Lipödem Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Lipödem tedavisi olmak isteyen kadınların en sık sorduğu sorular ve cevapları:

Ameliyat öncesi süreç nasıl işliyor?

Hastayı değerlendirip tedavi seçeneklerini tartıştıktan sonra ameliyata karar verdiğimizde, önce liposuction uygulayacağımız bölgelerin detaylı ölçüsünü alıyoruz. Hangi bölgeyi kaç cm inceltebileceğimizi hesaplayarak, hastanın ameliyat sonrası sahip olacağı tahmini ölçüleri elde ediyoruz. Bu ölçüleri kullanarak ameliyat sonrası kullanacağımız korseyi seçiyoruz. Erken evre lipödem hastaları için, elimizde hazır bulunan korseler genellikle yeterli oluyor. Eğer hastanın ameliyat sonrası ölçüleri elimizdeki hazır korselere uymuyorsa yurtdışından kişiye özel korse sipariş ediyoruz ki bu korsenin elimize ulaşması 10-12 gün kadar sürüyor. Korsenin ameliyat esnasında hazır olması gerekiyor, çünkü ameliyat sonunda hasta uyanmadan korsesini giydiriyoruz.

Haberin Devamı

Ameliyat genel anestezi ile mi yapılıyor, kaç saat sürüyor, hastanede ne kadar kalıyoruz?

"Lenf Koruyucu VASER Liposuction" genel anestezi ile uygulanan bir işlem. Ameliyat sabahı hastanede anestezi öncesi tetkikler yapıldıktan sonra işleme başlıyoruz. Hasta uyuduktan sonra, önce işlem yapilacak bölgelerdeki yağ dokusu içine lokal anestetik içeren bir sıvı veriyoruz. Bu sıvı hem işlem esnasında kanamayı azaltıyor, hem de ameliyat sonrasında hastanın duyacağı ağrıyı. Sıvı verdikten sonra VASER uygulamasına geçiyoruz. VASER cihazı, deri altındaki yağ dokusunu seçici olarak parçalıyor, işlem esnasında lenf kanalları, kılcal kan damarları ve sinir liflerine zarar verilmesini önlüyor. Daha sonra, klasik liposuctionda kullanılan kanüllerden daha hassas özel kanüllerle liposuction yapıyoruz. Klasik liposuction işleminde kullanılan kanüller, yağ dokusunu mekanik olarak parçalayıp eşzamanlı olarak vakumla çektiği için lenf kanallarının ve kılcal kan damarlarının hasar görme riski VASER lipoya göre daha fazla. Sıvı verme, VASER ve liposuction işlemlerinin hepsi aynı kesilerden (yaklaşık 1 cmlik) yapılıyor. Ameliyat, uygulanacak bölge sayısına göre 2-5 saat kadar sürüyor. İşlem genel anestezi altında yapıldığı için hasta bir gece hastanede kalıyor. Ertesi sabah hastamızı ayağa kaldırıp yürütüyoruz ve kendini iyi hissettiğinde taburcu ediyoruz. Ameliyat sırasında verdiğimiz lokal anestetik içeren sıvı sebebiyle hastalar ameliyat sonrası ciddi bir ağrıdan şikayetçi olmuyorlar. Elbette bu durum hastanın ağrı eşiği ile de ilgili.

Haberin Devamı

Ameliyat sonrasında pansuman gerekiyor mu, kaç gün sonra günlük yaşantımıza dönebiliriz, korseyi ne kadar kullanmamız gerekiyor?

Külotlu çorap şeklindeki korseyi ameliyatın sonunda, hasta uyanmadan giydiriyoruz. Alt bacak, yani baldır bölgesine işlem uygulanmamışsa korse dizaltında bitiyor. Ameliyattan sonra pansuman ihtiyacı yok. Hasta işlemden sonra korseyi ilk beş gün çıkarmıyor. Beşinci gün korseyi çıkarıyor, banyosunu yapıyor, kullandığı korse yıkanırken yedek korsesini giyiyor. Korse ilk ay gece-gündüz, daha sonra da birkaç ay sadece gündüzleri kullanılıyor ve en önemli işlevi, ameliyat sonrası derinizin sarkmasını engellemek. Korse sıkı bir tayt gibi, aşırı bir rahatsızlık vermiyor. Birçok hasta, korsenin içinde kendini daha fit, daha sıkı hissettigi için daha uzun süre kullanmak istiyor. Eğer karın germe, kol germe gibi ek işlemler uygulanmamışsa birkaç gün içinde günlük hayatınıza dönebilirsiniz. Bu tür ek işlemler süreci birkaç gün daha uzatabilir.

Haberin Devamı

Lenf Koruyucu VASER Lipo'dan sonra lipödem tekrar eder mi? Ne kadar yağ alabiliyorsunuz?

VASER Lipo ile lipödemli bölgelerdeki yağların çoğunu alıyoruz. Aldığımız yağ miktarı 4 ile 15 litre arasında değişiyor. Ameliyattan sonra lipödemin tekrar etmesi söz konusu değil, normal kadınlar gibi kilo aldığınızda tüm vücudunuza alıp, verirken de tüm vücudunuzdan verebilirsiniz. Üstelik bu ameliyattan sonra, daha önce veremediğiniz vücudunuzun alt tarafındaki yağları verebileceksiniz, özellikle ameliyat sonrası ilk 6-9 ayda. Bu dönemde uygulayacağınız bir diyet ve egzersiz programı ile ve kullandığınız korsenin yardımıyla vücudunuzun alt yarısı, aynen üst kısımlarınız gibi incelmeye devam edecektir. Yani ameliyatın etkisi sadece işlem esnasında alınan yağ miktarı ile sınırlı değil, uygun bir diyet ve egzersiz yardımıyla ameliyat sonrasında da devam ediyor.