Dünya Körfez savaşının mimarıydı

Körfez savaşının mimarıydı

02.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Eski ABD Başkanı George Herbert Walker Bush 94 yaşında hayatını kaybetti.

Körfez savaşının mimarıydı

Teksas eyaletinin Houston kentinde hayatını kaybeden Bush’un ölümünü, bir diğer eski ABD Başkanı olan oğlu George W. Bush duyurdu. George W. Bush’un yaptığı resmi açıklamada, “Jeb, Neil, Marvin, Doro ve ben, kayda değer 94 yıllık yaşamının ardından babamız Bush’un öldüğünü açıklamaktan dolayı üzgünüz. George H.W. Bush yüksek bir karaktere sahipti ve bir evladın isteyebileceği en iyi babaydı. Bütün Bush ailesi babamızı seven ve ilgilenen bütün herkese minnettardır” ifadeleri yer aldı. ‘Baba Bush’ olarak da bilinen eski ABD Başkanı’nın Parkinson hastalığıyla mücadele ettiği ve Nisan ayında hayatını kaybeden eşi Barbara Bush’un ölümünden sonra kaptığı bir enfeksiyon sebebiyle hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Körfez savaşının mimarıydı

Gönüllü olarak orduya katılan Bush’un, İkinci Dünya Savaşı’nda kullandığı savaş uçağı Japonlar tarafından düşürülmüş, Bush bir denizaltı tarafından kurtarılmıştı.

1989-1993 yılları arasında Beyaz Saray’da bulunan Bush, özellikle Sovyetler Birliği döneminin sonunda görev yapan ABD Başkanı olarak tarihteki yerini almıştı. Bush, Saddam Hüseyin’e karşı Birinci Irak Savaşı’nın yürütüldüğü yıllarda da görevdeydi. Ronald Reagan’ın yardımcılığını yaptıktan sonra ABD Başkanlığı’na seçilen Bush, 1836’dan beri yardımcılıktan başkanlığa geçebilen ilk kişi olmuştu. Bush vergi konusundaki sözünü tutmadığı için oy kaybetmiş ve 1992’de Demokrat aday Bill Clinton’a seçimi kaybetmişti. Bush’un ölüm haberinin ardından ABD Başkanı Donald Trump, eski ABD Başkanları Barack Obama, Bill Clinton ve Sovyetler Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov gibi isimler taziye mesajı yayınladı.

Haberin Devamı

Körfez savaşının mimarıydı

Bush’un eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile iyi bir ilişkisi bulunuyordu.