Koltukaltı Ter Kokusuna Botoks

Havaların ısınması, ter bezlerimizin daha çok çalışmasına, özellikle koltuk altımızdan istenmeyen ter kokularının gelmesine yola açacak. Özellikle yüz estetiğinde kırışıklıklara uygulanan botoks yöntemi, aynı zamanda bahar ve yaz mevsimini ter kokusundan uzak, tertemiz geçirmek isteyenlere sıklıkla yapılan terleme tedavisi prosedürlerindendir.

3 Milyona Yakın Ter Bezi…

İnsan vücudunda 2 ila 3 milyon arasında ter bezi bulunmaktadır. Ter bezleri kadınlarda erkeklere göre daha çok bulunur. Terleme, vücut ısımızın düşürülmesi için beynimiz tarafından ter bezlerine gönderilen sinyaller sonunda ortaya çıkar. Vücut ısımızın dengede kalmasını sağlayan doğal bir süreçtir. Havaların ısınmasıyla birlikte günlük aktivitelerimizdeki terleme oranımız daha çok artmaktadır. Özellikle yüz, koltuk altı, sırt, avuç içi, üst vücut bölgesi, kasık kısımları ve ayaklarda bölgesel terleme miktarında ciddi bir artış olmaktadır.

Haberin Devamı

Normal Terleme ve Aşırı Terleme

Sıcak havalarda ter bezleri, vücut ısısını ayarlamak için normal seviyede (fizyolojik terleme) çalışsa dahi koltuk altında, kasık ve ayaklarda ciddi kokular oluşmakta iken, aşırı terleme yani hiperhidroz rahatsızlığında terleme miktarı daha da artmaktadır. Aşırı terleme özellikle avuç içi, koltuk altı, ayak ve yüz bölgesinde stres, günlük aktivite, heyecan gibi nedenlerle sempatik sinir sistemlerinin normalden fazla çalışmasıyla ortaya çıkabilirken, kimi durumlarda aşırı terlemenin altında yatan başka hastalıklar da olabilmektedir. Tiroit hastalıkları, kalp hastalıkları, tansiyon dengesizliği, diyabet ve ilaçlar aşırı terlemeyi tetikleyebilmektedir.

Koltuk Altı Ter Kokusu Hayvanlarda Çiftleşme Çağrısıdır

Koltuk altı, el, ayak, yüz ve kasık bölgelerinde daha çok ter oluşumunun nedeni, bu bölgelerdeki ter sempatik sinirlerin daha duyarlı olmasından kaynaklanır. Terleme ergenlikle birlikte başlar. Koltuk altı ve kasıkta oluşan terlemenin amacı vücut ısısını düzenlemek değildir. Terleme sonucu bu bölgelerde kötü bir koku oluşur. Bu koku moleküllerine feromen denir. Feromen molekülleri, hayvanlarda cinsel bir çağrışım yapar. Çiftleşmeye davet etmektir. İnsanlarda böyle bir amacı ve etkisi yoktur. Kötü ter kokusu itici ve onaylanmayan bir fizyolojik olaydır.

Haberin Devamı

Terleme ve Kokusu Hayatı Çekilmez Kılabiliyor

Sıcak havalarda kötü ter kokusu ya da aşırı terleme birçok rahatsızlığa davetiye çıkarmaktadır. Koltuk altı, kadınlarda göğüs ile göğüs duvarı arasında kalan bölge, kasık bölgesi ve ayakta ortaya rahatsız edici kokular ortaya çıkar. Bu kokuyu önlemek için kişi sık sık duş alır ve deodorant kullanır. Ancak birkaç saatlik geçici çözümlerdir bunlar. Ayrıca aşırı terleme vakalarında el ve yüzden su gibi akan ter damlaları görülür. Kişi, başkasına dokunamaz, tokalaşamaz. Elbiseleri sık sık terli bir görünüm alır. Yine koltuk altı, göğüslerde kasık aralarında oluşan terler mantar gibi cilt rahatsızlarını ortaya çıkarabilmektedir. Bütün bunlar kişiyi sosyal hayattan ikili ilişkilerden uzak tutar. Ter ve kötü kokunun varlığı, kişinin psikolojisini örseleyerek stres düzeyini arttırır, sinirlilik hali oluşabilir. Aşırı terleme vücut sıvı dengesini bozarak yorgunluğa neden olur.

Haberin Devamı

Botoks İle Bölgesel Ter Bezlerinin Çalışması Önleniyor

Koltuk altı ve ayaklarda normal terleme sonrası oluşan kokulara ya da aşırı terleme sonrasında yine bu bölgelerde ve avuç içlerinde oluşan terlemeye karşı botoks yöntemi ile sempatik sinirler uzun süre devre dışı bırakılarak kişinin kokusuz ve konforlu bir hayat yaşaması sağlanır. Ancak aşırı terleme rahatsızlığında, terlemenin altında yatan olası hastalıkların teşhis ve tedavisi önceliklidir. Eğer bir hastalık yoksa aşırı çalışan sempatik sinir dokuları aşırı terlemeye neden oluyordur. Bu ayrım, muayene ve tetkikler sonrasında netleştirilir.

15 Dakikalık Botoks Tedavisinin Sonucu 9 Aya Kadar Sürüyor

Terleme bölgeleri olan koltuk altı, ayak, el ve yüz bölgelerine uygulanan botoks enjeksiyonu aslında birçok hastalığın tedavi süreçlerinde uygulanmaktadır. Terleme tedavisinde botoks işlemi 10-15 dakikada tamamlanır. Amaç, sempatik sinir dokusuna botoks içeriği enjekte edilerek o bölgedeki terlemenin engellenmesidir. Bu işlem sağlandıktan sonra 6 ila 9 ay boyunca hasta normal ter kokularından ya da aşırı terleme sorunundan kurtulmaktadır. İşlem yapılacak bölge uyuşturulur, ardından botoks enjeksiyonu gerçekleştirilir. Hasta işlem sonrasında evine ve işine dönebilmektedir. Tek seansta sonuç elde edilir. 4 ila 7 gün arasında terlemede hissedilir bir azalma görülecektir. Ortalama 10 gün sonra terleme son bulur.

Tedavinin herhangi bir yan etkisi söz konusu değildir. Özellikle koltuk altındaki terlemenin vücut ısı dengesinden çok çiftleşmeye yönelik koku molekülleri olduğunu dikkate alırsak, vücudun ısı dengesinin oluşmasını engelleyecek bir sonuç ortaya çıkmaz.

Size yakışan, abartısız ve doğal estetiğe dair yeni yazımızda görüşmek dileğiyle…

Sağlık ve sevgiyle kalın…

www.tayfunturkaslan.com

Instagram://drtayfunturkaslan

Facebook://DrTturkaslan