SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Karabaş otunun faydaları nelerdir? Karabaş otu hangi bölgede yetişir?

Karabaş otu en bilinen şifalı bitkilerden biri olan lavanta ile aynı aileye mensup ‘yalancı lavanta’, ‘gargan’ ve ‘keşiş otu’ isimleriyle de bilinmektedir. Osmanlı döneminde koleraya karşı kullanılması için hakkında ferman çıkarılmış, 1. Dünya Savaşı’nda ise mikrop öldürücü olarak kullanılmış olduğu bilinen karabaş otu, günümüzde de pek çok şifalı özelliğinden dolayı tercih ediliyor. İşte Karabaş otunun faydaları...

|

Karabaş otunun faydaları saymakla bitmiyor! Osmanlı döneminde kolera ile mücadele de kullanılan Karabaş otu 1. dünya savaşı sırasında mikrop öldürücü olrak kullanılmıştır. Karabaş otu, ülkemizde Batı Anadolu'da özellikle makilik alanlarda görülmektedir.

KARABAŞ OTU NEDİR? ÜLKEMİZDE HANGİ BÖLGELERDE BULUNUR?

Ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasına ait olan karabaş otunun Latince ismi Lavandula stoechas’tır. İngilizce’de ‘French Lavender’ (Fransız Lavantası) olarak anılır. Ülkemizde yoğunlukla Batı Anadolu bölgelerindeki makiliklerde kendiliğinden yetişir. Çeşitli kullanım maksatları ile kültürü ve yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Dünyada ise yaygın olarak Orta Avrupa’da yetiştiği görülür.

Haziran ve Temmuz ayında açan çiçekleri taze ya da kurutulmuş olarak kullanılabilir. Taze çiçeklerden elde edilen uçucu yağın da birçok şifalı özelliği bulunuyor. Anadolu’nun bazı bölgelerinde, özellikle Ege’de, karabaş otu reçeli bile yapılmaktadır.

Karabaş otunun faydaları

Kardiyovasküler sağlığı korumaya yardımcı olan karabaş otu, kür şeklinde tüketildiğinde kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Kanser hastalığına karşı korur, vücuttaki mevcut tümörlerin büyümesini yavaşlatır.

Vücut direncini artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Öksürük ve özellikle balgam şikayetinin azaltılmasında oldukça etkilidir.

İçeriğindeki etken maddeler sayesinde nikotine duyulan ihtiyacı azaltarak sigarayı bırakmaya yardımcı olur. Sigara tüketiminden kaynaklanan öksürük, göğüs ağrıları ve baş ağrıları gibi şikayetlerin azaltılmasında da etkilidir.

Vücudu rahatlatıcı özelliği vardır. Özellikle yoğun stresin etkilerini azaltmaya yardımcı olarak rahatlatır, daha iyi uyumaya yardımcı olur ve vücuda zindelik verir.

Harici olarak kullanıldığında ciltteki yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.

Mide ve bağırsaklardaki gazı azaltır, sindirim sorunlarına bağlı ağrı ve rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur.

Bağışıklık sistemini güçlendirip öksürü de kestiği için, özellikle grip ve benzeri kış hastalıklarına karşı etkilidir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.