Gündem Kalp hastaları denizde dikkat!

Kalp hastaları denizde dikkat!

06.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yrd. Doç. Örnek “Tansiyon ve kalp hastaları denizde çok kalırsa, tuzlu suyun vücutlarına geçmesiyle riske girerler” dedi. Yrd. Doç. Ünal ise “Kronik hastalar sadece yarım saat denizde kalmalı” diye konuştu

Kalp hastaları  denizde dikkat

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Yavuz Örnek, kalp ve tansiyon hastalarının denize girmeden önce tansiyonlarını ölçtürmesi gerektiğini belirtirken, tartışma yaratan açıklamalar yaptı. Yüksek tansiyon hastaslarıyla, kalp sorunu olanların uzun süre tuzlu suda kalmasının ölümle sonuçlanabileceği iddiasında bulunan Yavuz Örnek şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bedenimizin tuz miktarı, denizdeki tuz miktarından az. Difüzyon ile maddeler çok yoğun oldukları ortamdan az yoğun oldukları ortama yayılır. Şayet tansiyon ve kalp hastaları denizde bir saatten fazla kalırsa, tuzlu su gözeneklerden vücutlarına geçip, sağlık riski yaratır. 70 yaş üstü kalp, tansiyon hastaları çok dikkat etmeli, tansiyon ölçümü yaptırıp denize girmeli. Ayrıca tansiyon hastaları sudan çıkar çıkmaz tatlı suyla durulanmalı. Bu kişiler yanlarında mutlaka tansiyon hapı bulundurmalı.”

‘Zaman çok önemli’

Şişli Florence Nightingale Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Mehmet Ünal ise kalp ve tansiyon hastaları hakkında ‘denizde yüzemez’ şeklinde bir genelleme yapmanın doğru olmadığını belirtti: “Deniz suyundaki tuzun ciltten emilip tansiyonu yükselttiği sadece bir varsayım. Şikayeti olan kalp hastaları denizde veya tatlı suda yüzmemeli. Aynı zamanda açık kalp ameliyatı olanlar, yaraları iyileşip göğüs kemiği kaynamadan yüzmemeli. Bu süre iki aydır. Bu dönem sonunda şikayeti olmayanlar denizde yüzebilir. Kronik kalp hastalığı, yüksek tansiyonu, şeker hastalığı, bacak damar hastalığı, şah damar hastalığı gibi çoklu organ hastalığı olanlar uygun zamanda, sadece yarım saat denize girmeli.”

Haberin Devamı

Kıyıya paralel yüzün

Yrd. Doç. Mehmet Ünal ne zaman ve nasıl yüzülmesi gerektiği hakkında ise şu açıklamayı yaptı: “11.00 - 16.00 saatleri arasında güneşin altında kalınmamalı. Diğer zaman dilimlerinde de gölgede durulmalı. Kıyıdan fazla açılmadan kıyıya paralel ve sık sık dinlenerek yüzülmeli. Uygun saatte, ölçülü sürede ve tempo yapmadan yüzülmesini herkese öneriyoruz. Özellikle kalp ve tansiyon hastalığı olanlara daha çok öneriyoruz.”

‘Sakin denizde yüzmeliler’

Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu: “Kalp hastaları denize girmek için sabahı tercih etmeli. Sakin denizde yüzmeleri daha uygun olur. Bu kişilerin yüzerken yanlarında biri bulunmalı. Hipertansiyon hastalarının yüzde 20’sinde tuza duyarlılık var. Tuz arttıkça tansiyonları yükselir. Ama yutulmadığı sürece sudaki tuzun tansiyonu ne kadar etkilediğine dair veri yok. Kan basıncı kontrol altında olan, düzenli ilaç kullanan, düzenli egzersiz ve diyet yapan hipertansiyon hastalarının denizde yüzdükleri için tansiyonlarının yükseldiğini görmedim. Kan basıncı kontrol altında olan hipertansiyon hastalarının kondisyonu müsaade ettiği sürece yüzmesinde sakınca olmaz.”