SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kendi güzelliğinin eşsizliğine inanan tüm kadınlara #hilesizgüzellik çağrısı

Dove’un hilesiz güzellik anlayışından yola çıkarak, Vogue Türkiye’nin Nisan sayısı modelsiz yayınlandı ve hiçbir görselde fotoğraf hilesi yapılmadı.

|

Hemen her gün gerçek dışı ve dijital araçlarla manipüle edilmiş güzellik imajlarına maruz kalan kadınların yüzde 70’i medya ve reklamlarda yeteri kadar temsil edilmediklerini düşünüyor. İşte kadınların yüksek sesle dile getirdikleri bu konuya dikkat çekmek için Dove ve Vogue Türkiye, el ele vererek #hilesizgüzellik projesine imza attı. Güzellik kavramını, kalıp yargılar, dayatılan baskılar ve idealize edilmiş tanımlar çerçevesinde gören kadınları bu anlayıştan uzaklaştırmayı amaçlayan Dove’un bakış açısından aldığıilhamla, Vogue Türkiye’nin Nisan sayısı modelsiz ve rötuşsuz olarak yayınlandı. 11 Nisan tarihinde, derginin Nisan sayısında bulunan bu rötuşsuz fotoğraflardan yola çıkılarak, Dove X Vogue #hilesizgüzellik konseptiyle bir sergi gerçekleşti. Dove ile Vogue Türkiye, güzelliği ideal kalıpların ötesinde gören pek çok kadının hiçbir fotoğraf hilesi aracı kullanılmayan fotoğrafları ile reklam, pazarlama, moda dünyası ve kendi güzelliğinin eşsizliğine inanan tüm kadınlara #hilesizgüzellik çağrısı yaptı. Bu çağrıya, sinema ve müzik dünyasından Brigette Lundy-Paine, Şevval Sam, Derya Alabora, Aybüke Pusat, Kalben gibi ünlü isimler de fotoğraflarıyla destek verdi. Bu proje aynı zamanda, Dove’un herkesi gerçek hayatlarında oldukları gibi resmetmek konusundaki global taahhüdünün bir parçasını oluşturuyor.

Modelsiz ve Rötuşsuz ilk Vogue Türkiye

#hilesizgüzellik anlayışından yola çıkarak, Vogue Türkiye tarihinde ilk kez bir sayısını, modelsiz ve rötuşsuz yayınladı. Kendilerine özgü güzelliklerinin farkında olan pek çok kadının, filtre, edit, rötuş gibi hiçbir fotoğraf hilesi araçları kullanılmayan fotoğrafları Vogue Türkiye’nin Nisan sayısına damga vurdu. Moda dünyasının kalbinde yer alan Vogue Türkiye, yayın tarihinde bir ilki gerçekleştirerek, özgüvenli kadınların en filtresiz halleri ile özel bir sayı hazırladı ve hem kendi sektöründeki diğer oyunculara hem kadınlara #hilesizgüzellik aynası tuttu.

Kadınlardan destek!

#hilesizgüzellik projesi kapsamında Vogue Türkiye’nin çekimlerine katılan, Netflix’in ses getiren dizisi Atypical’ın iddialı oyuncusu Brigette Lundy-Paine, Şevval Sam, Derya Alabora, Aybüke Pusat, Kalben gibi ünlü isimlerin rötuşsuz fotoğrafları hem derginin Nisan sayısında hem de Dove X Vogue #hilesizgüzellik projesi kapsamında gerçekleştirilen sergide yer aldı. Dove’un hayata geçirdiği iki önemli kampanyanın baş mimarı olan kadınlar da Dove X Vogue #hilesizgüzellik projesini onurlandırdı. Geçen sene, sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla Benim Güzelliğim #RakamlarınÖtesinde diyen 11 bini aşkın kadının 7’si, sadece kampanyanın ikinci reklam filminde başrol üstlenmekle kalmadı, en gerçek hallerini yansıtan fotoğraflarıyla #hilesizgüzellik projesinin ilham kaynağı oldu ve hem dergi sayfalarına hem sergiye renk kattı. Projenin bir diğer ayağını da Dove’un Getty Images ve Girlgaze işbirliği ile dünya genelinde hayata geçirdiği Bana Benim Gibi Kadınları #Göster Projesi’ne (Project #ShowUs) Türkiye’den katılan kadınların rötuşsuz fotoğrafları oluşturdu. Dove’un kadınların medya ve reklam sektöründe tek tip ve gerçek dışı kadın imajları ile temsil edilme sorununa güçlü bir çözüm olarak tasarladığı bu stok görüntü arşivinde, 5000’i aşkın rötuşsuz fotoğraf yer alıyor. Bu arşive Türkiye adına katılan kadınların fotoğrafları, Vogue Türkiye’nin modelsiz ve rötuşsuz Nisan sayısı ile serginin özgüvenli kadınları arasında yer aldı.

