KALP SAĞLIĞINIZ YAZA GÖLGE DÜŞÜRMESİN

KALP SAĞLIĞINIZ YAZA GÖLGE DÜŞÜRMESİN

Yaz sıcaklarının kendini iyiden iyiye hissettirdiği bugünlerde, kalp sağlığı her zamankinden daha fazla önem kazanıyor. Hayatınızda kolayca uygulayabileceğiniz bazı basit öneriler ise kalp atışlarınızın daha sağlıklı atmasına yardımcı oluyor.

Açık hava yürüyüşleri, denize/havuza girme, piknik gibi aktiviteler yaz mevsiminin olmazsa olmazları arasında yerini alıyor. Ancak hava sıcaklığının artması bir yandan mutluluk verirken, kalp sağlığını ise olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Hava sıcaklığındaki artış kalp çarpıntısından kalp krizine kadar pek çok kalp rahatsızlığını tetikleyebilmektedir. Hem de bu durum sadece kalp hastalarını değil, 7’den 70’e sağlıklı olan herkesi etkileyebilmektedir. Özellikle kalp hastalarının ve sağlığına önem veren herkesin güvenli bir yaz mevsimi geçirmesi için şu önerilere dikkat etmeleri gerekiyor;

Haberin Devamı

- Kalp hastasıysanız ve 50 yaşın üzerindeyseniz, kilonuza mutlaka dikkat etmelisiniz. İdeal kilonuzdan fazla kilonuz varsa, yazı fırsat bilerek fazla kilolarınızdan kurtulmak için kalp doktorunuzun size vereceği tavsiyeler eşliğinde diyet ve egzersiz programına başlayın.

- Kullanılan birtakım kalp ve tansiyon ilaçları, vücutta tuz ve su kaybına neden olabiliyor. Özellikle bu ilaçların sıcakla birlikte etkilerinin artacağını unutmayın. Yaz aylarında tansiyon düşme eğiliminde olduğundan, tansiyon ilaçlarının kış aylarında kullanılan sayı ve dozlarda kullanılması gerekmeyebilir.

- 50 yaşın üzerinde olan kalp hastaları sıcağa maruz kaldıklarında su içmeyi ihmal etmemeliler. Yürüyüş için sokağa çıkıldığında, yanınıza mutlaka su alın ve susamasanız dahi ara ara su için. Bu, sıcağın ve kullandığınız ilaçların etkisiyle kaybettiğiniz su ve tuz miktarını yerine koymak için önemlidir.

- 10.00-15.00 saat dilimleri arasında dışarıda zaman geçirmemeye ve spor yapmamaya dikkat edin.

- Yağlı, bol kalorili yiyeceklerden uzak durarak taze sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Hazır ve raf ömrü uzatılmış gıdalardan uzak durun.

- Dışarıya çıkarken ince, kolay hava alabilen, daha az terleten açık renkli tercihen pamuktan yapılmış kıyafetler giyin ve açık renkli bir şapka takın. Mutlaka en az 15 koruma faktörlü bir güneş kremi kullanın.

Haberin Devamı

- Yürüyüşe çıkacağınız zaman yürüyüşten önce mutlaka 1-2 bardak su için. Yürüyüşün ortasında serin ve gölge bir yerde 1-2 dakika kadar dinlenin ve ondan sonra yürüyüşünüze devam edin.

“Sıcak çarpması” deyip geçmeyin!

Aşırı sıcaklar ve nem nedeniyle vücut ısısının ayarlanamaması sonucunda ortaya çıkan sıcak çarpması düşünüldüğü kadar önemsiz değildir. Sıcak çarpması, önlem alınmadığı takdirde vücutta kalıcı hasarlar bırakabilmekte hatta ölümcül sonuçlara dahi neden olabilmektedir. Sıcak çarpması; baş ağrısı, aşırı terleme, soğuk, nemli bir ten ve titreme, baş dönmesi, baygınlık, nabzın zayıflayarak hızlanması, kas krampları, bulantı, kusma, nefes alışın yüzeyselleşmesi ve hızlanmasıyla kendisini göstermektedir. Belirtiler ortaya çıkar çıkmaz tıbbi yardım çağırılması gerekmekte, sağlık ekipleri gelene kadar hastanın ateşi düşürülmeye çalışılmalı ve hasta havadar bir yerde tutulmalıdır. Hastanın bilinci yerindeyse içecek bir şeyler verilmeli, eğer yerinde değilse boğulmaya sebep olabileceğinden kesinlikle verilmemelidir. Vücut sıcaklığı takip edilmeli ve sıcaklık 38-39 dereceye düşene kadar soğutma işlemlerine devam edilmelidir.

Haberin Devamı