Karne Hediyesi Alınmalı mı?

Haberin Devamı

Ebeveynler olarak çocuklarımızın okulda ve gelecekteki yaşamları boyunca başarılı ve iyi olmalarını istiyoruz. Bu hedef için her şeyi yapmaya istekliyiz .Çocuğumuz bir yıl daha okula gitti çalıştı, çabaladı ve sonunda eve iyi veya kötü notlar olan bir karne getirdi. Notlar çabaları için kısa süreli bir motive edicidir, çocuklarımıza öğrenme sorumluluğu kazandırmaz. Eğitim ve öğrenme bir zamanlar biz ebeveynlerinde tecrübe ettiği üzere sadece bir okul çalışması değildir, yaşam boyu gerçekleşir. Bu yüzden burada sorumluluğunuz büyük.

İç motivasyon mu ödül mü?
Çoğumuz çocuklarımızın içsel olarak motive olmasını istiyoruz - başka bir deyişle, çocuklarımızın iyi dereceler kazanmalarını somut ödüller olmaksızın çalışmak istemelerini istiyoruz. Okula başladıkları zaman, birçok çocuk içsel olarak motive olur ve bizim işimiz onların bu kaliteyi sürdürmelerine yardımcı olmaktır. Çocuk içsel olarak motive edilirse ve iyi dereceler için somut ödüller teklif edilirse, bu çocuk muhtemelen ödülleri kullanmaya başlayacaktır ve gelecekte bir ödül varsa ancak iyi notlar alabilecektir. Dış motivasyon (hediye), iç motivasyonu (öğrenmek) azaltır.

Pozitif ebeveynlik sürecinin bir parçası olan cesaretlendirme önemlidir. Güzel yaptığı bir ödev karşısında ''iyi iş , aferin '' demeniz çocuğunuza özgüvenini hatırlatmanızı sağlar. Başarılarından doyum elde etmesini sağlar, gerçek değerini öğrenir. Teklif edilen hediyeler için değil öğrenmek için çalışmasını sağlar. Uzun vadede bir çocuğun en iyi ödülü övgü ve teşviktir.

Karne hediyesi, çocuğu gerçek amaçtan (öğrenmek) uzaklaştırır, sadece notlara odaklanmasını sağlar. Başka bir nokta ise karne hediyesi çocuğunuza kötü not alma hakkı verebilir. Çocuk, “İyi not alırsam hediye alacağınızı söylediniz. Ben hediye istemiyorum. Öyleyse kötü not alabilirim” diyebilir.

Ne yapmalıyız?
Çocuklarımızın iç motivasyonunu hediye ve rüşvette aramamalyız. Çocukların çabalarını övün ve överken yaptığı eylemi vurgulayın notu değil. Karne sonrası aile toplantısı veya aile yemeği ya da birlikte yapılacak ve birlikte karar verilecek bir etkinlik, kutlanma en güzelidir.


Şeyma ABAY
Aile Danışmanı


https://www.instagram.com/uzmailedanismani/