Siyaset Kadın aday oranı yüzde 5’te kaldı

Kadın aday oranı yüzde 5’te kaldı

23.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

CHP, yerel seçimler için mevcut 1399 seçim çevresinin 904’ünde aday gösterirken, 301 belediyedeki adaylaşmayı İYİ Parti’ye bıraktı, 153 belediyede ise aday çıkaramadı. Kadınların listelerdeki temsil oranı ise 5.3’te kaldı.

Kadın aday oranı yüzde 5’te kaldı

CHP, İYİ Parti ile “iş birliği”, Saadet Partisi ile “dirsek teması” kurarak aday belirleme çalışmalarını tamamladı. Bin 399 seçim çevresinin 904’ünde yerel seçim yarışına girecek adaylar belirlendi. CHP, 10 büyükşehir, 12 il, 231 ilçe ve 48 belde olmak üzere toplamda 301 seçim çevresinde İYİ Parti adaylarını destekleme kararı aldı.

Haberin Devamı

Şanlıurfa ve Adıyaman’ın yanı sıra bazı ilçe ve beldelerde de Saadet Partisi lehine aday çıkarılmadı. CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’ne bırakılan belediyeler dışarıda bırakıldığında 42 ilçe ve 111 belde olmak üzere toplamda 153 belediyede aday gösteremedi.

En yaşlı Büyükerşen

Adayların 93’ünü ilkokul, 105’ini orta okul, 236’sını lise, 69’unu önlisans, 402’sini ise üniversite mezunları oluşturdu. Belediyelerin, beşinde “ev hanımı”, 12’sinde “işçi”, 70’inde “serbest meslek”, 159’unda “emekli”, 48’inde “çiftçi”, 39’unda “avukat”, 22’sinde “doktor”, 49’unda “öğretmen”, 69’unda ise “mühendis” meslek tanımı yapılanlar aday oldu.

En yaşlı aday 83 yaşındaki Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yılmaz Büyükerşen olurken, en genç adaylar ise ikisi de 18 yaşında olan Erzurum Karaçoban adayı Bekir Yılan ve Konya Taşkent adayı Hilal Ülkü Türedi oldu.

Haberin Devamı

CHP’deki kadın aday sayısı beklenenin altında kaldı. CHP’nin 904 adayının sadece 48’i kadınlardan oluşurken, oran yüzde 5.3’te kaldı. Aydın’da mevcut başkan Özlem Çerçioğlu, Amasya’da Arife Serpil Saraçoğlu aday oldu. CHP; İstanbul, Ankara ve İzmir’in ilçelerinde sadece 4 kadını aday gösterdi.

İlçedeki ilk kadın aday

CHP’nin 48 kadın adayından kadından biri olan ve kendisini “ev hanımı” olarak tanımlayan Amasya Göynücek adayı Nurten Erdem ise, “Türkiye’nin kadınların siyasette aktif olmasıyla düzeleceğine inanıyorum. Keşke daha çok kadın adayımız olsa. Siyasette, kadın, ev hanımı ayrımı yapılmamalı. Kadının elinin değdiği her şey çok güzel olur. Göynücek’te ilk kadın adayım. Seçilirsem ilk kadın başkan olacağım. Kadınlar öncelikli olmak üzere işsizlik sorununu çözmek istiyorum” dedi.

‘Laik ve Müslümanım’

CHP’nin Konya Taşkent adayı Hilal Ülkü Türedi ise aday olduktan sonra ilk mesajlarını verirken, “Kazanacağıma eminim. Bayanlarımızdan güzel tepkiler alıyorum. Yaşım itibarıyla tecrübesiz görüyorlar beni ama akıl yaşta değil baştadır. Laik, Müslüman bir genç kızım. Gücüm yettiği kadar çalışacağım” ifadelerini kullandı.

Hem kampanya hem üniversite

Haberin Devamı

CHP’nin Erzurum Karaçoban adayı Bekir Yılan, “Babamın vasiyetini yerine getirip CHP bayrağını Karaçoban’da sallandıracağım. Gençler için büyük bir park sözü veriyorum” dedi. Yılan, bir yandan da üniversite sınavlarına hazırlandığını söyledi.