Kulak sağlığı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

Kulaklar, kepçe harici dışarıdan görünmeyen ve bütün sihrin içeride, anlaşılmaz bir şekilde gerçekleştiği esrarengiz organlardır. Bu yüzdendir ki, hakkında çok fazla spekülasyon yapılır ve gerçekten uzak ama toplumda yerleşmiş bilgiler mevcuttur. Bu yazıda meslek hayatımda sık karşılaştığım ve düzeltme ihtiyacı duyduğum doğru bilinen yanlışları paylaşmak istedim.

1- Baş dönmeleri iç kulak kaynaklıdır.

Hem doğru, hem yanlış. İç kulak işitme organı olduğu kadar dengenin sağlanmasında da rol sahibidir ancak dengede rolü olan tek organ değildir. Dengenin sağlanmasında kulak kadar, beyin ve merkezi sinir sisteminin ve hatta iskelet kaslarının da rolü bulunmaktadır. Baş dönmesi ve denge bozukluklarında sadece kulağa odaklanmak diğer sistemlerdeki olası hastalıkların ihmal edilmesine yol açabilir.

Haberin Devamı

2- Bir defa kulak temizliği yaptırdıktan sonra kulak her zaman temizlik ister ve kire yatkınlık oluşturur.

Yanlış. Kulak kiri (serümen) dış kulak kanalını enfeksiyonlara karşı koruyan mekanizmalardan biridir ve her zaman temizlenmesi gerekmemektedir. Bunun yanında ileri yaş, çevresel faktörler, kulak kanalını döşeyen cildin özellikleri gibi faktörlere bağlı bazı kişilerde kulak kiri üretimi artabilir ya da nem oranı azalabilir. Bu durumlar kulak kanalının serümenle tıkanmasına ve işitmenin azalmasına yol açtığında kulak temizliği, bir kulak burun boğaz uzamanı tarafından özel alet ve tekniklerle temizlenebilmektedir. Bu temizlik, işitmenin düzgün bir şekilde sağlanmasının yanında kulak kanalının sağlığı için de önemlidir. Ancak kulak temizliğinin kulak kirinin miktarını ya da temizleme ihtiyacının sıklığını arttırdığına dair bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır. Yeri gelmişken kulak temizleme çubuklarının kullanımının kulak sağlığı açısından sakıncalı olduğunu tekrar belirtmekte fayda görüyorum.

3- Kulak ağrısına soğan suyu, sarımsak, sirke iyi gelir.

Hem doğru, hem yanlış. Kulak kanalını enfeksiyonlardan koruyan faktörlerden bir diğeri de kanalın düşük pH’a, yani asidik bir ortama sahip olmasıdır. Kanaldaki asidik ortam enfeksiyona yol açan mikropların üremesine engel olmaktadır. Bu yüzden özellikle dış kulak kanalını etkileyen enfeksiyonlarda asidik özelliği olan ilaçlar ve solüsyonlar reçete etmekteyiz. Soğan suyu ve sirke de bu özellikleri nedeniyle dış kulak kanalının enfeksiyonlarında işe yaramaktadır ancak hastalığın tam olarak ne olduğunu anlamadan kullanmak; kullanılan bu tür sıvıların yoğunluğunu tam ayarlayamadan kendi kendine yapılan tedavi çabaları genelde yarardan çok zarara sebep olmaktadır. Bu yüzden kulak ağrılarında kulağınıza herhangi bir şey damlatmadan önce bir kulak burun boğaz uzmanına görünmenizi şiddetle tavsiye ediyorum

Haberin Devamı

4- İşitme cihazları kulakta tembellik yapar.

Yanlış. İşitme cihazlarını, diğer kullanımlarının yanında en sık ileri yaşla beraber iç kulak ve işitme sinirinde meydana gelen değişikliklere bağlı işitmenin azaldığı (presbiakuzi) durumlarında kullanmaktayız. Bu durumda gelişen işitme kayıplarında cihaz kişinin işitme ve konuşmayı ayırt etme kapasitesini arttırarak sosyal açıdan içinde bulunduğu çevreye uyumunu arttırır. İşitme cihazları, basitçe anlatmak gerekirse çevredeki sesi yükselterek kulağa iletir. Bunu ileri yaşlarda kullanım ihtiyacı artan yakın okuma gözlüklerine benzetmekte fayda vardır. Bazı hastalarımızda cihaz kullanımının kulağı tembelliğe sevk ederek mevcut kaybı arttıracağına dair endişeler görmekteyiz. Bu sebepten işitme kaybı iyice ilerleyene dek cihaz kullanmayı reddedip yıllarca iyi duymadan yaşayan kişiler mevcuttur. Bu endişenin bilimsel bir temeli olmadığı, işitme cihazının tembelliğe ya da işitme kaybını artmasına yol açmayacağı bilinmelidir.

Haberin Devamı