Ekonomi Karşılıklı yakınlaşma

Karşılıklı yakınlaşma

23.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

ABD’nin Türk çeliği ve alüminyum ürünlerine uyguladığı vergiyi indirmesinin ardından Türkiye de karşılıklılık gereği ABD menşeli 22 üründeki ek mali yükümlülüğü yarıya çekti

Karşılıklı yakınlaşma

Türkiye, ABD menşeli 22 üründe gümrük vergisini yarıya indirdi. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararı, ABD’nin geçen hafta Türk çeliği ve alüminyum ürünlerine uyguladığı yüzde 50 ve yüzde 20 ek vergiyi yarıya indirmesinin ardından geldi.

Haberin Devamı

ABD Menşeli Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük Uygulanmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, dün Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, ABD menşeli 22 ürün kaleminin ithalatında uygulanan ek mali yükümlülük yarı yarıya indirildi. Karar, 21 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak. Karar otomobil, kağıt, karton, pirinç, alkollü içki, makyaj malzemesi gibi kalemleri kapsıyor. Kararın, en çok ABD’den yüksek vergi nedeniyle ithal edilemeyen otomobilleri etkilemesi bekleniyor.

Özellikle nispeten yüksek fiyatlı ABD menşeli araçların Türkiye’ye öncesine göre daha kolay getirilebileceği kaydediliyor.

İlk adım ABD’den

Karar, ABD Başkanı Donald Trump’ın, ülkesinin Türkiye’den yaptığı çelik ithalatına uygulanan yüzde 50’lik gümrük tarifesinin yüzde 25’e indirildiğini açıklamasının ardından geldi.

Haberin Devamı

Mütekabiliyet esası çerçevesinde Türkiye de bazı ABD ürünlerine uyguladığı mali yükümlülüklerde aynı oranda indirime gitmiş oldu. ABD yönetimi, 23 Mart 2018’den itibaren bazı çelik ve alüminyum ürünlerinin ithalatında sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 gümrük tarifesi uygulamaya başlamıştı.

Karşılıklı yakınlaşma

ARKA ARKAYA ADIMLAR

Mart 2018’de çelik ve alüminyumda ABD’yle istişare talebine olumlu yanıt almayan Türkiye, Haziran 2018’de çıkarılan kararla ABD menşeli bazı ürünlerin ithalatında bu ülkenin önlemine eşdeğer ek mali yükümlülük uygulamasını yürürlüğe koymuştu.

Karşılıklı yakınlaşma
ABD’nin 13 Ağustos 2018’de Türkiye menşeli çelik ürünleri için uyguladığı gümrük vergisini yüzde 50’ye yükseltmesinin ardından Türkiye de bazı ABD menşeli ürünlerin ithalatında uyguladığı ek mali yükümlülük oranlarını iki katına çıkartmıştı.

ABD son olarak 17 Mayıs’ta Türkiye’den ithal edilen çelik ürünlerinde uyguladığı ilave vergileri yüzde 50’den yüzde 25’e düşürmüştü.

İlave vergi indi: 260.6 milyon $

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, sosyal medyada Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, ABD’nin 17 Mayıs’ta Türkiye’den yapılan çelik ithalatında vergileri yüzde 50’den yüzde 25’e indirdiğini anımsatarak, Türkiye’nin bu kararın ardından mütekabiliyet gereği ABD menşeli 22 ithal ürüne uyguladığı ek mali yükümlülükleri yarı yarıya düşürdüğünü kaydetti. Söz konusu kararla ABD ürünlerine uygulanan 521.2 milyon dolar tutarında ilave verginin 260.6 milyon dolara ineceğini belirten Pekcan, “ABD ile ticaretin önündeki engellerin kaldırılması ve hükümetlerimiz tarafından ortaya konulan 75 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için çalışmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Karşılıklı yakınlaşma