Kuralsız Bir Stil: Bohem

Bohem tarzı , evlerinin canlı ve sıra dışı görünmesin isteyen kişiler için ideal bir seçenektir. Bohemde rahatlık hakimdir. Sizi diğerleri gibi kurallara uymaya zorlamayan bir tasarımdır. Etnik çizgilerin ön planda olduğu , renklerin özgür bırakıldığı , vintage esintilerle harmanlanan , sıradanlıktan uzak ve unutulmayacak kadar da benzersiz bir stil olan bohemi biraz daha yakından tanıyalım.

Bohem aslında bir yaşama biçimidir. Fransız kökenli olduğu bilinen 'Bohem' kelimesi Fransızca 'boheme' den gelmektedir. Çingene, berduş ve sanatçı sözcüklerinden alıntı olarak günümüzü kadar gelmiştir. Fransız sanatçılar 19. yüzyılda çingenlerin yaşama şekillerinden ve bağımsız özgür duruşlarından etkilenmiş ; sanatçılarında bu yaşam tarzını benimsemeleri gerektiğini savunmuşlardır. Bohem tarzı da zamanla moda ve dekorasyon alanında da büyük yankı bulmuştur. Zamansız bir tarz olarak kabul edilen bohem, dünden bugüne her zaman büyük ilgi görmüştür. İşte evinizde bohem tarzını oluşturmak için bu stilin püf noktaları...

Haberin Devamı

Renkler ve desenler...

Evinizde bohem tarzını oluşturmak için önce daha nötr renklerle tasarımın tabanını oluşturup devamında renk ve desenlerle o havayı yakalamak karmaşıklıktan uzaklaştırıp daha huzurlu bir ortam yaratmanızı ve bu sayede daha uzun ömürlü bir tasarım yapmanızı sağlayacaktır. Daha sade bir bohem tarzı oluşturmak için beyaz döşenmiş bir eve bitki , deri, kürk gibi tasarım ögelerini ekleyerek bu tarzı yansıtabilirsiniz.

Bohemliğin olmazsa olmazı vintage esintiler...

Mobilyalar evinize gelmeden önce bir yaşam sürmüş gibi görünmelidir çünkü mobilya mağazalarından fırlamış bir görüntüyü asla bohem tarzı kabul etmez. Takım yerine parça parça seçilmiş mobilyalar bu ruhu daha iyi yansıtırlar. Aile büyüklerinden kalma eski bir sehpa veya bir sandalye bohem tarzı evinizin güzel bir parçası olacaktır. Antika dükkanları bu tarzı benimseyip uygulayabilmek için yardım alınacak en iyi yerdir.

Desenli kilimler ve halılar...

Bohemin özgür ruhuna hitap edecek olan desenli kilimler belkide bu tarzın en başarılı dekorasyon öğesidir. Uyum aramaksızın farklı desenler ve renklerde hatta farklı boyutlardaki kilimleri yan yana bazen de üst üste koyarak bu tarzı evinizde yansıtabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bitkilere yer açın...

Doğal dünyayı kucaklamak bu tarzın merkezi. Bitkiler bohem tarzının olmazsa olmazlarıdır. Makrome ipliğinden yapılmış saksılarda asılı bitkiler ,kaktüsler ve son dönemlerin vazgeçilmezi sukulentler hem bohem tarzına mükemmel uyum sağlarlar hem de uygun maliyetli iyi bir tasarım öğeleridir.

Yastıklar ve minderler her yerde...

Farklı boyut ve stillerdeki yastıklarla süslenmiş bir kanepe bu tarzı evinizde yansıtmak için iyi bir başlangıç noktasıdır. Ayrıca yer minderleri ile de sıcak bir zemin oturma alanı yaratabilirsiniz. Yer minderleri bohemin o özgür ruhuna hitap eden iyi bir tasarım elemanıdır.

Aksesuarlar hikayeyi anlatmalı...

Biblolar , çerçeveler, aile yadigarları , el yapımı ürünler ve yıllarca gittiğiniz yerlerden aldığınız tüm dekoratif ürünler bohem stilini yansıtmada size çok yardımcı olacaktır. Bunların hepsini açıkça sergilemekten çekinmeden ,yerleştirme konusunda da katı olmadan evinizde bu havayı hissettirebilirsiniz. Ancak bohem ev dekorasyonu bir istifçinin evine de benzerlik göstermemelidir. Kısacası her şeyin bir yeri ve amacı olmalıdır. :)

Haberin Devamı

Aydınlatma bohem tarzında önemli bir unsurdur. Odanın genel aydınlatmasını birden fazla fener , mum ve masa lambalarıyla destekleyebilirisiniz.

Püsküller de bu tarzı yansıtmanın iyi bir yoludur. Perdelerden yastıklara , koltuklardan abajurlara kadar birçok yerde kullanabilirsiniz. Bohem tarzında farklı malzemelerin kombinlerinden çekinmeyin. Uyumu yakaladığınız sürece daha doğal bir malzeme olan çuval bezini ipek ile birlikte dahi kombinleyebilirsiniz.

Bu tarz ilk başta gözünüze çok karmaşık gelsede daha sonrasında yaşam alanlarındaki huzur ve rahatlığın farkına varacaksınız.

Sevgilerimle

İç mimar Nilay EKER