SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kadın kalbi farklı mı?

Kardiovasküler hastalıklar ve özellikle koroner arter hastalığı(KAH) tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda bir numaralı ölüm sebebidir. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nurgül Keser, kadın kalbinin farklı olmasından bahsetti.

|

Nüfusun yaşlanması ile birlikte kadınlarda kalp hastalıklarından ölüm oranıda artmaktadır. Bu durum gelir düzeyinden bağımsız olarak tüm kadınları etkilemektedir. Kadınların pekçoğu meme kanserini kendileri için birinci tehdit olarak görmekte ve sadece 5 kadından bir tanesi kalp hastalığının kendisi için tehdit olduğunu düşünmektedir. Unutulmamalıdır ki 25 kadından bir tanesi kanserden 2 kadından bir tanesi kalp hastalıklarından ölmektedir.

Kadınlar yıllık meme muayene ve kontrollerini yaptırırken maalesef kan basıncı ve kolesterol değerlerinin farkında olmamaktadır. Oysa farkındalık yaratarak kalp hastalıklarından korunmak en önemli tedavi yöntemidir. Erkeklerle karşılaştırıldığında kadınlarda kalp hastalıkları 10 yıl geç ortaya çıkmaktadır .Sıklıkla menapozu izleyen dönemde hastalık kendisini göstermektedir. Kalp hastalıklarına yol açan risk faktörleri östrojenin çekilmesi ile birlikte katlanarak artmaktadır.

Kadınların çalışma hayatına aktif katılımları ile fiziksel aktiviteleri azalmakta, fast food ve restoranlarda yemek tüketimleri artmaktadır, dolayısıyla da kilo alımları ve obezite sıklığı artmaktadır. Obezite tip II diabet riskini artımakta ve erkeklerde KAH riskini 2-3 kat artırırken kadınlarda 7 kat artırmaktadır.

Maalesef alınan tüm önlemlere rağmen kadınlarda sigara içme oranı artmaktadır. Kadınlarda kalp krizlerinin yarıdan fazlası sigara ile ilgilidir. Erkeklerde 35 yaş altında hipertansiyon kadınlara göre daha sıktır. Her iki cinste yaşla birlikte hipertansiyon sıklığı artmaktayken 45-54 yaşından sonra artış hızı kadınlarda erkeklere göre daha fazla olmaktadır. 65 yaşından sonra erkeklere kıyasla daha fazla kadın hipertansiftir ve sıklık %75’lere kadar yükselmektedir.

Menapozdan 6 ay önce total –Kolesterol ve LDL-Kolesterol düzeyleri ortalama %10 artmaktadır. Menapozdan 2 yıl önce HDL-Kolesterol düzeyleri yavaş yavaş düşmektedir. Bütün bu olumsuz risk faktörleri bir araya geldiğinde kadınların daha narin olan damar yapısı ciddi hasara uğramaktadır.

Kadınlarda kalp hastalıklarına yönelik semptomlar atipik olabilmektedir. Göğüs ağrısının yanısıra yorgunluk ve nefes darlığı da kadınlarda önemli bir belirtidir. Ancak bu müphem bulgular tanıyı zorlaştırmaktadır. Kadınlar kalp hastalıklarına ait şikayetlerinin farkında olmadıkları için hastaneye geç müracaat etmekte ve tanı ve tedavi gecikmektedir. Daha da ötesi ilk semptom olarak kardiak arrest kadınarda erkeklere göre daha sık olabilmektedir Ani kardiak ölüm görülen kadınların 2/3’ünde öncesinde herhangi bir şikayet bulunmamaktadır. Kadınların evde ölüm oranları (%13) erkeklerden daha yüksektir (%7).

Tüm dünyada kalp hastalıkları kadınlar ve aileleri için bir tehdittir. Farkındalık yaratmak ve primer korunma en önemli tedavi yöntemi olacaktır. Kadınlarda kalp hastalıklarının çok önemli sosyal ve ekonomik etkileri olması nedeniyle toplumda ve sağlık profesonelleri arasında farkındalık yaratmak için yoğun çaba gösterilmesi gerekmektedir; ancak bu yolla bu sessiz epidemiyi durduracak önlemler alınabilir.

Her ne kadar tüm dünyada konuyla ilgili mesajlar kalp hastalıklarından kaç kadının öldüğü üzerine yoğunlaşsa da aslında konuşulması gereken kadınların nasıl daha sağlıklı yaşaması yönünde olmalı ve bilinçlendirme yöntemleri çeşitlendirilerek artırılmalıdır.

Zira bilinçli ve sağlıklı kadın, sağlıklı aile ve sağlıklı çocuklar demektir...

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.