Ekonomi 'Kazanacağız'

'Kazanacağız'

15.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Döviz üzerinden Türkiye’ye yönelik spekülatif atakla ilgili konuşan Bakan Albayrak şu mesajı verdi: “81 milyon vatandaşımızın cebini hedef alan bu saldırı için ilk gün söylediğim gibi ‘kazanacağız’ diyorum”

Kazanacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, son günlerde döviz kuru üzerinden Türkiye’ye yönelik gerçekleştirilen spekülatif atak ile ilgili, “Başladığı ilk günden beri 81 milyon vatandaşımızı, o vatandaşımızın cebini hedef alan bu saldırı için ilk gün söylediğim gibi ‘kazanacağız’ diyorum” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Albayrak, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından ATO Congresium’da düzenlenen “Kuruluşundan Bugüne AK Parti Sempozyumu”nda yaptığı konuşmada, son günlerde Türkiye’ye yönelik spekülatif atağa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Doların güvenilirliğini yitirdiğini belirten Albayrak, Türk Lirası’nın önümüzdeki dönemde daha da güçleneceğini söyledi. Albayrak ekonomiye ilişkin olarak şunları dile getirdi:

- “Bir kez daha milletimiz, kurumlarımız, bankacılık sektörümüz başta olmak üzere tüm özel sektör başkanlarımız çok sağlam, kararlı bir duruş ortaya koydular. Bu zorlu süreçten geçerken ilk günden itibaren tüm paydaşlarla çok yakın bir çalışmayla aksiyon planı oluşturduk. Merkez Bankamız ve BDDK piyasadaki baskıyı azaltmak için gerekli tüm tedbirleri aldı. Serbest piyasa kuralları çerçevesinde kalarak, gereken tüm piyasa araçlarını devreye sokarak adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Saldırılara karşı aksiyon adımlarımızı hayata geçirirken reel sektör ve bankalarımıza yönelik de bir dizi tedbir uygulamaya devam edeceğiz. Kurun en çok etkilediği reel sektörün bankalarla kredilerinin yeniden yapılandırılmalarına ilişkin çerçeve anlaşması bir noktaya geldi. Böylece yapılandırmaları artık daha net bir şekilde yasal bir çerçeveye oturtmuş oluyoruz.

Haberin Devamı

Emin adımlarla

- Bankalar ve BDDK’yla birlikte kur artışından etkilenen firmalarımızı tespit ederek, kamununda elinin altına taşını koyduğu büyük bir dönüşüm ile firmalarımızı rahatlatmaya devam edeceğiz. Merkez Bankamız bankaları likidite konusunda rahatlatacak çok önemli bazı uygulamaları ve kararları hepinizin malumu dün (önceki)sabah itibariyle geçirmeye başladık. Çok açık bir şekilde ifade etmek isterim ki bankalarımız ve özel sektörün sonuna kadar yanındayız. Bu süreç bize bazı eksik olduğumuz alanları da gösterdi. Tüm paydaşlarla gerekli adımları atarak, bankacılık sektörümüzü çok daha güçlü bir yapıya kavuşturacağımız bir sürece doğru emin adımlarla ilerliyoruz.

- Özellikle dövizle borçlanan firmalarımıza yönelik riskleri azaltmak için ilk adımlarımızı atmıştık. Döviz geliri olmayan kobilerimizin dövizle borçlanmalarının önüne geçtik. Aksiyon planlarımızın çerçevesinde önümüzdeki dönemde firmaların döviz riskini azaltmaya yönelik, gerekli düzenlemeyi de adım adım hayata geçireceğiz.

Haberin Devamı

Türk lirasını koruyacağız. Türk lirasıyla yürüyeceğiz ve önümüzdeki dönemde göresiniz ki çok net Türk liramızın daha da güçleneceğini göreceğiz.”

