Kendi Değerimizin Farkında mıyız?

Sizin için hayatınızda ne değerli? Aileniz, sevdikleriniz, işiniz, mülkünüz… Peki siz? Bu listede kaçıncı sıraya koyarsınız kendinizi! Ya da şöyle sorayım. Kendinizi ne kadar değerli hissediyorsunuz?

Aret Vartanyan “Eğer sen farkındalık yaşarsan, her gün senin için bir altın fırsata dönüşecektir. Her şey senin farkındalığına bağlıdır.” sözüyle bunu çok net ortaya koymuştur.

Yetersizlik, değersizlik duyguları içinde olan bireyler, içindeki gücün farkında olmayanlar, ben ne yapabilirim ki diyenler etrafımızda oldukça fazla. Peki neden insanlar kendilerini değersiz hisseder? Bu konuyla ilgili çok kısa zaman önce yaşanmış bir olayı anlatmak istiyorum.

Haberin Devamı

Uzun yılar bankacılık sektöründe çalıştıktan sonra emekli olan bir kadın ile karşılaştım. 51 yaşında olan bu kadın ile kişisel gelişim alanında seanslar yapmaya başladık. Değersizlik konusu ile ilgili konuşmalarımızda kendisinden uzun süredir aldığı fotoğrafçılık kursundan bahsetmesini istedim. Ancak aldığım “Sadece vakit geçirmek için gidiyorum” cevabı beni hiç şaşırtmadı. Fotoğrafçılık ile ilgili sohbet ettik. İyi bir fotoğrafçının neler yapabileceğini, fotoğrafçılıkta hedefleri konuştuk. Kendisine neden bir sergi açmıyorsun diye sordum. Heyecanlanmasına rağmen ben yapamam ki dedi. “Biri yapabiliyorsa herkes yapar” deyince gözlerindeki ışıltı şu an bile gözümün önünden gitmiyor. Evet, yapabilirim dedi ve yolculuğu başladı. Bir fotoğraf yarışmasında ödül aldı. Yolculuğun sonunda kendisi bir fotoğrafçılık kursu açmayı hedefliyor. Şimdilik modelleme ile nasıl hoca olacağının kriterlerini oluşturuyor. Ve çok mutlu olduğu kendini değerli hissettiği çok belli. Daha önce şikâyet ettikleri artık kendisini rahatsız etmiyor, rahatsız olduğunda üstesinden gelmeyi biliyor.

Peki siz değerlerinizin farkında mısınız? Değerlerimizin farkında olmayıp, kendimizi sınırlıyor muyuz? Kendisinin farkında olan yolunu çizebilendir. Hedef yoksa, vision board, ya da diğer ismiyle hayal panonuz yoksa nereye gittiğinizi sorsam ne cevap verirdiniz? Yaptığınız her şey sizi bir yere götürebilir. Örneğin çok iyi reçel yapıyorsanız, bir gün konu ile ilgili bir atölyeniz olabileceğini biliyor muydunuz?

Haberin Devamı

Eşiyle, yöneticisi ile istediği iletişimi kuramadığında karşısındakini suçlayan, söylenilenleri kişisel algılayan bir kişinin kendini hayata nasıl konumlandırdığını gözden geçirmesi gerekir.

Ancak ne istediğini bilen, sahip olduğu değerin farkında olan kimlik tanımlamasını yapabilir. Sahip olduğu farklılıkları ortaya koyan kendisiyle barışık, cesur kişiler toplumda her zaman bir adım öndedir. Yeteneklerinizle, değerlerinizle, yaşam amacınızla kendinizi ifade edersiniz.