Kadınların En Sık Karşılaştıkları Vajinal Enfeksiyonlar

Kadınlarda sıklıkla meydana gelen vajinal enfeksiyonların birçok sebebi olabilir. Birçok kadının hayatlarının bir bölümünde en az bir kez karşılaştıkları vajinal akıntı, kaşıntı ve yanma gibi şikâyetlere genellikle genital bölgede meydana gelen bakteri, virüs ve mantar enfeksiyonlar sebep olmaktadır. Bu enfeksiyonlar tedavi edilmediğinde rahatsızlık verecek boyuta ulaşabilir ve tekrarlayabilir.

Vajinal enfeksiyonlar yaz aylarında kış aylarına nazaran daha fazla görülüyor. Yazın hava sıcaklığının artmasıyla birlikte genital bölgenin nemli kalmasına bağlı olarak vajinal mantar enfeksiyonu ortaya çıkar. Vajinada normal olarak bulunan mantarlar, vajen florasında oluşan değişiklikler nedeniyle aktifleşir ve enfeksiyonu tetikleyebilir.

Haberin Devamı

Antibiyotik kullanımı, hamilelik, şeker hastalığı ve bağışıklık sisteminin baskılanmasına yol açan bir takım rahatsızlıklar risk oranını yükseltir.

Bu sebeple yaz aylarında genital bölgeyi nemli bırakmayacak iç çamaşırlarının giyilmesi oldukça önemlidir. Havuzdan çıktıktan sonra mantar görülme olasılığı artar. Bunun sebebi havuzun mantar yapması değil, havuz suyundaki klorun, vajen floasındaki yararlı bakterileri öldürmesi sonucu var olan mantar sporlarını aktifleştirmesidir.

Vajinal enfeksiyonların en yaygın görülen belirtisi kaşıntı ve yanma hissidir. Şiddetli kaşınma ve kızarıklıkların yanı sıra beyaz renkli, kokusuz, süt kesiği kıvamında akıntılar da görülebilir. İdrar yaparken yanma, idrarın değdiği bölgelerde sızlama ve cinsel ilişki sırasında ağrı da yaşanabilir.

Enfeksiyondan Korunma Yolları

Sentetik çamaşırlar, dar kıyafetler yerine pamuklu ve rahat iç çamaşırlarını tercih etmek, günde iki kez iç çamaşırı değiştirmek, çamaşırları deterjan yerine sabunla yıkamak, ütülemek, genital bölgeyi sabunla yıkamak, havuz sonrası klordan temizlenmek için duş almak enfeksiyonlardan korunmak için oldukça önemlidir.

Bakteriyel Vajinozis

Hamilelikte sıklıkla karşılaşılan enfeksiyon türüdür. . İnce kıvamda, gri, homojen, balık kokusunu andıran akıntıyla kendini gösterir. Cinsel ilişki ile bulaşmaz. Bebeğin suyunun erken gelmesi, erken doğum ve rahim içi enfeksiyon risklerini doğurabilir.

Haberin Devamı

Mantar Enfeksiyonu

Hamilelik süresince vajen ph’ında değişikliklerin yaşanması mantar enfeksiyonlarına yol açar. Keskin şikayetler varsa anne adayları lokal fitil ve kremler kullanabilir. Genellikle doğum sonrası geçer.

Vajinit Nasıl Geçer?

Gebelerin yüzde 25’i bu enfeksiyonla karşılaşır. Bebeğin suyunun erken gelmesi ve erken doğum nedenleriyle ortaya çıkabilir. Vajinal fitiller, kremler ve ağızdan alınan ilaçlar tedavi için önemlidir. Bu enfeksiyonda kötü kokulu, bol köpüklü, sarı renkli akıntı görülür.

Op. Dr. Seval Taşdemir

Kadın Hastalıkları, Doğum

ve Tüp Bebek Uzmanı

https://www.facebook.com/drsevaltasdemir

https://www.instagram.com/drsevaltasdemir