Siyaset Japonya’da kritik S-400 buluşması

Japonya’da kritik S-400 buluşması

25.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

G20 ülkeleri liderler zirvesi için yarın Japonya’ya gidecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ve Rusya lideri Putin ile görüşecek. Görüşmelerde Türkiye’nin alacağı S-400 hava savunma sistemi ile F-35’ler ana gündem maddesi olacak

Japonya’da kritik S-400 buluşması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Haziran Perşembe başlayacak G20 Liderler Zirvesi’nde kritik görüşmelerde bulunacak. Japonya’nın Osaka kentinde gerçekleşecek zirvede Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de aralarında bulunduğu liderlerle görüşecek. Erdoğan, zirve sonrası Japonya ve Çin’e ziyaret gerçekleştirecek. Erdoğan, zirve kapsamında ABD Başkanı Trump ve Rusya Devlet Başkanı Putin başta olmak üzere birçok kritik görüşmeyi de gerçekleştirecek. Yarın akşam zirve için yola çıkacak olan Erdoğan, Osaka’daki zirve sonrasında Japonya’nın başkenti Tokyo’ya geçerek resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

Zirvede ikili temaslar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra ise Çin’e bir çalışma ziyareti yapacak. Erdoğan’ın bu iki ziyaretin ardından Hindistan’a da gidebileceği kaydediliyor. Erdoğan, zirve kapsamında birçok liderle ikili temaslarda bulunacak ancak gözler Trump ve Putin ile yapacağı görüşmelerde olacak. Geçen hafta iki liderle de telefonda görüşen Erdoğan, ikili görüşmeler için G20 toplantısında uzlaşmıştı. Erdoğan ile Trump görüşmesinde Türkiye’nin Rusya’dan almayı planladığı S-400 hava savunma sistemi gündem olacak. Temmuzdaki teslimat öncesi gerçekleşecek görüşmede ortak çalışma grubu kurulması konusu değerlendirecek. ABD’nin S-400 alımı halinde uygulayacağını açıkladığı yaptırım konularında da Trump’ın mesaj vermesi beleniyor. S-400 konusunda iki ülkenin de ortak bir noktaya gelmesi için bu görüşmenin önemine dikkat çekiliyor. Trump’ın olası Türkiye ziyaretinin de gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bu görüşmenin ardından netlik kazanacak. Erdoğan, zirve kapsamındaki diğer önemli görüşmeyi Putin ile yapacak. Erdoğan’ın Putin görüşmesinde, S-400 savunma sisteminin teslimat süreci başta olmak üzere iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler masaya yatırılacak. Erdoğan ve Putin, Suriye’deki son gelişmeler ile Akkuyu Nükleer Projesi’ne ilişkin de görüşecek. Erdoğan’ın Trump ve Putin ile yapacağı görüşmeler S-400’lerin de kaderini belirleyecek önemli görüşmeler olacak.

Haberin Devamı

Sekiz ana başlık

Zirvede, “küresel ekonomi, ticaret ve yatırım, inovasyon, çevre ve enerji, istihdam, kadının güçlendirilmesi, kalkınma ve sağlık” olmak üzere sekiz ana başlığın yer alması planlandı. İkili görüşmelerde mülteci krizi, Avrupa’da yaygınlaşan İslamofobi ve aşırı sağın yükselişi, Brexit’in ardından AB ülkelerinde patlak veren “exit” söylemi ve AB’nin geleceği konularının ele alınması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve temaslarının hemen ardından daha önce yapılması planlanan ancak seçim süreci nedeniyle ertelenen Çin seyahatini gerçekleştirecek. Çin’e bir çalışma ziyareti yapacak olan Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile 2 Temmuz’da Pekin’de baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirecek. Görüşmelerde, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler, ticaret hacmi, Çin’in Kuşak ve Yol Projesi kapsamında ortak çalışmalar değerlendirilecek.

Haberin Devamı

Japonya’da kritik S-400 buluşması

Beştepe’de G20 zirvesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Beştepe’de bakanlar, genel başkan yardımcıları ve Meclis kurmaları ile bir araya geldi. Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bazı bakanlar, AK Parti Meclis Grup Başkanı Naci Bostancı, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ile Genel Başkan Yardımcıları katıldı. Toplantıda Erdoğan, G20 toplantısında ele alınacak konu başlıklarını kurmayları ile değerlendirdi. S-400 ve F-35 süreci başta olmak üzere Suriye, İdlib, Irak’ın kuzeyindeki terörle mücadele, Doğu Akdeniz’deki son durum, ABD-İran gerilimi gibi tüm konu başlıkları değerlendirildi.