Dove X Vogue “Hilesiz Güzellik” temalı sergide konuşan Dove Marka Müdürü Özge Acarbay şunları söyledi: Bizim Dove olarak amacımız, kadınları güzellik konusunda hissettikleri baskıdan kurtarmak ve kendilerini oldukları gibi sevebildikleri bir güzellik anlayışı yaratabilmek. Bu anlayışın temelinde ise gerçekçi olmayan ideal güzellik kalıplarına karşı durabilen ve kendi eşsizlikleri ile onur duyan özgüvenli kadınlar var. Biz sadece bu kadınlara görünür olma cesaretini vermeye çalışıyoruz, o nedenle gerek #RakamlarınÖtesinde kampanyamız gerek Bana Benim Gibi Kadınları #Göster projemizle yapmak istediğimiz, kendini olduğu gibi seven kadınları konuşturmak, onları görünür kılmak ve diğer tüm kadınlara ilham olmalarını sağlamak. Kadınların gücünün, medyadan reklam dünyasına ve markalar kadar sektöre de ışık tutacağına inanıyorum. Tam da bu yüzden, tek tip güzellik yargılarının ötesinde kendi gerçeklikleri ile var olan kadınlar ile birlikte tüm sektöre #hilesizgüzellik çağrısı yapıyoruz, bu çağrıda bizimle olan tüm kadınlara ve Vogue Türkiye ekibine teşekkürlerimi iletiyorum”.

Vogue Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Seda Domaniç ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Geçen sene Dove ile birlikte var olan güzellik ideallerini altüst etmek üzere çıktığımız yolda bu sene cesur bir adım daha attık. Hem #RakamlarınÖtesinde kampanyasına katılarak özgün mesajlarını paylaşan kadınlarla rakamlara meydan okumaya devam ettik hem de Dove’un siz, biz, hepimiz gibi olan kadınları görünür kılmak için hayata geçirdiği yeni projesi Bana Benim Gibi Kadınları #Göster’i desteklediğimizin altını çizdik. Moda sektörüne yön veren yayınlardan biri olarak, bizler güzelliğin ölçülerden bağımsız olduğuna, hilesiz, filtresiz duruşun özsaygımızı artırdığına inanıyoruz. Bu doğrultuda Dove markasının hilesiz güzelliği onurlandırdığı bu harekette olmak bizim için de gurur verici. Kapak çekiminden moda çekimlerine kadar tüm fotoğrafların rötuşsuz olduğu ve hiçbir modelin yer almadığı Nisan 2019 sayısı hepimiz için ayrı bir deneyim oldu. Yanımızda yer alan özgüven sahibi, normlara meydan okuyan ışıltılı kadınlara ve bu özel sayıda #hilesizgüzellik felsefesi ile bize eşlik eden Dove’a teşekkür ederim.

Doğal güzelliği ile yıllara meydan okuyan oyuncu ve şarkıcı Şevval Sam proje kapsamında şunları söyledi: “Doğal olanın parmak izi kadar biricik olduğunu düşünüyorum. Kişiyi kendi yapan karakteristik defoları severim. Kimisine itici gelen bir kepçe kulak ya da kemerli burun bana estetik görünebilir. Belki önceliğim, güzellikten ziyade bakımlı ve sağlıklı olmak olabilir. Sağlıklı ve olgunlaşmanın peşinde olan bir zihin, tabiat, doğal beslenme ve sevdiği işi yapması, insanın yaydığı enerjiyi güzelleştirir”.

Ünlü oyuncu Derya Alabora “Çocukluğumda ve genç kızlığımda güzelliğin bana gösterilen bir şey olduğunu zannediyordum. Sinemada, dergilerde, gazetelerde, kozmetik mağazalarında... Güzelliğin hep gösterildiği gibi olduğunu sanıyordum. Sadece başka insanların sahip olduğu bir özellik... Onca eziklikten, özgüvensizlikten, kendimi onca saklamaktan sonra öyle bir yere geldim ki, o gün nasıl biri olmak istiyorsam öyle biri oluyorum artık. Herkesin kalbi kadar, hissettiği kadar güzel olduğunu biliyorum artık” dedi.

Son dönemin beğenilen seslerinden Kalben “Çocukluğumda ve genç kızlığımda güzelliğin bana gösterilen bir şey olduğunu zannediyordum. Sinemada, dergilerde, gazetelerde, kozmetik mağazalarında... Güzelliğin hep gösterildiği gibi olduğunu sanıyordum. Sadece başka insanların sahip olduğu bir özellik... Onca eziklikten, özgüvensizlikten, kendimi onca saklamaktan sonra öyle bir yere geldim ki, o gün nasıl biri olmak istiyorsam öyle biri oluyorum artık. Herkesin kalbi kadar, hissettiği kadar güzel olduğunu biliyorum artık” dedi.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.