Kilo Vermek İçin Uyumayı Unutma!

Ah biz beslenme uzmanları hep aynıyız! Düzen isteriz, ara öğün isteriz, egzersiz isteriz… İsteriz de isteriz. Fakat hiçbiri boşa değil. Özellikle düzenlemenizi istediğimiz bir konu var ki hepimizin göz ardı ettiği: UYKU!

Hormonal denge, cilt güzelliği, iştah, enerji ve her türlü yaşamsal faaliyet için uykuya ihtiyacımız olduğu bir gerçek. Uyku, kilo artışı ve kilo kaybını da kayda değer oranda etkileyen bir doğal ihtiyaçtır. Yıllardır iştah ve uyku saatleri artasındaki ilişki üzerine birçok çalışma yapılıyor. Söylemekle olmuyor, ben de kanıtlarımla geldim.

Haberin Devamı

Shahrad Taheri ve arkadaşları tarafından 1040 kişi üzerinde uyku üzerine bir çalışma yapılıyor. Katılımcılardan 6 gün uyku günlüğü tutmaları isteniyor. 6 günün sonunda analizlere göre az uyuyan katılımcılarda leptin hormonu seviyesinin düştüğü, ghrelin hormonunun iste seviyesinin arttığı gözleniyor. Yani iştah üzerine etkili kilit hormonlar etkileniyor. Leptin iştahı baskılayan, ghrelin ise iştahı arttıran hormondur. Bu hormonal değişim kişilerde iştahı arttırıyor. Dolayısıyla az uyumanın kilo artışına neden olduğu gerçeğini gözler önüne seriyor. Nasıl araba benzinsiz gitmiyorsa, vücudumuza da yakıt sağlamazsak çalışmaz. Vücut özellikle daha yorgun daha uykusuz olduğu günlerde çalışmak için daha fazla yakıta ihtiyaç duyuyor. Hormonlar da dengesizleşince vücut alt üst oluyor. Bu noktada da iştah artışı görülüyor. Bu durum zamanla kilo artışına sebep oluyor.

Siz siz olun, sağlıklı bir yaşam için sadece beslenmenizi değil, uyku saatlerinizi de düzenleyin. Sağlık bir bütündür. Egzersiz yapın, uyuyun ve sağlıklı beslenin. Ve her şeyden önce kendinizi sevin!

Dyt. Seba Sarıtepe