SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kondom nedir?

Kondom nedir, kaç çeşit kondom vardır tüm bu soruların cevaplarını sizler için açıklayacağız. Kondom genellikle doğum kontrol yöntemi ve cinsel hastalıklardan korunma amaçlı kullanılır. Doğum kontrollerinin farklı yöntemleri olmasına rağmen en kolay ve yaygın olarak kondom kullanılır. Kondom nedir, kaç çeşit kondom vardır, kondom ne amaçla kullanılır tüm bu soruların cevaplarını öğrenmek için okumaya devam edin...

|

Kondom cinsel ilişki sırasında kadının hamile kalmasını önlemek için kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir. Doğum kontrolünün aynı zamanda birçok farklı yöntemi bulunmaktadır.
Kondom aynı zamanda bir diğer ismiyle prezervatif olarak bilinmektedir. Kondom gebeliğin önlenmesine ilaveten aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalıkların da önlenmesine yardımcı olmaktadır.

İki tip kondom bulunmaktadır. Erkek ve kadın kondomu.

Erkek Kondomu Nedir?

Erkek kondomu, kauçuk ve plastikten yapılmış erkek penisinin üzerine sarılan ince bir kaplamadır. Bu ince kaplama kondom, kadın vajinasına erkek sperminin girmesine engel olarak, aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalıkların da gelişmesine engel olur.

Kondom çeşitleri nelerdir?

Çoğu erkek kondomları ''lateks'' denilen bir çeşit plastik türünden yapılmaktadır. Lateks' ten yapılan erkek prezervatifleri cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemede yardımcı olmaktadır.
Ayrıca, kuzu derisinden yapılmış "doğal" kondomlar da vardır. Bu tip kondomlar pahalıdır ancak gebeliği önlemede etkisi olsa bile cinsel yolla bulaşan hastalıkları önleme de diğer kondomlardan bir farkı yoktur.

Kondom alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kondomlar her şekle, boyuta ve malzemeye sahiptir. İşte kondom satın alırken dikkate alınması gereken bazı özellikler...

Boyutu:
Standart kondom boyutu çoğu erkek için uygundur. Ekstra geniş prezervatiflerin yanı sıra standart boyuta göre biraz daha dar ve daha sıkı "rahat" boyutlar da mevcuttur.

Şekli:
Bazı kondomların boşalırken sıvıyı boşaltmak için sivri bir ucu bulunmaktadır. Diğerleri ise yuvarlak bitişlidir.

Kalın kondomlar:
Ekstra kuvvetli kalın kondomlar mevcuttur. Kalın kondomlar diğer kondomlara göre daha güçlüdür. Cinsel ilişki sırasında kondom yırtılma sorunu ile karşılaşan erkekler için özellikle yararı bulunmaktadır. Ekstra ince kondomlar da mevcuttur. Ancak bunlar cinsel ilişki sırasında yırtılabileceği için önerilmez.

Aromalı kondomlar:
Aromalı kondomlar genellikle oral seks için kullanılırlar. Yağlanmaz ve değişik aromalara sahiptirler.


Renkli kondomlar
Birçok renkte kondom çeşidi vardır. Bunların ekstra doğum kontrol yöntemi sağlama ve cinsel hastalıklardan koruma gibi etkisi bulunmamaktadır.

Kondom nasıl kullanılır?
Kondomu yerleştirirken tırnaklarınızın ve yüzünüğünüz kesmemesine dikkat etmeniz gerekir. Hava almayacak şekilde penise yerleştirilen kondom, cinsel aktivite başlamadan önce takılmalıdır.

Her cinsel ilişkide yeni bir prezervatif kullanılmalıdır. Penis vajinaya yaklaşmadan kondom yerinde olmalıdır. Vazelin gibi yağ bazlı kremler, masaj yağları ve vücut losyonları prezervatifin sızıntı yapmasına veya yırtılmasına neden olabilir. Kadınlarda maya enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılan belirli vajinal ilaçlarda prezervatifin etkinliğini azaltabilir.

Başlangıçta, sperm öldürücü ilaçlarla yağlanan kondomların CYBH'lere ( cinsel yolla bulaşan hastalıklar) karşı daha fazla koruma sağladığı düşünülüyordu. Ancak yapılan yeni araştırmalar, spermisit içeren kondomların sıklıkla kullanılmasının ek bir koruma sağlamadığını ve aslında HIV ve diğer CYBH hastalarını riskini artırabileceğini gösteriyor: " HIV / AIDS / HIV / AIDS / HIV / AIDS''

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.