Ekonomi KENTSEL DÖNÜŞÜMDE VERGİ MUAFİYETİ GEREKLİ

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE VERGİ MUAFİYETİ GEREKLİ

10.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kentsel dönüşümle birlikte birçok binanın yıkılması gündeme gelirken, bu kapsamda yıkılacak olan tüm binaların hafriyat ve vergi masraflarının ise vatandaşlar tarafından karşılanması gerekiyor

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE VERGİ MUAFİYETİ GEREKLİ

Türkiye’de yaşanan 5 büyük depremin ardından bina güçlendirme çalışmaları yapan Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, mühendislik hesaplamaları yapılmadan inşa edilen binaların malzeme kalitesinin çok yetersiz olduğunu söyledi.
Son olarak Van depreminin ardından güçlendirme çalışmaları yaptıklarını anlatan Türkkan, İstanbul’un da büyük bir risk altında bulunduğunu belirterek, “Kentte 1.6 milyon dayanıksız bina var. Bunlar büyük risk altında. Birçoğu deprem olmadan bile yıkılabilir” dedi. Vatandaşların artık bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizen Türkkan, “Vatandaş oturduğu binayla yüzleşmeli ve binasını mutlaka incelettirmeli” diye konuştu.

Bina 10 bin liraya inceleniyor
Türkkan, 10 daireli ortalama bir apartmanın depreme dayanıklı olup olmadığını inceletmenin maliyetinin toplam 10-12 bin lirayı bulduğunu anlatan, binayı depreme karşı güçlendirmenin maliyetinin ise daire başına 10-15 bin lira seviyesinde olduğunu aktardı. Türkkan, bu maliyetin artması durumunda binayı yıkıp yeniden yapmanın daha mantıklı olabileceğini belirterek, burada ise farklı sorunların gündeme gelebileceğini kaydetti.

Depreme dayanıksız binanın yıkımı ve yeniden yapılması durumunda bina inşaat maliyetinin dışında ek vergi ve harçların gündeme gelebileceğini anlatarak, şunları söyledi:

“Yıkım süreci başlı başına bir iş. Ayrıca binayı yeniden yaparken belediye vergiler istiyor. Kentsel dönüşüm sürecinde yıkılıp yeniden yapılan binalardan bu vergiler tekrar alınacak mı? Çok yüksek otopark vergileri var. Harçlar ödeniyor. Bunları hepsi üst üste geldiğinde çok büyük miktar ortaya çıkıyor. Bu konuda mutlaka yeni düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Kentsel dönüşüm kapsamındaki tüm binalar belediye, proje ve hafriyat gibi tüm ek giderlerden muaf tutulmalı. Çünkü bu yıkımları vatandaş keyfi olarak yapmıyor. Ama aldığımız bilgilere göre belediyeler bu ücretleri vatandaştan talep edecek.”

Türkkan, kentsel dönüşüm yasasıyla birlikte yetkili ‘kentsel dönüşüm ofisleri’ oluşturulacağını belirterek, bu ofislerin Türkiye’nin dört bir yanında açılacağını söyledi. 2 inşaat mühendisi ve 1 jeoloji mühendisinden oluşacak bu ofislerin binaları inceleyip rapor hazırlayacağını vurgulayan Türkkan, “Ofisler yetkili olacak ve yıkım kararı verebilecek. Yasa da teknik olarak güçlendirilmesi mümkün olmayan binaları yıkın diyor. Binayla ilgili dayanıksız raporu verilirse hak sahibine itiraz için süre tanınacak. Vatandaş itiraz ederse 5 kişilik bir heyet inceleme yapacak ve karar verecek. Sonra prosedür işleyecek.”

Haberin Devamı

Güçlendirmek için karbon ile sarıyor

Türkkan, güçlendirme yaptıkları binanın ikinci bir depremde hasar görmemesinin amaçlandığını anlatarak, güçlendirme için uçak ve otomobil teknolojisinde kullanılan karbonu kullandıklarını söyledi. Dünyada 7 karbon üretim fabrikası olduğunu ve bunlardan birinin Yalova’da bulunduğunu aktaran Türkkan, “Çok hafif ve sağlam bir malzeme olan karbonu kolonları güçlendirmek için kullanıyoruz. Bez şeklinde ve betondan 10 kat daha güçlü. Metrekaresi 50 euro’ya geliyor” dedi.

