SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kendin-yap tasarımların doruk noktası: Shabby Chic!

Son yıllarda tüketim kültürünün hem bütçemize hem de çevreye verdiği hasarı azaltan ve bu konudaki duyarlılığın da artmasıyla birlikte bir hayli yaygınlaşan ileri dönüşüm anlayışı sayesinde, harika bir kendin-yap kültürü oluştu ve bu kültür sayesinde insanlar artık farklı tecrübe ve becerilerle evlerinde kullandıkları hemen hemen her eşyayı kendileri yapabiliyorlar.

|

İşte tüm dünyada çarpıcı bir şekilde trend olan Shabby Chic tarzı dekorasyonun çıkış noktası da bu akım. Dekorasyon tarzı olarak bir hayli yeni olan Shabby Chic stili, çok hızlı bir şekilde dünyaya yayıldı ve aslında “yeni” olanı değil, aksine “eski”yi temsil ediyor. Daha doğrusu, eskinin yenilenmesini ve bugüne uyarlanmasını. İlk olarak İngiltere’de ortaya çıkan Shabby chic’in kelime anlamı tam olarak “salaş şık”. Bu dekorasyon tarzının kilit noktası eski mobilyaların yenilenerek nostaljik dokulu yaşam alanları ortaya çıkarması. 60’lı, 70’li yılların estetik anlayışını bugüne uyarlayan bu akımda yenilenmiş eski eşya ve mobilyaların yanı sıra pastel renkler, yumuşak geçişler ve çiçek desenleri gibi feminen olarak nitelenebilecek unsurlar da öne çıkıyor.

Ev yapımı tekstil ürünlerinin, boyanmış ve tamir edilmiş eski mobilyaların hakimiyetini sürdüğü bu trendin en büyük avantajlarından biri de evinizi bu tarzda döşemek için bir servet harcamak zorunda kalmamanız. İkinci el eşya ve mobilya satan dükkânlardan ve sizin eskilerinizi kaldırdığınız depodan çıkararak elde edebileceğiniz ürünleri boyayarak, kılıflarını yenileyerek, biraz yaratıcılık ve el becerisiyle oldukça ekonomik bir bütçeyle evinizi yenilemeniz ve yaşam alanlarınıza nostaljik ve romantik dokunuşlar dokunuşlar katmanız mümkün. Peki bu tarzın estetik unsurları neler? Gelin hep beraber göz gezdirelim...


Önce renkler

(Carlo Berlin / homify.com.tr)

Shabby Chic tarzının renk paletinde pastel renklerin ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Krem rengi, bej rengi, pembe, gül kurusu, hardal sarısı, su yeşili, turkuaz... Yani öyle göz alıcı bir parlaklığı olmayan nötr tonlar ve romantik pastel renkler.

Desenler

(Pixers / homify.com.tr)

Dediğimiz gibi, Shabby Chic tarzı, romantik, feminen ve sıcak bir nostalji sunar. Bunu yaparken oldukça karakterli bir şıklık yaratmayı da başaran tarzın en çok kullandığı desenlerin başında kır çiçeği motifleri geliyor. Özellikle perde, halı ve duvar kağıdı detaylarında desenlerin oldukça baskın bir tarzda kullanıldığı dekorasyonlarda çiçek desenlerinin yanı sıra damask motifler ve çizgili baskılar da öne çıkıyor.

Yuva hissi veren nostaljik dokunuşlar

(Arredo Shabby Chic / homify.com.tr)


Bu dekoratif akımı üç kelimeyle tanımlamamız gerekse; nostaljik, romantik ve samimi derdik. Ancak konfor da Shabby chic tarzının vazgeçilmezlerinden biri tabii ki. Yuva hissi veren bir şıklık yaratan bu stilde renklerin, desenlerin, dokuların mükemmel kombinasyonu ve geçmişten gelen birikimle yoğrulan kendinizi rahat ve iyi hissetmenizi sağlayacak sıcak bir atmosfer ortaya çıkar.


Malzeme kullanımı

(Cabbages & Roses / homifycom.tr)

Shabby chic tarzı dekorasyonlarda eski mobilyaların yenilenmesi en önemli faktör elbette, ancak eski mobilyalar söz konusu olduğunda bugüne kadar kırılıp dökülse de hâlâ kullanılabilir olmaları için kaliteli malzemelerden üretilmiş olması da gerekiyor tabii. Geçmişten gelen nostaljik dokuyu yansıtan nitelikli malzemelerin başında da geçmişten bugüne en gözde malzemelerden olan ahşap mobilyalar geliyor elbette. Ahşabın güzelliği aynı zamanda kolayca boyanıp yenilenebilmesinden de geliyor.


Dantel dokunuşlar


(Studio Petra Vonk / homify.com.tr)

Eskinin bugüne uyarlanışı ve yaşam alanlarında nostaljik etkilerin yeniden trand oluşuyla birlikte annelerimizden, anneannelerimizden kalan dantelleri de çıkarmanın ve yeni fikirlerle kaynaştırmanın vakti geldi!

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.