Liposuction Uygulaması ile Vücut Şekillendirme

Günümüzde estetik ameliyatlar erkek kadın çoğu kişinin ilgisini çekiyor. Bunlardan en bilineni de liposuction yani yağ aldırma ameliyatı.

Liposuction dendiğinde fazla kilolardan kurtulmak akla gelse de, bu yanlış bir bilgidir. Liposuction işlemini, vücudun belli bölgelerinde biriken yağları cerrahi operasyonla vakumlayarak alma işlemi olarak açıklamak en doğru tanım olacaktır. Yağ aldırma işlemi kesinlikle zayıflama ve obezite tedavisi değil, doğru biçimde vücut şekillendirme yöntemidir. Liposuction aslında bir siluet düzeltme ve kilo vermeye yardımcı yöntemdir. Ayrıca, karın germe ameliyatlarına destek yöntem olarak da kullanılır.

Haberin Devamı

Yağlanma nedir ve hangi bölgelerde olur?

Cinsiyet ve genetik duruma göre yağ biriken bölgeler farklılık gösterirler. Erkeklerde genellikle göbek ve bel çevresinde, kadınlarda ise; sıklıkla bel ve basen bölgelerinde yağlanma görülür. Yetişkin her insanda yağ hücreleri sabittir. Yağlanma ile hücre sayıları artmaz, sadece genişler. Liposuction ile aslında yağların depolandığı yağ hücreleri alınmaktadır. Bu nedenle ameliyat sonrası kilo alınması söz konusu olduğunda yağ hücrelerinin sayısının azaltıldığı bu bölgelerde eskisi gibi yağ birikimi olmamaktadır.

Liposuction uygulaması öncesinde dikkat edilenler

Liposuction uygulaması öncesinde yöntemin uygulanacağı kişide bazı önemli kriterler aranır. Öncelikli olarak, hastanın kilo verme evresinde kontrollü biçimde kilo vermiş olmasına bakılır. Sıkça kilo değişimi yaşamayan ve düzenli spor ve egzersiz yapan ve yağlarını bu yollarla atamamış kişiler olması oldukça önemlidir. Bu kişilerin liposuction ile yağlarından kurtulması vücut siluetinde kalıcı düzelme sağlar. Hastanın cildinin elastikiyeti ve o sırada bulunduğu kilo da önemlidir. Liposuction ile 4-5 litreden fazla yağ alınmamalıdır.

Liposuction kimlere ve hangi bölgelere uygulanır?

Liposuction, 18 yaşını geçmiş ve genel anestezi almasında sakınca bulunmayan erkek ve kadın herkese uygulanabilir. Yağlanmanın, genellikle bel ve basen bölgelerine yoğun biçimde bulunan bölgeleri haricinde, yağlanma bulunan vücudun diğer tüm bölgelerine işlem yapılabilir. Liposuction, bacak içi, çene altı (gıdı), sırt, üst kollar, diz içi, göbek, karın, kol içleri gibi bölgelerde fazla birikmiş yağların alınmasında kullanılan etkili bir yöntemdir.

Haberin Devamı

Liposuction işlemi nasıl uygulanır?

Yağ alma işlemi için uygulama yapılacak bölgeye, minik kesikler atılarak kanüller (borucuklar) yardımı ile bölgesel olarak yağların depolandığı alanlardan vakumlanarak çekilmesi biçiminde vücut şekillendirmesi yapılır.

Uygulama ne kadar sürer? Ameliyat sonrası neler yaşanır?

Yağ alma işlem süresi kişiye ve operasyon yapılacak bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Ameliyat sonrası hasta aynı gün veya ertesi gün evine dönebilir. 1-2 günlük dinlenme ve ağır aktivite yapmaması önerilir. 4-6 hafta boyunca korse kullanımı şarttır. Ameliyata bağlı ödemden ötürü şişliklerin olması beklenen bir durumdur. İkinci aydan itibaren şişler gittikçe azalır. Vücut konturu 6 ay 1 yıl gibi bir süreç içinde son şeklini alır.

Haberin Devamı

Op. Dr. Defne Erkara

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı