Ekonomi ‘Kendi verimizi kendi toprağımızda tutalım’

‘Kendi verimizi kendi toprağımızda tutalım’

25.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, güvenlik açısından verileri kendi topraklarında tutmanın önemine dikkat çekerek, “Türkiye’ye yeni nesil yerli ve milli veri merkezleri kazandırabilmek için yatırımlarımızı sürdürüyoruz” dedi.

‘Kendi verimizi kendi toprağımızda tutalım’

Terzioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada 4. Sanayi devriminin konuşulduğu bu dönemde gücün yeni kaynağının petrol yerine “veri” olduğuna dikkat çekerek, “Datanın tüm dünyada gigabyte başına ortalama fiyatı 2-2.5 dolar civarında. Oysa bu datayı dijital servislere dönüştürürseniz milyarlarca dolarlık dijital servisler oluşturabilirsiniz. Her 24 ayda dünyada bugüne kadar üretilen bilgi kadar yeni bilginin üretildiğini düşünürsek doğru stratejilerle bu çağı yakalayabileceğimizi söyleyebiliriz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Terzioğlu, dış kaynaklı manipülasyonların önüne geçebilmek için datayı işlemenin ve güvende tutmanın önemine işaret etti.

Yasal altyapı kurmak şart

Çin’in kendi verilerine sahip çıkarak, kendi ülkelerinde geliştirilen uygulamaların bir adım daha önde olmasını sağladığından ve diğer ülkelerin de bu konuda çalışmaları olduğundan bahseden Terzioğlu, Türkiye’nin datasını ülkede kalması için yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.