Ekonomi Kâr zarar ortak fıstık gibi yatırım

Kâr zarar ortak fıstık gibi yatırım

20.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

“Vakıf Katılım” ile “Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri”nin ortak yatırım projesiyle Tarım Kredi’nin çiftçiden alacağı badem ve fıstık Adıyaman’da işlenip, ihraç edilecek.

Kâr zarar ortak fıstık gibi yatırım

Vakıf Katılım ile Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’nin çiftçilerin ürünlerini olumsuz piyasa şartlarına karşı korumak amacıyla kurduğu Tarım Kredi Birlik AŞ arasında yeni bir proje ortaklığı hayata geçirildi.

Haberin Devamı

Düzenlenen basın toplantısında, projenin 50 milyon TL işletme sermayesi ile kar-zarar ortaklığı yatırımı modeline dayanarak bölge ekonomisinin gelişimine yıllık 100 milyon liralık katkı sağlamasının hedeflendiği açıklandı. Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, iş birliğinin katılım bankacılığının ruhuna uygun ortaklık anlayışı ekseninde hayata geçirileceğini, bir taraftan reel üretimle birlikte ülke ekonomisine destek olunurken, diğer taraftan katılım bankacılığının bilinirliğinin artırılması ve özüne uygun çalışmalar yapılmasına katkı sağlanacağını söyledi.

Projenin ilk adımının Tarım Kredi Birlik AŞ tarafından Adıyaman Kahta’ta kurulan badem ve fıstık işleme fabrikası olacağını belirten Göktaş, bu sayede bölge çiftçisinin, ürünlerini AB ülkeleri ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç etme şansı yakalayacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Kâr zarar ortak fıstık gibi yatırım

Denetimli üretim

Göktaş,“Türkiye, Antep fıstığı üretiminde dünyada ilk 3’te yer alıyor. Fakat yapılan testlerde aflatoksine rastlanan ürünler ihraç edilemiyor. Kuru sistem işleme prosesinin uygulanacağı bu fabrika sayesinde ihracatın önündeki önemli bir engel de ortadan kalkıyor. Çünkü fabrikadaki saklama ve üretim koşulları ürünlerde aflatoksin oluşmasını engelliyor” dedi.

Yeni projeler devam edecek

Katılım bankacılığının, temelinde ortaklık anlayışını benimseyen bir finansal sistem olduğuna işaret eden Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, şöyle konuştu:

“Ancak çeşitli şartlar ve piyasa koşulları nedeniyle katılım bankacılığı son dönemlere kadar maalesef bu temel unsura yeteri kadar ağırlık veremedi. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile hayata geçirdiğimiz proje ile Vakıf Katılım olarak bu temel prensip için önemli bir adım atıyoruz. Elde edeceğimiz başarı ile çok başka projeler geliştireceğiz.”

Güneydoğu’ya nefes getirecek

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz “Bugüne kadar çiftçimizin ürün öncesi ihtiyaçlarının tedarikinde ciddi bir sorumluluk üstlendik. Şimdi hedefimiz üretilmiş olan ürünün çiftçiden alınması ve pazara arz edilmesi noktasındaki kapasitemizi artırmak olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tüketiciyle buluşturuyor

Tarım Kredi Birlik AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Demiröz ise Tarım Kredi Birlik AŞ’nin ise çiftçinin mahsulünü tüketiciyle buluşturduğunu söyledi. Demiröz, “Üyelerimizin ağaçlarındaki mahsulünü alacağız, hem bize olan borçlarını tahsil etmiş olacağız hem de onların ürününü piyasa şartlarında en değerli şekliyle satın almış olacağız” dedi.

Kâr zarar ortak fıstık gibi yatırım