Ekonomi ‘Katılım’cılardan ekonomiye destek

‘Katılım’cılardan ekonomiye destek

21.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Başkanı Metin Özdemir, geçen yıl katılım bankacılığının aktif büyüklüğünün önceki seneye göre yüzde 29 yükselişle 207 milyar TL’ye ulaştığını belirterek, “Katılım bankacılığının bankacılık sektörü içinden aldığı pay yıl sonu itibarıyla yüzde 5.3 oldu” dedi.

‘Katılım’cılardan ekonomiye destek

Önceliğimiz Türkiye

Haberin Devamı

TKBB’nin 18. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada geçen yılın olumlu beklentilerle başlamasına rağmen ikinci yarıyla birlikte küresel ticaretteki korumacılık adımlarının etkisiyle küresel ekonomik faaliyetlerin ivme kaybettiğini belirten Özdemir, büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revize edildiğini, FED’in faiz artırımlarını sürdürmesinin gelişmekte olan ekonomilerin borçlanma maliyetlerini artırdığını, Euro bölgesinde de yavaşlamanın yılın ikinci yarısında belirgin hale geldiğini söyledi.

Küresel ortamda Türkiye ekonomisinin ve bankacılık sektörünün zorlu bir dönemi geride bıraktığını aktaran Özdemir, 2017’deki yüksek büyüme performansının ardından Türkiye’nin 2018’de küresel finansal koşulların sıkılaştığı bir ortamda aşırı ısınma işaretleri verdiğini söyledi. Özdemir, Türk ekonomisinde geçen yıl yaşanan gelişmelerden ve olumsuzluklardan bahsederek, “Yurt içi ve yurt dışı finansman maliyetleri artarken büyüme eğilimi zayıfladı. Sınırlı da olsa aktif kalitesinde bozulma yaşandı. Bununla birlikte, yurt içi finansal koşulların tekrar ılımlı seyretmeye başlamasıyla büyüme ve karlılıkta sürdürülebilir seviyelerin yeniden yakalanacağını bekliyoruz” dedi. “Katılım bankaları olarak ekonomi yönetimiyle uyumlu bir şekilde reel ekonomiye desteğimizi artırarak sürdüreceğiz” diyen Özdemir, “Önceliğimiz ülke bilançosu olacaktır. Daima milletimizden ve devletimizden yana tavrımızı koyacağız” şeklinde konuştu.