SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Lansinoh 2017 Global Emzirme Araştırması sonuçları

Lansinoh'un 2017 Global Emzirme Araştırması sonucunda annelerin bebeklerini daha uzun süre anne sütü ile besleyebilmeleri için nelere ihtiyaç duydukları ortaya çıktı.

|

Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de “1-7 Ekim Emzirme Haftası” olarak kutlanmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini ve 2 yıla kadar emzirmenin sürdürülmesini öneriyor.Lansinoh, bu yıl da 9 ülkede 12 binden fazla anne ile görüşerek onların daha uzun süre emzirebilmeleri için ne tür desteklere ihtiyaç duyduklarını ortaya koyuyor.

Lansinoh 2017 Uluslararası Emzirme Araştırması’nda Türkiye’de 1000 anne ile görüşülürken, toplamda9 ülke ve 12 bini aşkın anne ile görüşme yapıldı.

Türk Anneleri Emzirme Konusunda Azimli

Türkiye’de annelerin %46’sı bebeklerini 6-12 ay arasında emzirmeyi planlarken, %38’i bebeklerini bir yılın üzerinde emzirmeyi hedefliyor. Araştırmaya katılan diğer ülkelerde bu süre çok daha kısa. Örneğin Fransız annelerinin %77’si için ideal emzirme süresi 6 ay.

Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini öneriyor. Araştırma Türk annelerinin bu konudaki bilinç seviyesinin arttığını ortaya koyuyor. Lansinoh 2015 Emzirme Araştırmasında bebeklerini ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemeyi hedefleyen annelerin oranı %34 iken bu oran 2017’de %44 çıktığı gözleniyor.

En Büyük Endişe “Ya Yeterince Emziremezsem”

Lansinoh, annelere emzirme konusundaki en büyük endişelerinin neler olduğunu sordu. Bu araştırmaya katılan ülkelerdeki en büyük endişe “bebeğin meme ucunu doğru kavrayamaması” olarak öne çıkarken, Türkiye’de annelerin en büyük endişesi “sağlık profesyonellerinin önerdiği sürelerde emziremek”.

Hazır Mama Kullanım Kararı Çoğunlukla Bir Sağlık Profesyoneline Danışılmadan Alınıyor

Türkiye’de emzirme sorunu yaşayan annelerin %80’i sağlık profesyonellerinin desteğinden memnun. Diğer yandan bebeklerini formül süt ile yani hazır mama ile besleyen annelerin yarısından fazlası bu kararı bir sağlık profesyoneline danışmadan alıyor.

Lansinoh Satış ve Pazarlama Direktörü Derya İşçioğlu;

“Biz Türk anneleri olaraken büyük endişemiz “bebeğim ya yeterince doymuyorsa!”. Birçok anne bebeğinin gelişimi ve kilo alımı normal olsa da bebeğinin yeterince doymadığını düşünerek hazır mamaya baş vurabiliyor. Oysa formül sütlerin bazı ülkelerde antibiyotikler gibi sadece reçete ile satılmasına izin veriliyor.

Unutmayalım ki anne sütü bebekler için en değerli besindir ve hiçbir formül süt anne sütüne eş değer değildir. Her anne bebeğinin değişen ihtiyacına göre süt üretmektedir. Bebeğin kaç aylık olduğuna göre, hasta olup olmadığına göre anne sütü değişim göstermektedir.”

Anneler Destek Göremediklerinde Emzirmeyi Bırakabiliyor

Emzirmenin en zorlu yanının ilk sırasındaher sene olduğu gibi “Emzirmeye bağlı meme ucu çatlakları ve ağrıları” yer alıyor. Bunu “Geceleri uyanmak zorunda kalmak” takip ediyor. Bu noktada aile içi destek ön plana çıkıyor. Türkiye’de annelerin üçte biri aileleri tarafından desteklenmezse emzirmeyi bırakabileceklerini belirtiyor.

Çalışmak ve Emzirmek Birarada Mümkün mü?

Türkiye’de ev dışında çalışan annelerin sadece %60’ı, iş yerinde yasal 1,5 saatlik süt izinlerikullanabileceklerini belirtti. Süt izinlerini kullanamayan annelerin sebeplerinin başında iş yoğunluğu geliyor, ardından ise ev-iş arası ulaşım problemi gelmekte.

Araştırmanın Türkiye ayağında, çalışan annelere yöneticilerinin ve iş arkadaşlarının kendilerini anne sütünün sağılması konusunda destekleyip desteklemedikleri soruldu. Ne yazık ki çalışan annelerin sadece yarısı bu konuda desteklendiklerini belirtiyorlar.

Yasal doğum izninin 16 hafta olduğu ülkemizde, yeni anne isterseişvereninden 6 ay ücretsiz izin talep edebilir. Çalışan annelerin %68’i ücretsiz izin kullanmak istemediğini beyan etmektedir. Ücretsiz izin kullanmak isteyip de kullanamayan annelerin %36’i şirketine bunu sormaya çekiniyor, %40’sının şirketi kabul etmiyor ve annelerin %24’i bu sebepten dolayı işini bırakmak durumunda kalıyor.

Lansinoh Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Derya İşçioğlu, “Emzirme dönemi, annelerin hem duygusal hem de fiziksel desteğe ihtiyaç duyduğu bir dönem. Araştırma gösteriyor ki tüm anneler için çevresinin desteği çok önemli. Bizlerin üstüne düşen, daha sağlıklı nesiller için bebeklerin daha uzun süre anne sütü alımını desteklemek, annelere ihtiyaç duydukları desteği vermek vetoplumu bu konuda bilinçlendirmek.”.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.