Ekonomi KDV iadeleri hızlanıyor

KDV iadeleri hızlanıyor

21.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

KDV iade taleplerinin yüzde 50’si 10 iş günü içinde mükellefe iade edilecek.

KDV iadeleri hızlanıyor

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Martta yürürlüğe girecek düzenleme ile Yeminli Mali Müşavir (YMM) KDV İadesi Tasdik Raporuna Dayalı İadeler bölümüne, “KDV İadesi Ön Kontrol Raporuna Dayalı İade Uygulaması” eklendi.

Haberin Devamı

Ocak 2019 ve sonrasındaki işlemler, belgelerin tamamının ibraz edilmesi kaydıyla “KDVİRA” sistemiyle sorgulanacak.

Ön kontrol raporu

Sorgulama sonucunda üretilen, “KDV İadesi Ön Kontrol Raporu”na göre iade talebinin olumsuzluk tespit edilmeyen kısmının yüzde 50’si KDV İadesi Ön Kontrol Raporu’nun oluşturulmasından itibaren 10 iş günü içinde mükellefe iade edilecek. Düzenlemeden yararlanacak mükellefler için aranacak şartlar ise şöyle sıralandı:

“En az 24 dönem KDV beyannamesi vermiş olması, daha önce en az üç vergilendirme dönemine ilişkin iade talebinin sonuçlanmış olması, kendisi, ortakları, ortaklıkları ve kanuni temsilcilerinin özel esaslara tabi olmaması, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ilgili birimlerince yapılan değerlendirme ve analizler sonucunda bireysel olarak veya organize bir şekilde sahte belge düzenleme tespiti nedeniyle incelemeye sevk edilmemiş olması gerekecek”

Haberin Devamı

Hızlandırılmış İade Sistemi (HİS) ve İndirimli Teminat Uygulaması Sistemi (İTUS) sahibi mükellefler de bu uygulamadan yararlanacak.

Albayrak açıklamıştı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2019 bütçe görüşmelerinde yaptığı açıklamada, mükelleflerin vergiye uyum seviyelerini güçlendireceklerini ve kayıtlı ekonomiye gecişi hızlandıracaklarını belirtmişti. Albayrak, şunları söylemişti:
“KDV iadelerinin hızlı ve doğru yapılabilmesini sağlamak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bu kapsamda daha önceki hizmetlere ilave olarak belirli şartları sağlayan mükelleflerimizin, yeminli mali muşavirlerce hazırlanmış KDV iadesi tasdik raporu ile talep ettikleri KDV iade tutarlarının yüzde 50’sinin, yapılacak ilk kontrollere göre 10 iş günü içerisinde teminat alınmaksızın iade edilmesini, kalan tutarın daha sonra yapılacak kontroller çerçevesinde iade edilmesini öngören, çok daha hızlı ödemeyi öncelikleyecek yeni bir sistemi oluşturacağız.”.