Ekonomi Kapadokya’ya Çanakkale modeli

Kapadokya’ya Çanakkale modeli

26.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Dünya mirasları arasında bulunan Kapadokya bölgesi artık ‘Kapadokya Alan Başkanlığı’ ile korunacak. ‘Çanakkale’ örneği ile hayat bulan başkanlık, bölgenin planlarını da hazırlayacak

Kapadokya’ya Çanakkale modeli

Kapadokya’nın tarihi, kültürel ve doğal dokusunun birlikte korunması, farklı kurumlara ait planlama yetkilerinin kurulacak Kapadokya Alan Başkanlığı’nda toplanmasını öngören kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı. Yakın zamanda ‘imar barışı uyanıkları’nın kültür mirası peribacaları etrafına yaptıkları kaçak yapılarla yeniden gündeme gelen bölgede; Kapadokya Alan Başkanlığı’nın bu alanda her türlü aykırı uygulamanın giderilmesini sağlamaya, gerektiğinde aykırı uygulamaya konu yapı ve tesisleri yıktırmaya yetkili olacak.

Haberin Devamı

Planlar tamamlanacak

Kapadokya Alan Başkanlığı uygulamasının temelinde ise tarihi alan başkanlığı alanında ilk başarılı uygulama olan ‘Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’ var. Buna göre, hem tarihi ve kültürel değeri, hem de turizm potansiyeli çok yüksek bu bölgelerin daha iyi korunması, kararların tek elden hızla alınması hedefleniyor.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, başkanlık fikrinin öncüsü olurken, Kapadokya Alan Başkanlığı için de hazırlık aşamasında destek verdi. Tarihi alan başkanlığı için çalışanlarıyla, Kapadokya’da göreve başlayacak ekibe tecrübelerini de anlatacaklarını belirten Kaşdemir, “Bu başkanlık sayesinde Çanakkale’nin tarihi planları tamamlandı. Herkes ne yapacağını, bizden sonra gelenler ne olacağını şimdiden biliyor. Her türlü sorun çok hızla çözülüyor. Bu gibi bölgelerin ihtiyaç duydukları en önemli sistemin Kapadokya için de çok olumlu sonuçları olacağına inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Başkanlık ile bölgenin öncelikle plan çalışmalarının yapılacağını anlatan Kaşdemir, plansızlık nedeniyle ortaya çıkan mülkiyet ihtilafları gibi sorunların çözüleceğini, kararların tek elden ve hızla alınabileceğini söyledi.

‘Kargaşa bitecek’

Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Dinler ise yaptığı değerlendirmede, Kapadokya Alan Başkanlığı’ ile öncelikle bölgedeki ‘yetki kargaşasına’ son verildiğini dile getirdi. Dinler, “Artık bir yerde yatırım, film çekimi veya organizasyon yapılacağı zaman 10 yerden ayrı ayrı izin alma dönemi sona ermiş oldu. Kapadokya tek elden yönetilecek, pazarlanacak ve geleceğe hazırlanacak. Zira Kapadokya bize miras değil gelecek nesillere aktaracağımız emanet” diye konuştu.

Yeni oteller gelecek

Kapadokya Alanı’nda, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile kültür varlıklarını koruma bölge kurulları ile tabiat varlıklarını koruma bölge komisyonlarına verilen yetki ve görevler Kapadokya Alan Komisyonu tarafından kullanılacak. TBMM Katip Üyesi ve Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, “2023 yılında 70 milyon turist hedefimiz var. 7 milyonunu Kapadokya’da ağırlamayı hedefliyoruz. Yeni oteller, yeni turizm tesisleri gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Kapadokya’ya Çanakkale modeli

3 milyon turist ağırladı

Yılda 3 milyon turist ağırlayan Kapadokya, özellikle gelir grubu açısından daha üst düzeyde bulunan Uzak Doğu ve Kuzey Avrupa ülkelerinden çektiği turist sayısıyla öne çıkıyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde Göreme Milli Parkı, Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri, Karain Güvercinlikleri, Karlık Kilisesi, Yeşilöz Theodoro Kilisesi ve Soğanlı Arkeolojik Alanı yer alan alanlar içinde bulunuyor. İnsanlığın ortak mirası olan Kapadokya; peribacaları, doğal kaya oluşumlarıyla kaplı vadileri, kayadan oyma tarihi manastırlarıyla tanınıyor.