Dünya Kore’de barış sözü

Kore’de barış sözü

19.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae In Kuzey Kore’ye ayak bastı. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile gerçekleşen ve üç gün boyunca sürecek zirvede ‘nükleer silahlardan arınma’  masaya yatırılıyor.

Kore’de barış sözü

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae In, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’la Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da bir araya geldi. Kim Jong Un ve eşi, Güney Kore lideri Moon ve eşini havalimanında sarılarak karşıladı. Yüzlerce Kuzey Koreli karşılama töreni sırasında Kore Yarımadası ve Kuzey Kore bayraklarıyla Güney Kore liderini selamladı. 2018 yılı içerisindeki üçüncü zirve için kalabalık heyetler eşliğinde buluşan liderler görüşmeler öncesi havalimanında gerçekleştirilen karşılama töreninde kameralara sıcak ve samimi pozlar verdi.

Haberin Devamı

Ziyaret tarihi önem taşıyor, zira 11 yıldan bu yana ilk kez Güney Koreli bir lider Kuzey Kore’yi ziyaret ediyor. Kuzey Kore’ye ayak basan son Güney Kore liderleri, 2000 yılında Kim Dae-jung ve 2007 yılında Roh Moo-hyun olmuştu.

‘Dostluk ve güven’

İki lider karşılamanın ardından devlet konuk evi Paekhwawon’a geçti. Üç gün sürecek zirve görüşmelerinin ilk gününde Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılmasının yolları ele alındı.

Yonhap ajansının haberine göre, Moon ve Kim, resmi akşam yemeğinde bir araya geldi. İki lider, zorluklara ve potansiyel sorunlara rağmen barış ve ortak refah için ortak çabalarını sürdüreceklerini dile getirdi. Moon Jae-in, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması ve barışın tesisinin önemli gündem maddeleri olduğunu ifade etti. Kuzey Kore lideri Kim ile aralarında güven ve dostluk ilişkisi olduğunu belirten Moon, “Barış ve nükleer silahların yok edilmesi süreci yeni başladı. Kimsenin tecrübe etmediği bir gelecek inşa edebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Yemekte konuşan Kim de Moon ile görüşmesinin, Koreler arası ilişkiler ve barışa ilişkin dönüm noktası olan gelişmeleri takip eden Kore halkı için “tarihi bir fırsat” olacağını belirtti. Moon ile 27 Nisan’da sınırdaki Panmunjom köyünde yaptıkları görüşmede varılan anlaşmaya atıfta bulunan Kim Jong-un, “Ben ve Moon Jae-in, Panmunjom Deklarasyonu ile ilgili çeşitli konuları samimi ve açık görüşlü bir şekilde ele alacağız” dedi.