Laparoskopi Adet Döneminin Hangi Zamanında Yapılmalı?

Laparoskopi, karın içi organlarının detaylı bir biçimde incelenmesinin önünü açan bir görüntüleme sistemidir. Bu yöntem ile rahimin iç yapısı ile beraber, fallop tüpleri ve yumurtalıklar detaylı bir biçimde incelenebilir.

Laparoskopi diğer karın içi organlarının da görüntülenmesinde yardımcı olur. İşleme göbek deliğine yaklaşık 1 cm’lik kesi yapılarak başlanmaktadır. Buradan karın içerisi gaz ile şişirilerek, aydınlatılıp kamera ile görüntülenir.

Ayrıca aynı esnada karnın alt bölgelerinden açılacak 3 - 5 mm’lik kesiler ile cerrahi müdahale de yapılabilir. Laparoskopi işlemi halk arasında kansız veya bıçaksız ameliyat olarak da bilinir. Özellikle rahim içi durumu anlamak için en çok tercih edilen yöntemlerin başında histeroskopi geliyor. Histeroskopi de ise vajinadan kamera ile girilerek rahim içi hiçbir kesi yapılmadan incelenebilir.

Haberin Devamı

LAPAROSKOPİ NE ZAMAN YAPILIR?

Birçok sebepten dolayı laparoskopi işlemi yapılabilmektedir. Yapılma nedenine bağlı olarak laparoskopinin adet döneminin hangi zamanında gerçekleştirileceği de değişiklik gösterir.

Kısırlık şüphesi için gerçekleştirilen işlemde laparoskopi adet döneminin bitişini takip eden birkaç gün içerisinde gerçekleştirilmesi lazım. Yine histeroskopi işlemi içinde adetin yeni bitmiş olması gerekmektedir.

Bu noktada laparoskopinin ne zaman gerçekleştirileceğine uzman doktor karar verir. Tanı amaçlı laparoskopi yaklaşık olarak yarım saat sürer. Ancak tedavi amaçlı işlemlerde bu süre daha da uzamaktadır. Bu işlem genel anestezi altında yapılır.

Günümüzde laparoskopi işlemi hemen hemen her türlü jinekolojik rahatsızlığın tanısının konmasında ya da tedavisinin uygulanabilmesinde tercih edilmeli.

HANGİ DURUMLARDA UYGULANMAZ

Laparoskopi işleminin uygulanamayacağı bazı durumlar bulunuyor. İşlemde görüntüleme için karın boşluğuna verilecek gaz ile şişirilir. Bu nedenle aşırı kilolu kişilerde laparoskopi işlemi pek tercih edilmez.

Bunun dışında bağırsak hareketlerinin olmadığı, ciddi kalp ya da akciğer rahatsızlığının olduğu hastalarda da laparoskopi işlemi yapılamaz.

Haberin Devamı

Bu durumların dışında kalan durumlarda laparoskopi işlemi başarılı bir şekilde uygulanır. Ardından hastaların yaklaşık olarak 2 saat dinlenmesi yeterli. Ancak tedavi olarak tercih edildiğinde bu süre daha da uzayabilir.

Laparoskopi için vücuda açılan kesilerin çok küçük olması operasyon sonrasında da hızlı iyileşme anlamına gelir. Ayrıca gelecekte bu izler neredeyse görülemeyecek seviyeye gelerek ortadan kalkar.

Doç. Dr. Taner Usta

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

www.drtanerusta.com

Instagram: @drtanerusta

Facebook: @drtanerusta

YouTube-drtanerusta