Kabuğunu Kıran İnci

Kitaplığıma kazandırdığım güzel bir kitap var elimde. Bu kez editörlüğünü de yaptığım için sindire sindire okuduğum bu kitaptan bahsetmek istedim. Farklı bir kadın hikayesi: Kabuğunu Kıran İnci.

Afgan-Amerikalı yazar Nadia Hashimi'nin bu ilk romanı Goodreads okurlarına göre 2014'ün en iyi on romanından biri olarak seçilmiş. Mehtap Gün Ayral çevirisiyle, Türk okuyucularla geçtiğimiz ay (Kasım 2015'te) buluştu.

Afgan kadınlarının özgürlük mücadelesini farklı bir yerden anlatıyor.

İki kadın...

Farklı zaman dilimlerinde...

Haberin Devamı

Benzer bir kader...

Kendi kaderlerini çizme özgürlüğünün mücadelesini veriyorlar.

Aile baskısı, şiddet, korkular, kadın olmakla suçlanmak yaşamlarının bir parçası.

Bu yanıyla Türkiye'den de fazlaca benzer öğeler taşıyor.

Kabil'de, günümüze yakın bir tarihte, 5 kız kardeşten biri olan Rahima, erkek çocuk gibi giyinip erkek gibi davranıyor.

"Bacha Posh" adı verilen bu gelenek sayesinde hiç erkek evladı olmayan aileler geçici bir süreliğine erkek evlada sahip oluyorlar.

Ta ki evlilik çağına gelene kadar.

Rahima bu durum sayesinde geçici bir özgürlük tatmış. Bu özgürlüğün bitmesini istemiyor. Okula gidebilmek, manavdan rahatça sebze alabilmek, top oynayabilmek, yolda sakin sakin rahatsız edilmeden yürüyebilmek istiyor.

Bu sadece onun kaderi değil.

Yıllar önce büyük büyükannesi Shekiba da hayatının uzunca bir dönemini "Shekib" olarak erkek gibi geçirmiş. Küçük yaşta üzerine kaynar su dökülen Shekiba, yanık bir yüzle önce toplum tarafından "lanetli" olarak tanımlanmış. Küçük kardeşleri koleradan ölmüş ve sonra çok sevdiği annesini kaybetmiş. Babasıyla kalan Shekiba "doğal olarak" erkek gibi davranmaya "güçlü" görünmeye başlamış. Babası da onu oğlu gibi kabul etmiş.

Benzer iki hikaye iç içe geçerek, merak uyandıran bir anlatımla aktarılıyor.

Bu bir kadın hikayesi, hatta iki kadın ya da bir sürü kadının hikayesi. Özgürlükleri için savaşan kadınların hikayesi.

Lemur Yayınları'ndan çıkmış bu kitabı okurken sadece kadınların yaşamını değil dönemin tarihsel gerçeğine de tanıklık ediyorsunuz.

Haberin Devamı

Taliban döneminin sert rejimi, hayatları, koşulları nasıl etkiliyor görüyorsunuz.

Kitapta, 13 yaşında bir kız çocuğunun para karşılığı kendisinden yaşça büyük olan bir adamla evlendirilmesi, 4. karısı olarak gittiği bu evde kumaları tarafından hor görülmesi, çocuk yaşta anne olması gibi pek de yabancı olmadığımız sarsıcı gerçekler anlatılıyor.

İçimizden bir hikayenin anlatıldığı bu kitabı gerçeklerle bir kez daha yüzleşmek için okuyabilirsiniz.

Twitter: @hulyoalkan