Ebeveyn Kızlarda ergenlik belirtileri

Kızlarda ergenlik belirtileri

18.05.2018 - 12:22 | Son Güncellenme:

Kızlarda ergenlik belirtileri ruhsal ve fiziksel olmak üzere birçok değişim olarak ortaya çıkar. Kızlarda ergenlik belirtileri erkeklere göre çok daha erken bir süreçte ortaya çıkar ve daha uzun bir süreçte devam eder. Kadın ve erkeklerin hormonal yapısındaki tüm farklılıklar bu değişimleri de beraberinde getirdiği için ergenlik süreçleri arasında bu tarz farklılıklar gözlenebilmektedir. Kızlarda ergenlik belirtileri neler, kızlarda ergenlik dönemi kaç yaşında başlar gibi sorulara cevap arıyorsanız yazımıza göz atmadan geçmeyin.

Kızlarda ergenlik belirtileri

Kızlarda ergenlik belirtileri, erkeklere göre daha erken yaş grubu aralığında ortaya çıkar ve daha geç yaşlara kadar devam eder. Kızlarda ergenlik dönemine etki eden nedenler arasında genetik faktörler, hormonal denge, çevresel koşullar, aile içi iletişim ve yaşam şartları gibi nedenler ilk sıralarda yer almaktadır. Tüm bu etkenler kızlarda ergenlik dönemi genel şartlarını belirlerken ergenliğin hangi yaş grubunda başlayacağı da yine bu etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Kızlarda ergenlik belirtileri, ergenlik döneminin başladığı 9 ile 13 yaşları arasında görülmeye başlar. Fiziksel değişimlerin gözle görülür bir biçimde ortaya çıktığı bu dönemde ergen bireylerde birçok ruhsal değişim de meydana gelir. Bu durumda aileye büyük bir görev düştüğü, bu dönemin ergen birey ve ailesinin birlikte geçirmesi gereken bir süreç olduğu unutulmamalıdır.

Kızlarda ergenlik belirtileri nelerdir, kızlarda ergenlik kaç yaşında başlar gelin birlikte göz atalım.

Kızlarda ergenlik dönemi ne zaman başlar?

Kızlarda ergenlik belirtileri daha erken süreçlerde meydana gelir. Kızların ergenlik döneminin başladığı yaş ile erkek ergenlik dönemi başlangıcı arasında birkaç senelik bir fark vardır. Bu durumun ana sebebi kız çocuklarının erkek çocuklarına göre daha çabuk olgunlaşmasıdır. Ülkemizde ve dünya genelinde kız çocukları için ergenliğe giriş yaşı 9 ile 13 olarak belirlenmiştir. Bu yaş aralığı çeşitli nedenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örnek olarak bazı Arap ülkelerinde iklim sıcaklığına bağlı olarak kızlarda ergenlik dönemine daha erken girilebilmesi gösterilebilir.

Kızlarda ergenlik belirtileri ruhsal ve fiziksel olarak ikiye ayrılmaktadır. Peki, bu belirtiler neler?

Kızlarda ergenlikte yaşanan fiziksel değişimler

Kızlarda ergenlik belirtileri

Kızlarda ergenlik döneminde birçok fiziksel değişim meydana gelir ve bu değişimler genellikle kız çocuğunun bir kadına dönüşmesinde ön adım olarak görülebilir.

Kızlarda ergenlik döneminde yaşanan fiziksel değişimler arasında şunlar yer alır:

-Kızlarda ergenlik dönemi göğüslerin büyümeye başlaması ile birlikte başlar. Bu dönemde göğüslerin ikisi de aynı hızla büyümeyebilir. Genetik faktörlere bağlı olarak bazı kızların göğüsleri daha büyük olurken bazı kızların göğüsleri ise daha küçük olabilir.
-Kızlarda ergenlik belirtileri arasında kıllanma da yer alır. Bu dönemde kızların genel olarak vücut yapısında tüylenme başlar. Tüylenme özellikle koltuk altında başlar.
-Ergenlik döneminin kızlarda getirdiği değişimlerden birisi de akıntıdır. Bu dönemde iç çamaşırları üzerinde sarı ya da beyaz renkli lekeler görülebilir, bu oldukça normal bir durumdur. Bu akıntıları önlemek için vajinanın nemli kalmaması ve mikrop kapmaması gerekmektedir.
-Kızlarda ergenlik döneminin en önemli değişimi yumurtalık çatlaması ile başlayan adet dönemidir. 28 günde bir olan, 3 ile 7 gün arasında devam eden bu dönemde şiddetli karın ağrıları oluşabilir.
-Ergenlik döneminde kızlarda yaklaşık olarak 10 ile 20 cm arasında boy uzar. Kiloda ise yaklaşık olarak 6 ile 18 kg arasında artış görülür.
-Hormonal sıvıların artışından dolayı cilt yüzeyinde yağlanma, sivilce ve siyah nokta oluşumu gözlenir.
-Kızlarda ergenlik döneminde yağ dokusunda büyük bir artış meydana gelir. Bunun sebebi kadınlık hormonu olarak adlandırılan östrojen hormonudur.

Kızlarda ergenlikte yaşanan ruhsal değişimler

Kızlarda ergenlik belirtileri

Kızlarda ergenlik döneminin getirdiği fiziksel değişimler ruhsal değişimlere de neden olabiliyor. Kızlarda ergenlikte yaşanan ruhsal değişimler arasında şunlar yer alıyor:

-Bedende meydana gelen değişimler ergenlik döneminde kızlarda psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Göğüslerin büyümeye başlaması ile birlikte kızlarda kendini saklama içgüdüsü gün yüzüne çıkmaktadır.
-Bu dönemde kızların kendisi ile ilgilenmesinde artış meydana gelir. Ayna karşısında daha çok zaman geçirmeye başlayan ergen bireyde saç boyama, piercing takma gibi kendini farklı gösterme içgüdüsüne bağlı olarak değişimler gözlenebilir.
-Ergenlik dönemi kızlar için daha duygusal bir süreçtir. Bu süreçte aileye ve çevreye uyum sağlama daha zor bir hale gelir.
-Ergenlik döneminde ergen birey çok daha gergin ve sinirli bir ruh haline sahip olur. Bu dönemde aile içi iletişim büyük bir önem taşımaktadır.
-Derslerde başarısızlık, derslere karşı ilgisizlik görülebilir.
-Bu dönemde bazı kızlar daha dışadönük bir yapıya sahip olurken bazıları ise daha içedönük bir davranış şekline sahip olabilir.
-Kızlarda ergenlik belirtilerinden birisi de yeni arayışlar içinde olmak gösterilebilir. Bu dönemde ergen birey yeni arkadaş grupları edinebilir.
-Ergenlik döneminde ailenin çok baskıcı ve kuralcı bir tavır sergilemesi ergen bireyde çatışmaya dönüşebilir. Kurallara uymama, otoriteye saygısızlık bu dönemde sık görülen fiziksel değişimler arasında yer alır.

Kızlarda ergenlik kaç yaşına kadar devam eder?

Kızlarda ergenlik dönemi genel olarak 9 ile 13 yaşları arasında başlar ve 21 yaşına kadar devam eder. Bu sayının değişken bir sayı olduğu unutulmamalıdır. Uzmanlara göre ergenliğin 18 yaşında bittiği inancı doğru bir inanç değildir. 18 yaş ergenlik dönemi için bir sınır olarak belirlenmemelidir.