‘Bakarak çürük bina anlaşılmaz’

Türkkan, bina güçlendirmek için teknik ekiplerinin bulunduğunu ve İTÜ ile ortak çalıştıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:
“Binadan numuneler alıyoruz. Beton ve demirinin kalitesine bakıyoruz. İTÜ laboratuarında inceleme yapıyoruz. Ayrıca zeminini inceliyoruz. Binayı 3 boyutlu olarak bilgisayar ortamına aktarıyoruz. Binanın riskli yerlerini tespit ediyoruz. Buna göre de zayıf yerlerin güçlendirmesini yapıyoruz. Bu çok ciddi bir süreç ve uzmanlık gerektiriyor. Gözle bakarak binanın durumu anlaşılamaz.

Haberin Devamı

Lüks semtler de risk altında
Türkkan, depremde sadece ucuz binaları değil çok lüks semtlerdeki pahalı dairelerin de yıkılabileceğini belirterek, “Lüks semtler risk altında. İstanbul’da Etiler, Ulus ve Bağdat Caddesi’ndeki binalar da riskli durumda. Daireler milyon dolarlara satılıyor ama yıkılma tehlikesi var.

Exen’de ilk etabın teslimi başladı

Sur Yapı’nın, İstanbul Çamlıca eteklerinde inşa ettiği Exen İstanbul projesinde birinci etap daire teslimlerine başlandı.
650 milyon dolar değerindeki projede 36 metrekarelik stüdyo dairelerden 355 metrekarelik 4+1 dairelere kadar farklı tiplerde toplam 1038 konut bulunuyor.

‘Türkiye’nin en başarılı emlak yatırımı’ ödülünün de sahibi olan projede arzinin yüzde 75’i yeşil alan ve rekreasyon alanından oluşuyor.

27. kata spor tesisi

Projenin yatay bloklara hizmet edecek 3 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip sosyal tesisinde yüzme havuzları, hamam, yogo ve pilates alanı, fitness, spa bulunuyor. Açık alanda ise mini futbol sahası, tenis kortu, fun golf sahası ve yüzme havuzu yer alıyor.
Rezidans olarak inşa edilen dikey yaşam alanlarında ise konuklar lobide karşılanıyor. Vale, concierge, resepsiyon hizmetlerinin sunulduğu Exen’de 27’nci kattaki donanımlı spor tesisinde, manzaranın yanı sıra yüzme havuzu, fitness alanı, sauna, buhar banyosu ve masaj odası yer alacak.

Haberin Devamı

Sıcaklar yaylalardaki ev kİralarını artırıyor

Türkiye’nin en sıcak bölgelerinden biri olan Çukurova’da yaylalara olan ilgi, son yıllarda Ramazan ayının yaz aylarına rastlamasının da etkisiyle arttı. Çukurova yöresinde yaz aylarının sıcağı ve yüksek nem oranından bunalan vatandaşların rahat nefes alabilmek için tercih ettikleri Pozantı kent merkezi, Akçatekir, Çamlıyayla, Fındıklı, Alpu, Kamışlı, Kızıldağ, Başpınar ve Meydan yaylaları, 2-3 yıl öncesine göre daha fazla nüfusu barındırıyor.

Sezondan birkaç hafta önce kendi mülkleri veya kiraladıkları konutlara özenle bakım yaptırarak yazı geçirmek üzere il merkezlerinden yüksek rakımlı yaylalara giden vatandaşlar, son yıllarda Ramazan ayının yaz aylarına rastlamasının da etkisiyle bu günlerde yakın akraba ve tanıdıklarını yaylalarda ağırlıyor.

Bazı vatandaşlar da yayla sezonunun ortası olmasına karşın günü birlik gittikleri yaylalarda kiralık konut ararken, bazıları ise oturdukları evlerin sahipleriyle gelecek yıl için şimdiden anlaşma yapıp kaparo veriyor. Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, okulların kapanmasıyla gidilen yaylalardaki hareketliliğin, Eylül sonuna kadar sürmesinin beklendiğini söyledi.
Yaylalarda ev kiralarının da yükseldiğini belirten Çay, geçmiş yıllarda 1000 - 2 bin lira olan yıllık ev kiralarının 2 bin 500 - 3 bin liraya yükseldiğini aktararak, “Yöredeki yaylalarımızda sürekli bir sirkülasyon var. Evlerin çoğunda özellikle hafta sonlarında 2-3 aile birden kalıyor. Biz de belediye olarak artan nüfus karşısında çöp toplama, yol bakımı ve su ihtiyacını karşılama noktasında hizmet vermekte zorlanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Apartman bile inşa ediliyor

