Kilolu insanlar ameliyat olabilir mi?

Vücut kitle indeks ölçümüne göre fazla kiloya sahip insanlarda sıklıkla diz rahatsızlıklarına rastlamaktayız ve bu rahatsızlıklardan en yaygın olanı Gonartroz yani Kireçlenme olarak karşımıza çıkmaktadır.

Diz eklemlerine sürekli uygulanmakta olan vücut ağırlığı, bir müddet sonra eklemlerde kıkırdak kaybı oluşturur. Aslında “Kireçlenme” kelimesi akıllarda eklemde meydana gelen bir tür birikme algısı yaratıyor olsa da, tam aksine bir kayıp söz konusudur.

Fazla kilosu olan bir Gonartroz hastası, kiloları nedeniyle olduğu kadar, diz ağrıları sebebiyle de hareket kısıtlılığı yaşar. Bu iki sebeple yeterince fiziksel aktivite yapamadığı için kilo artışı da devam eder. Kilosu arttıkça, dizlerine binen yük de artar, dolayısıyla kireçlenme de hızla ilerler. Kireçlenme ilerledikçe ağrılar şiddetlenir ve hastanın hareket kabiliyeti büyük ölçüde azalır. Dolayısıyla bu bir kısır döngüye dönüşür; yani kilo arttıkça kireçlenme artar, kireçlenme arttıkça hareket kabiliyeti bütünüyle kısıtlanacağından kilo daha da fazlalaşır.

Haberin Devamı

Peki Bu Döngü Nasıl Sonlandırılır?

Eskiden kilolu hastalara “ önce zayıflamalısınız, sonra gelin ameliyat edelim” şeklinde bir yaklaşım vardı, fakat yeni nesil hekimlik anlayışında artık bunun yeri kalmamıştır. Zira bir kez bu döngüye girmiş, hareket kabiliyeti çok kısıtlı olan bir hastanın dizlerindeki ağrıyı tamamen gidermeden kilo vermesini beklemek çok gerçekçi olmayan bir yaklaşımdır.

Tıbbi açıdan değerlendirdiğimizde kilolu bir hastanın bu tür bir ameliyat olmasıyla, normal kiloda olan bir hastanın olması arasında hiçbir fark yoktur. Diz protezi ameliyatlarında zaten hastalar genel anestezi olmaksızın, uyutulmadan ameliyat edildiklerinden obezitenin anestezi alma durumundaki yan etkileri de gözlenmez.

Dolayısıyla, dizlerinde ağrı şikayetlerine sahip olmasına rağmen zayıflamak için ciddi uğraş veren hastalar bize başvurduklarında, zaman kaybetmeden gönül rahatlığıyla yeni nesil diz protezi cerrahi prosedürünü uygulamaktayız.

Ameliyat sonrası eski diz sağlıklarına kısa sürede kavuşan hastalar, daha rahat kilo verebilmekte ve böylece yaşam kaliteleri artmaktadır. Biz bunu ameliyatı takip eden kontrollerimizde de net olarak gözlemleyebilmekteyiz.

Haberin Devamı

Op. Dr. Gökçe MIK
Yetişkin ve Pediyatrik Ortopedi Uzmanı

www.gokcemik.com

FACEBOOK: Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.Gökçe Mık

INSTAGRAM: @opdrgokcemik

TWITTER: @gokce_mik