KARPAL TÜNEL SENDROMU NAMIDİĞER SİNİR SIKIŞMASI

KARPAL TÜNEL SENDROMU NAMIDİĞER SİNİR SIKIŞMASI

Birçok insan günlük aktivitelerinde farkında olup yada olmadan sürekli aynı taraf elini,kolunu kullanmaktadır.Ancak kanıta dayalı olarak yapılan çalışmalarda da elin yoğun kullanımının karpal tünel(sinir sıkışması)risk faktörü olduğunu desteklemektedir.Karpal tünel sendromuna mesleki faktörler ile ilişkisi olduğu gibi günlük yaşamımızda da sebep olabilecek etkenler mevcuttur.Örneğin bulaşık makinasında yıkanan bulaşıkların,deterjanlarda çok kimyasal var denilerek tekrar yıkamak yada aman elektrik-su tasarrufu yapayım şu çamaşırlarıda elimde yıkayım derken karpal tünel sendromuna yakalanma risk faktörümüzü arttırmış oluyoruz.Belki de bu yüzdendir bayanlarda bu hastalığın görülme oranının fazla olmasının sebebi.

Haberin Devamı

Peki nedir bu KARPAL TÜNEL SENDROMU?

El bileğinden parmakları oynatan 9 adet tendonun ve bir sinirin geçtiği bir tünel bulunur.Bu tünele karpal tünel denilmekte ve bu tünelin içinden geçen median sinirinin bası altında kalması sonucu ortaya çıkan hastalığın adına karpal tünel sendromu adı verilmektedir.Halk arasında diğer anlamı olan Sinir sıkışması olarak bilinir.

KTS(karpal tünel sendromu) kimlerde görülür?

Karpal tünel sendromu erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla görülür.El bileğinin sürekli bükülü pozisyonda kaldığı durumlarda (klavye kullanmak,elde çamaşır yıkamak,hamur yoğurmak vb.),el ve el bileğine sürekli yük binen işlerde çalışanlarda daha sık görülür.Son yapılan bilimsel çalışmalarda karpal tünel sendromunda bilek çevresi, bel çevresi ve vücut kitle indeksi arasındaki ilişkiler araştırılmış olup bel çevresi ve tüm vücut yağının kts de rolünün olduğu belirtilmiş.Yani vücut ağırlığımızında kts (karpal tunel sendromu) riskini etkilediği belirlenmiş.

Bu sebeplerin dışında kts'yi(karpal tunel sendromu) bazı hastalıklarda tetikleyebilir.Bunlar;Diyabet,hipotroid,gut hastalığı,romatoid artit.Ayrıca hamilelik periyodunda vücut sıvılarının artması karpal tünel içinde basınç oluşmasına ve bu durumda geçici olarak karpal tünel sendromuna sebep olabilmektedir.

Haberin Devamı

Belirtileri nelerdir?

Kts (karpal tünel sendromu) çoğunlukla boyun fıtığı ile karıştırılabilinir.Benzer şikayetler görülebilinir.

Başlangıç dönemi olarka ilk bulgular elde güçsüzlük, çabuk yorulma ve özellikle ilk üç parmakta karıncalanma hissidir. İlerleyen dönemlerde ise ağrı şiddetlenebilir ve parmaklarda uyuşmaların başladığı görülür.Ağrı ve uyuşukluk hissi genellikle geceleri hastayı uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir ve belirtiler hasta ellini salladığında ve bileğini hareket ettirdiğinde azalır.Çok ilerlemiş olgularda ise baş parmak tabanı etrafındaki kaslarda erime ve buna bağlı başparmakta güçsüzlük ortaya çıkabilir.Parmaklarda meydana gelen his kaybı sebebi ile kişiler acı ve ağrı duyusunuda hissedemeyeceğinden parmaklarını kesebilir veya yakabilir.

KTS(karpal tünel sendromu) teşhis nasıl konur?

Hastanın şikayetleri ve belirtileri bazen yeterli olabilir ancak kesin tanı için EMG (elektromyografi) tetkiki sonucu konabilir.

Tedavi

Haberin Devamı

Bazı hastalarda tedavi olarak fizik tedavi modaliteleri,el bileği hareketinin belirli bir süre kısıtlanması ve karpal tunel sendromuna yönelik egzersizler kullanılabilinir iken bazı olgularda da cerrahi gerekebilir.Bunlara şikayetlerinizde artma-azalma durumuna göre konusunda uzman olan kişiler tarafından karar verilir.

Karpal tünel sendromu tanısı konulduktan sonra fizyoterapistinizden evinizde-okulunuzda-işyerinizde ev programı olarak kolaylıkla uygulayabileceğiniz egzersizleri

öğrenebilirsiniz.

AĞRISIZ GÜNLERE..

instagram:mselenakkurt

twitter:fztmselenakkurt