi yukarıya taşıyacaksın, geliri tabana yayacaksın” dedi.

Haberin Devamı

‘Alnından öpüyorum’

Kılıçdaroğlu, Sakarya’daki tank-palet işçilerinin “fabrikada çalışmak istemiyoruz” diye dilekçe verdiklerini anlatarak, “Gerekçe? Bu fabrikada silah üretiliyor, silah üretilirken devletin en temel ve gizli bilgileri var. Buraya Katar ordusunun subayları, elemanları geldiği zaman bütün bu sırları öğrenecekler. Biz, devletin sırlarının yabancı bir orduya verildiği fabrikada çalışmak istemiyoruz. O işçilerin tek tek alınlarından öpüyorum” dedi.

Türk Harb-İş Sendikası’nın Ankara’da miting yapmak istediğini, ancak güvenlik nedeniyle yaptırılmadığını da ifade eden Kılıçdaroğlu, “Amaç, Katar’a silah fabrikasını sattık, kimse duymasın. Katar’a bu silah fabrikasının yüzde 50’sini kaça verdin arkadaş? Değeri 20 milyar dolar. Aynı üretim yapan dünyadaki 5 önemli fabrikadan birisi. Acaba bedava aldığını söylediği uçak karşılığında mı o tank paletin yüzde 49,9’unu Katar ordusuna verdi? Cevap almış değiliz” dedi.

İtirazın sizden gelmesi lazım

Karamollaoğlu: İktidar genel seçim kadar önemsiyor

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da dünkü Tez-Koop-İş’in 11. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Karamollaoğlu konuşmasında mahalli seçime gidildiğini anımsatarak, “Bu seçim, iktidar tarafından genel seçim kadar önemseniyor. Çünkü burada eğer bir oy kaybı meydana gelirse, iktidardaki parti yönünden, bu onlar için artık toplum nezdinde itibar kaybettiklerinin somut bir işareti olacak. Bundan dolayı endişeliler ama bunu bir beka meselesiyle özdeşleştirmeye kalkmaları sıkıntı verici” dedi. Türkiye’nin bir beka problemi bulunduğu kanaatinde olmadıklarına işaret eden Karamollaoğlu, “Maalesef öyle bir havaya geldik ki ‘ülke olarak güçlü olalım, güçlü olmanın ilk adımı kucaklaşmaktır’ dedik ama kutuplaştırmayı maalesef iktidar bir numaralı politikası haline getirdi” ifadesini kullandı.