Siyaset ‘Konsolosluk içeriden dinlenmedi’

‘Konsolosluk içeriden dinlenmedi’

21.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili ses kayıtlarının konsolosluk içerisinden alınmadığını, ancak kaynakların açıklanmayacağını belirtti.

‘Konsolosluk içeriden dinlenmedi’

Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu için gittiği Kadana’da BBC’ye konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi gibi konularda da soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen Kaşıkçı’yla ilgili değerlendirmeylerde bulunan Akar, cinayetle ilgili kayıtların, Türkiye’nin, Suudi Arabistan Konsolosluğu’nu dinlemesiyle elde edilip edilmediğine ilişkin bir soruya da, “Konsolosluğun içerden dinlenmesi diye bir şey yok. Ses kayıtlarının kaynağını açıklamıyoruz” yanıtını verdi. Akar, istihbaratın elinde olan kayıtların kamuoyuna şu anda açıklanmayacağını belirtirken, bu durumun gelişmelere bağlı olduğunu belirtti.

Akar, “Suudi Arabistan Savcılığı’ndan şüphelileri Türkiye’ye göndermelerini istedik. Kovuşturma açısından bu şahısların suçun işlendiği yer olarak Türkiye’de yargılanması çok daha iyi olur” ifadelerini kullanırken, şimdiye dek bu talebe bir yanıt alamadıklarını açıkladı. Akar, Türkiye’nin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman’ı suçlayıp suçlamadığına yönelik soruya “Şu anda elimizde bazı deliller var ve bunları birçok ülkeyle paylaştık. Savcılığımız olayı her açıdan inceliyor” dedi.

Haberin Devamı

Suriye konusunda da değerlendirmeler yapan Akar, Türkiye’nin, bu ülkedeki mevcut istikrarı korumak için elinden geleni yaptığını belirterek, “Suriye ve İdlib’deki tutumumuz budur” ifadesini kullandı. Türkiye’nin Batı’dan kopmakta olduğuna dair yorumlar bulunduğu şeklindeki bir soruya da, Akar, “Bu yorumların nedenini anlamıyorum. Bazı ülkelerle sorunlarımız var. Ama bunlar sadece Batılı ülkeler değil, Doğu ülkeleriyle de sorunlarımız var. Bu sorunları müzakere ederek ortak çözümler bulmaya çalışıyoruz. Ama öte yandan bazı konular da var ki biz Batı’dan uzaklaşmıyoruz ama Batı bizi itiyor” diye yanıt verdi.

Rusya’ya geçti

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile bir araya geldi. Rusya’nın Soçi kentine giden Akar ve Fidan’ın, Şoygu ile görüşmede İdlib’deki son durumu ele aldıkları, Rus bakanın, Akar’a “Suriye’deki mevcut durum bizim acilen eyleme geçmemizi gerektiriyor. İdlib’de çatışmasızlık bölgesini desteklemeliyiz” dediği belirtildi.

Haberin Devamı

‘Konsolosluk içeriden dinlenmedi’

‘Prens cinayeti bilse de Suudilerin yanındayız...’

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti hakkında bilgi sahibi olabileceğini söylerken, Riyad ile silah anlaşmalarının iptal edilmesinin “aptallık” olacağını kaydetti. Trump, ülkesinin, İsrail’in ve bölgesel ortaklarının çıkarları için Suudi Arabistan’ın yanında kararlı şekilde durmaya niyetli olduklarını söyledi.

“Berbat” diye nitelediği Kaşıkçı cinayeti hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Trump, “Kral Selman ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Kaşıkçı cinayetinin planlanması ve uygulanmasına dair hiçbir bilgisi olmadığını güçlü bir şekilde belirtti. İstihbarat örgütlerimiz, tüm bilgileri değerlendirmeyi sürdürüyor ancak Veliaht Prens, bu trajik olayla ilgili büyük ihtimalle bilgi sahibi olabilir, belki oldu, belki olmadı...” ifadelerini kullandı. Trump açıklamasında, “Bunların yanı sıra, Kaşıkçı cinayeti hakkında asla tam olarak fikir sahibi olamayız” diyerek, Suudi Arabistan’ın İran’la karşı mücadelede önemli bir müttefik olduğunu belirtti. ABD Kongresi’nin Suudi Arabistan’a yönelik istediği kararı almakta özgür olduğunu belirten Trump, ABD’nin güvenliği ön planda olduğu sürece tüm görüşlere açık olduğunu vurguladı. Kongre’nin ve partisinin ileri gelen isimlerinin, Suudilere yönelik silah satışının askıya alınması çağrılarına da değinen Başkan Trump, Riyad’la yapılan anlaşmaların iptal edilmesinin “aptalca” olacağını ileri sürdü. Savunma anlaşmalarının iptalinin Rusya ve Çin’in çıkarına olacağını öne süren Trump, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“ABD’den sonra Suudi Arabistan en fazla petrol ihraç eden ülke. Bizimle yakın şekilde çalıştılar ve petrol fiyatlarını düşük tutmaları yönündeki isteğime karşılık verdiler, bu dünya adına önemliydi. ABD Başkanı olarak bu çok tehlikeli dünyada ABD’nin ulusal güvenliğini sağlamaya ve bize zarar vermek isteyen ülkelere karşı durmak niyetim var. En basit şekilde söylemek gerekirse, ilk önce Amerika.”

Emri kim verdi?

Öte yandan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, Şarkul Avsat gazetesine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kaşıkçı’nın öldürülmesi emrinin Suudi hükümetinin üst kademelerinden geldiğini biliyoruz” ifadelerini değerlendirdi ve “Türkiye’de en üst düzey yöneticilere bu sözlerin ne anlama geldiğini sorduk ve bize kesin şekilde bu yorumda kastedilen kişinin Veliaht Prens olmadığını doğruladılar” dedi.