Siyaset KHK’lı seçmen tartışması

KHK’lı seçmen tartışması

22.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

AK Parti’nin İstanbul seçimlerinin iptali ve yenilenmesine ilişkin bulunduğu olağanüstü itirazda KHK ile kamudan çıkarılan seçmenlerin bulunduğu listeyi ek dilekçe olarak Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunması yeni tartışmayı gündeme getirdi.

KHK’lı seçmen tartışması

Seçim kanuna göre, silah altında bulunan erler, onbaşılar, kıta çavuşları, askeri öğrenciler, ceza infaz kurumlarındaki hükümlüler oy kullanamıyor. Yine aynı kanuna göre, kısıtlılar ile kamu hizmetinden yasaklı olanlar seçmen olamıyor. Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Aşkın Demir, KHK’lı seçmenlerin oy kullanmaması için haklarında kesinleşmiş hüküm olması gerektiğini ifade etti. Milliyet’e konuşan Demir kamu hizmetinden yasaklanma ile KHK’lıları bir arada değerlendirmenin yanlış olduğunu belirterek şunları söyledi:

Haberin Devamı

MİLLETVEKİLİ ÖRNEĞİ: Anayasa’nın 84. maddesi bize birçok şeyi gösteriyor. 84. maddede milletvekilliğinin kesin hüküm giyilmesi ve kısıtlama durumunda düşeceği, mahkeme kararının genel kurula bildirilmesi gerektiği belirtiliyor.

BENZERLİK YOK: 2017-2018 seçimlerinde KHK ile ihraç edilenler oy kullanmadı mı? Kullandı. 24 Haziran’da da kullanıldı. Kamu hizmetlerinden yasaklı kesinleşmiş mahkeme kararı olduğunda dikkate alınabilir. Kısıtlılıkla KHK’lı arasında hiçbir bağlantı ve benzerlik yok. Kısıtlılık mahkemenin verdiği bir karar sonucunda hak yoksunluğunun olması durumudur. Bu da seçme hakkına engel teşkil eder. Kesinleşmiş mahkeme kararı olacak. O kararda da kısıtlanma kararı verilecek. Ondan sonra seçme hakkına engel olabilir. Şimdi KHK’lılarda yargılaması olmayanlar var, yargılaması devam edenler var. Bunları aynı kefeye koymak yanlış.

Yazarlar