Dünya K.Irak’ta cumhurbaşkanlığı çatlağı

K.Irak’ta cumhurbaşkanlığı çatlağı

24.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Irak’ta 12 Mayıs’ta yapılan genel seçimler sonrası hükümet kurma çalışmaları sürerken, Cumhurbaşkanlığı makamını isteyen Kürt tarafı kendi arasında ikiye bölündü.

K.Irak’ta cumhurbaşkanlığı çatlağı

Irak’ta 12 Mayıs’ta yapılan genel seçimler sonrası hükümet kurma çalışmaları sürerken, Cumhurbaşkanlığı makamını isteyen Kürt tarafı kendi arasında ikiye bölündü. Bağdat’a karşı ortak hareket eden ve tek aday üzerinde anlaşan KDP ile KYB, cumhurbaşkanı olacak isim üzerinde anlaşamadı. KYB’nin aday olarak gösterdiği Berhem Salih’i KDP kabul etmeyince Kürt yönetiminde kriz ortaya çıktı. KDP, ilerleyen saatlerde Mesut Barzani’ye yakın isimlerden olan Fuad Hüseyin’i cumhurbaşkanı adayı olarak belirlediğini açıkladı.

Haberin Devamı

Seçime hile karıştırıldığı gerekçesiyle itirazlar üzerine sandıkların yeniden sayıldığı Irak’ta hükümet, bir türlü kurulamadı. Geçtiğimiz hafta toplanan Irak Parlamentosu’nda Sünni Muhammed Halbusi Meclis Başkanı seçildi. Başbakanın Şii, Cumhurbaşkanlığı makamının Kürtlere bırakıldığı ülkede, Cumhurbaşkanlığına Kürt tarafından hangi ismin geleceği tartışma konusu oldu. Daha önce kendi aralarında anlaşarak, Bağdat’a tek isimle giden KDP ve KYB, bu kez anlaşmazlığa düştü. Geçen hafta toplanan KYB politbürosu, Demokrasi ve Adalet Koalisyonu Partisi Genel Başkanı eski KYB yöneticisi Dr. Berhem Salih’i aday gösterdi. Ancak KYB’nin adayı, KDP tarafından reddedildi. KDP adına yapılan açıklamada, Salih’in kendi adayları olmadığı, partinin adayının yakın zamanda açıklanacağı belirtildi. KDP Politbüro Sekreteri Fazil Mirani ise “Kendi adayımız olacak” diyerek, Mesut Barzani’nin bu ismi yakında açıklayacağını söyledi. Nitekim dün akşama doğru KDP, Mesut Barzani’ye yakın isimlerden olan Fuad Hüseyin’i aday olarak belirlediğini açıkladı.

Haberin Devamı

Oylama ertelendi

KYB’nin adayı Salih’in KDP tarafından kabul görmemesi üzerine Irak parlamentosunun 25 Eylül’de düzenleyeceği cumhurbaşkanlığı oylaması da belirsiz bir tarihe ertelendi. Ertelemeye ilişkin kararın Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin Bağdat’ta yeni kabine için temaslarda bulunmasının ardından açıklanması dikkat çekti. İki parti arasında cumhurbaşkanı adayı ile başlayan çatlağın, 30 Eylül’de gerçekleştirilecek bölgesel seçimlere de yansıyabileceği, bunun da Bağdat yönetimine karşı bölge yönetimini zayıf göstereceği konuşuluyor.