Yayla sakinlerinin Ramazan ayını serin iklimde rahat bir şekilde geçirdiğini belirten Çay, son iki yıldır Pozantı kent merkezindeki nüfusun da diğer yaylalarda olduğu gibi geçmişe oranla hayli arttığını ifade etti. Çay, Pozantı’da müstakil ev inşaatlarının artmasının yanı sıra, bazı müteahhitlerin de çok katlı bina yapımına başladığına dikkati çekerek, “Adana’dan gelen 5 müteahhit 250’ye yakın binanın yer alacağı apartman tarzında bina inşaatına başladı. Pozantı’da ciddi bir yapılaşma var. İlçemize bağlı Akçatekir beldesinin nüfus olarak dolması ve tapu iptal davalarının getirdiği sıkıntılar nedeniyle de Pozantı’ya yönelme var” dedi.

Haberin Devamı

Yüzde 1 peşinat alıyor kalanını 2013’e öteliyor

Kuzu Grup, Ramazan’a özel kampanya başlattı. Kampanya kapsamında yüzde 1 peşinatı şimdi, yüzde 75’ini banka kredisi ve kalan yüzde 24’ünü de Aralık 2013’te ödeme fırsatı veriliyor. 1037 konuttan oluşan projede, 1+1’den 4+1’e farklı konut seçeneklerine yer veriliyor. 28 ve 30 katlı iki kulenin yanı sıra 5 tane de 9 ve 12 katlı bloğun bulunacağı projenin teslim tarihi Ocak 2014 olarak belirtiliyor.
Toplam yatırım değeri 250 milyon lira olan Spradon Vadi’de dubleks dairelere de yer veriliyor. Yüzde 80’i yeşil alana ayrılan projede, açık ve kapalı yüzme havuzları, güneşlenme terasları, fitness center, sauna ve Türk hamamı bulunuyor.
300 araçlık otoparkın da yer aldığı projede kurulacak olan “Sağlık Evi”nde görev alacak, ebe, hemşire ve sağlık görevlisi yılın 365 günü; hafta içi, hafta sonu, resmi ve bayram tatilleri de dâhil olmak üzere 7gün 24 saat kesintisiz sağlık hizmeti sunacak.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE VERGİ MUAFİYETİ GEREKLİ

Hangi daire kaç lira?
Tipi Fiyatı
1+1 147.000
2+1 240.000

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE VERGİ MUAFİYETİ GEREKLİ

GÜNÜN PROJESİ: NEWISTA LIFE

KONUTLARDA VE MAĞAZALARDA SIFIR FAİZLİ KAMPANYA BAŞLATTI

Hasoğlu Yapı, İstanbul Başakşehir’de başlattığı ve lansmanını mayıs ayında gerçekleştirdiği Newista Life için, ticari alanda 15 aya kadar; konutta ise 30 aya kadar yüzde sıfır faiz uygulanacağını açıkladı.

Başakşehir’in merkezi lokasyonlarından birinde metro durağının hemen yanında inşa edilen Newista Life’ta, 43 dairelik butik bir yaşam alanı sunuluyor. Proje bünyesinde göze çarpan en önemli detaylardan bir diğeri de 3 bin metrekarelik grosmarketin bulunması. Toplam 52 mağazadan oluşan Alışveriş Merkezi ise “Açıkhava” konsepti ile inşa ediliyor. Gerek proje sakinlerine gerekse bölgede yaşayan yüz binlerce kişiye açık havada alışveriş yapma olanağı sunan projenin inşası tüm hızıyla devam ediyor.

Açık AVM üzerinde tek blokta yer alan daireler 2+1, 3+1 ve 4+1 seçenekleriyle herkese hitap ediyor. Farklı büyüklükte konutların yer aldığı projede, tüm daire tiplerinin teraslı seçenekleri de bulunuyor.

6 bin 748 metrekare arsa üzerinde inşa edilen projenin 3 bin 996 metrekaresi peyzaj alanlarına ayrılıyor. Projenin teslim tarihi ise Aralık 2013 olarak belirtiliyor.

