01.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:
Aykut Yılmaz - Ankara
Sağlık Bakanlığı Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Dairesi Başkanlığı, okul kantinlerinde MEB’in genelgesi ile satışı uygun olan kek ve poğaçanın tarifini yaptı. Kek ve poğaça yapımı için hangi malzemeden ne kadar kullanılacağını ayrıntılarıyla belirten bakanlık, kek ve poğaçanın nasıl pişirilmesi gerektiğini de anlattı. Beslenme Dostu Okul Projesi kapsamında okul kantinlerinde şeker, çikolata, gazlı içecekler ve enerji içeceklerini yasakladıklarını belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bazı tatlı ve tuzlu gıdalar için kriterler belirledik” dedi. Çocukları korumak için onlara sağlıklı beslenme alışkanlığı verilmesi gerektiğini söyleyen Koca, fiziksel aktivitenin günlük yaşamın doğal bir parçası haline gelmesi için de uygun çevreyi oluşturmak zorunda olduklarını vurguladı.
75 g’lık bir porsiyon poğaça
Malzeme: 40 g buğday unu, 10 g margarin, 8 g çiğ yumurta, 1.5 g şeker, 1.5 g yaş maya, 0.5 g iyotlu sofra tuzu
Hazırlanışı: Biraz ılık su ve sıvı yağı yoğurma kabına dökün. İçine maya ile şekeri de ilave edin ve elinizle karıştırarak eritin. Yumurta ve tuzu katıp yavaş yavaş un ekleyerek sert olmayan bir hamur yoğurun. Hamuru 5-10 dakika bekletip on küçük beze yuvarlayıp tepsiye dizin. Üzerini örtüp 30 dakika tepside mayalanmasını bekleyin. Üzerine yumurta sarısını sürüp; 190-200 derecede önceden ısıtılan fırında kızarana kadar 15-20 dakika pişirin.
Kek tarifi
15 g çiğ tavuk yumurtası, 20 g buğday unu, 10 g yoğurt, 10 g ayçiçek yağı, 12.5 g şeker, 1 g kabartma tozu
Hazırlanışı: Kek kalıbı ya da tepsinizin tabanını yağlayın. Yumurtalar ve toz şekeri bir mikser yardımıyla krema haline gelene kadar çırpın. Yoğurt ve yağı da ekledikten sonra çırpma işlemine bir süre daha devam edin. Sonraki aşamada ise un ve kabartma tozunu hazırladığınız karışıma ekleyerek az karıştırın. Hazırladığınız harcı pişirme kabınıza dökün ve üzerini bir spatula yardımı ile düzleştirin. Önceden 170 derece ısıttığınız fırında yaklaşık olarak 40-45 dakika pişirin.