Dünya Kıbrıs’ta karşılıklı kapılar açıldı

Kıbrıs’ta karşılıklı kapılar açıldı

13.11.2018 - 08:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs’ta güven artırıcı önlemler kapsamında açılması planlanan Gazimağusa’daki Derinya ve Lefke’deki Aplıç sınır kapıları eş zamanlı açıldı.

Kıbrıs’ta karşılıklı kapılar açıldı

Sınırların açılmasının ardından yaklaşık 500 kişilik grup yaya olarak geçiş yaptı. Sınır kapılarından ilk geçen Rum ve Türk vatandaşlarına çeşitli ikramlar yapıldı. Açılışa gelen vatandaşlar Rumca ve Türkçe “Barış” yazılı pankartlar taşıdı. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar, 8 yıldan sonra yeniden sınır kapısı açılmasını memnuniyetle karşıladığını kaydetti. Daha önce 7 olan sınır kapısı sayısı da, Derinya ve Aplıç kapılarıyla 9’a çıktı.

Haberin Devamı

8 Ağustos 1996’da bir grup Rum motosikletli, Kapalı Maraş’a doğru Derinya’da sınırı delme girişiminde bulunmuş, çıkan arbedede Tasos İsak adındaki Rum ölmüştü. Birkaç gün sonra Derinya bölgesinde toplanan Rumlar, sınırı yeniden delmeye çalışmış, Rum genç Solomos Solumu, uyarılara rağmen telleri geçip sınırdaki Türk bayrağını indirmeye çalışırken açılan ateş sonucu ölmüştü.