MALİ DİSİPLİNDEN TAVİZ YOK

Bakan Berat Albayrak konuşmasında şu mesajları verdi:

- “Mali disiplinden taviz vermeyeceğimiz, ki bugüne kadar mali disiplini ve uyguladığı metodolojiyi örnek olarak gösterilen bir ülke olarak Türkiye çok başarılı bir şekilde ortaya koydu.

- Şirketlerimiz, bankacılık sektörümüz tüm bu dalgalara rağmen, oluşturulan operasyonlara rağmen tüm bu duruşunu devam ettiriyor. Tüm bu süreçle ilgili atacağımız daha güçlü adımlarla yoluna tıkır tıkır devam ediyor.

- Başladığı ilk günden beri 81 milyon vatandaşımızı, o vatandaşımızın cebini hedef alan bu saldırı için, ilk gün söylediğim gibi ‘kazanacağız’ diyorum. Özel sektörümüze, gençlerimize inanıyorum.

Haberin Devamı

- Elini uzatana elimizi uzatıp sıkacağız, yumruğunu sıkana da yanağımızı dönmeyeceğiz. Bunu herkesin bilmesi lazım. Milletimizle 81 milyon tüm paydaşlarımız, özellikle milletimizin desteği başta olmak üzere tüm bu çerçevede rasyonel stratejilerle çok yakın bir zamanda hedefimize ulaşacağız. Yeter ki millet olarak birliğimizi, beraberliğimizi kaybetmeyelim.”

'YABANCI YATIRIMCIYLA BÜYÜK BULUŞMA...'

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yarın küresel yatırımcılarla bir telekonferans gerçekleştirecek ve yatırımcı toplantısı düzenleyecek. ABD, Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere ilgili telekonferansa 750 - 1000 arasında yatırımcının katılması bekleniyor.

Albayrak perşembe saat 16.00’da gerçekleşmesi öngörülen toplantıda mesajlarını yatırımcılara doğrudan iletecek.

İlgili telekonferans Albayrak’ın düzenlediği ilk uluslarası yatırımcı toplantısı olacak. Soru cevap bölümü yer almayacak telekonferansı Citi’nin gelişmekte olan ülke başekonomisti David Lubin yönetecek. Bankacıların Reuters’a verdiği bilgiye göre toplantıyı Citi, Deutsche Bank, DOME ve HSBC düzenleyecek.

Haberin Devamı

Dolarda düşüş başladı

TL’de son dönemde yaşanan sert değer kaybını durdurmak adına BDDK ve TCMB başta olmak üzere atılan adımların ardından Berat Albayrak’ın yatırımcılar ile bir toplantı yapacağı haberi kurda dün iyimser bir havaya neden oldu.

Pazar gününü pazartesiye bağlayan gece illikit piyasalarda 7.2400 seviyesini test ettikten sonra dün 6.40-7.0 bandında dalgalanan ve dün sabah 6.8604 seviyesinde olan dolar/TL gün içinde 6.4150’ye kadar geriledi.

Avrupa’nın tepkisi önemli

Bakan Albayrak toplantıda şunları söyledi:

- “Son iki haftadır ekonomimizdeki atakların arttığı süreçleri ve algı operasyonlarına rağmen, piyasalarımızda ne panik ne endişe havası oluşturabildiler. Bugün milletimizle tüm piyasa oyuncularının ortaya koyduğu fotoğraf ekonomimize duyulan güvenin göstergesi.

- Başta Avrupa olmak üzere, birçok ülkeden Türkiye’ye karşı gerçekleştirilen saldırıya karşı net tepkiler ortaya koyuldu. Özellikle Avrupa’dan yükselen tepkileri önemsiyoruz. Çünkü bu süreçte sağ duyulu açıklamalar, Türk milletinin Avrupa’ya olan güvenini güçlendirecektir.

- Herkes görmektedir ki artık dolar güvenilirliğini yitirmiştir. Tüm ülkeler bu güvensizlikten, kendilerini korumak için ticaretlerinde karşılıklı ya da ortak para kullanımını önemsemektedir.”