YAKIN PLAN
YERİ: Başakşehir
YAPIMCI FİRMA: Hasoğlu Yapı
TESLİM TARİHİ: Aralık 2012
KONUT SAYISI: 43
KONUT TİPİ: 2+1, 3+1,4+1

Hangi daire kaç lira?
Tipi Fiyatı*
2+1 297.000
3+1 388.000
4+1 495.000
* Başlangıç fiyatı

Ataşehir finans merkezine komşu ofisler 398 bin lira

Dünyanın En İyi Mimari Projesi Ödülü’nün sahibi Varyap Meridian’ın iş dünyasına yönelik bölümü Meridian Business, İstanbul Finans Merkezi’nin yanı başında konumlanıyor. 260 adet ofis seçeneği bulunan projeyle ilgili Varyap CEO’su Erdinç Varlıbaş, “Varyap Meridian projemiz mimaride mükemmellik anlayışıyla sektördeki standartları yeniden belirledi”dedi.

Ofis fiyatlarının KDV dahil 398 bin liradan başladığı projede, otopark alanları, spa/spor merkezleri, otel ve konferans salonlarına yer veriliyor.

Ofislerin büyüklüklerinin 45 ile 1000 metrekare arasında değiştiği projede teslimlerin ise 2012 sonunda yapılması hedefleniyor.

Beylikdüzü’nde fiyatları 95 bin liradan başlattı

Beylik Yapı tarafından Beylikdüzü’nde hayata geçirilen Beymahall projesi 86 konuttan meydana geliyor. 57 metrekare ile 144 metrekare arasında farklılık gösteren Beymahall, 1+1, 2+1 ve 2+1 dubleks daire alternatiflerinin yanı sıra cadde üzeri dükkanlara da sahip.
Ekonomik ve çevre dostu ankastre beyaz eşyalarla teslim edilen Beymahall’de minimum yüzde 25 peşinatla ev sahibi olunabiliyor. Projede şimdi al son öde kampanyasıyla da 3 ay sonra ödemeler başlıyor. Projede fiyatlarsa 95 bin liradan başlıyor.

Hangi daie kaç lira?
Tipi Alanı Fiyatı
1+1 57-72 95.000
2+1 97-102 201.000
3+1 122-144 257.000

Ormanada Avrupa’nın ‘en iyi’lerinden biri oldu

Eczacıbaşı Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım’ın İstanbul Zekeriyaköy’de geliştirdiği konut projesi Ormanada, Avrupa’nın önde gelen gayrimenkul projelerinin yarıştığı International Property Awards’da “Gayrimenkul Geliştirme” kategorisinde ödül kazandı.
Eczacıbaşı Gayrimenkul ve projenin mimarı Torti Gallas & Partners ve Kreatif Mimarlık, ödüllerini 24 Eylül tarihinde Londra’da düzenlenecek Gayrimenkul Zirvesi’nde resmi açıklamaların yapılacağı törende alacak. 220 dönümlük arazide hayata geçirilen Ormanada, Zekeriyaköy’de dört bir yanı orman ve yeşil alanlarla kaplı, doğanın içinde bir hayat sunuyor. 188 adet beş farklı tip villa ile 85 adet 16 farklı tip sıra ev içeren projenin 25 dönümü yeşil alan olarak tasarlandı.

Üç projesinde kira ve aidat garantisi başlattı

Dumankaya İnşaat, kira ve aidat garantisi veren garanti modeliyle Flex Kurtköy, Konsept Halkalı ve Modern Vadi projelerinde yeni fırsatlar sunuyor. Kampanya kapsamında Flex Kurtköy’de 119 bin liralık home-ofisleri bir yıl boyunca aylık 875 lira kira garantisi ve ardından edinilecek kira geliriyle 59 bin 500 liraya almak mümkün olurken, Konsept Halkalı ve Modern Vadi projelerinde bir yıl boyunca ayda 3 bin liraya varan kira garantisi uygulanıyor.

Kampanyada taksitlere hemen başlanması durumunda peşinat erteleme seçeneği verilirken, konut kredisiyle hem yüzde 10 daha az ödeme hem de ödemelere 2013’te başlama fırsatı sunuluyor. Dumankaya finansman sistemiyle kredi ve dosya masrafı olmadan vade farksız 36 aya kadar sabit taksit de uygulanıyor.