Siyaset Liselerde yeni dönem başlıyor

Liselerde yeni dönem başlıyor

19.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Liselerde yeni sistemin ayrıntıları belli oldu. Buna göre ders sayıları azaltılacak, öğrenciler kariyer odaklı yetiştirilecek, 12. sınıflara yapay zekâ, uygulamalı hukuk, nesnelerin interneti gibi dersler gelecek. 2020’den itibaren uygulanacak sistemle yetişen öğrencilerin ilk üniversite sınavı ise 2024’te yapılacak

Liselerde yeni dönem başlıyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, liselerde yeni sistemin ayrıntılarını paylaştı. Dün Borusan Asım Kocabıyık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen ‘Lisede Ne Yaptık?/Ortaöğretim Tasarım Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Selçuk, “Ortaöğretim tasarımıyla ilgili çalışmayı sadece bir ders çizelgesi olarak görmek elbette mümkün değil. Bu Türkiye’nin bir gelecek projesi, bir ekonomi projesi, bir sosyal hayat projesi. Türkiye’nin dünyada, bu topraklarda, bu coğrafyada onuruyla haysiyetiyle dimdik ayakta durabilmesinin bir eğitimsel projesi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Ziya Selçuk’un paylaştığı bilgilere göre Eylül 2020’den itibaren 9. sınıftan başlayarak kademeli olarak uygulanacak yeni sistemin ayrıntıları şöyle:

Derinleşme ihtiyacı

Yeni sistemde 9. sınıfta 15-16 olan ders sayısı 8’e, 10. sınıfta 15-16 olan ders sayısı 10’a, 11. sınıfta 12-15 olan ders sayısı 10’a, 12. sınıfta 12-15 olan ders sayısı 7’ye düşürüldü. Akademik Gelişim Programı(AGEP) adıyla bütüncül bir yapıya kavuşturulan akademik dersler, Anadolu Liseleri için 9-11. sınıflarda 35, 12.sınıflarda ise 24 ders saati olarak planlandı. Bakan Selçuk ders saatlerinin düşürülmesine yönelik “Niye azaltıyoruz? Çünkü bir çocuğun 15-16 dersi anlaması ve bunu içselleştirmesi mümkün olmuyor. Bizim çocuklarımızın da ilgilerine, yeteneklerine ve hayatlarına uygun olan alanlarda derinleşmeye ihtiyaçları var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Selçuk, Türkiye’nin okullar arasında imkân ve öğrenme farkının yüksek olan bir ülke olduğuna dikkat çekerek “Bu tür ülkelerde sınav araç olmaktan çıkar amaç haline gelir. Eğer biz farklılıklarını azaltırsak diğer ülkelerde olduğu gibi bizde de sınavın baskısı azalacak” dedi. Özellikle mesleki eğitime yapılan çalışmalarla sistemin daha esnek olmasına katkı sağlayacaklarını aktaran Selçuk, “Sınav olacak ama sınav gerçek mahiyetine bürünecek yani araç olacak. Bunun için biraz zamana ihtiyacımız var” dedi.

HEY’le beceri artışı

Sistemde Hayal-Etkinlik-Yaşam (HEY) isimli haftalık 5 saatlik zaman dilimleri planlanacak. Bu zamanlarda öğrencilerin tasarım ve uygulama becerilerini geliştirecek etkinlikler yapmaları ve toplumsal fayda çalışmalarıyla yaşamla ilişki kurmaları hedeflendi. Hayal, sanatsal aktiviteleri, etkinlik fiziksel aktiviteleri, yaşam ise toplumsal fayda çalışmalarını kapsıyor. Bu amaçla, 9-11. sınıflarda Haziran ayları ağırlıklı olarak portfolyo, sunum ve değerlendirme çalışmalarına ayrıldı. Böylelikle sadece akademik değil sosyal ve duygusal becerilerinin en üst düzeyde gelişiminin sağlanması yoluyla dengeli bir eğitim sistemi oluşturulacak. Bu çerçevede, lisenin ilk üç yılında haftalık okul zamanı 35 saati Akademik Gelişim Programı (AGEP), 5 saati HEY olmak üzere toplam 40 saat olarak planlandı.

Haberin Devamı

Liselerde yeni dönem başlıyor

Kariyer odaklı sistem

Yeni sistemde 12. sınıf, öğrencilerin tercihlerini, planladıkları kariyerlerine uygun ders seçimiyle yapacakları bir sınıf düzeyi olarak tasarlandı. Üniversite öncesinde öğrenciler, seçecekleri disiplinlerüstü kariyer dersleriyle hem bir üst eğitim kademesine daha kararlı bir seçim yaparak geçecek hem de ilgi ve yetenekleri temelinde iş dünyasıyla buluşmaya hazırlanacaklar. Ayrıca her okula Kariyer Ofisleri kurulacak. Bu ofislerle öğrencilerin, tüm alanlardan seçecekleri dersler aracılığıyla daha dengeli bir müfredat içinde kendilerini yetiştirmeleri hedeflendi.

Kaç saat ders görecekler?

Yeni sistemde 9 sınıf öğrencileri, 25 saat AGEP, 5 ders saati HEY dersleri görecek. 10 ve 11. sınıflarda ise bu derslerin yanı sıra Bilgi Kuramı ve Uygulamaları dersi olacak. Zorunlu hale gelen Bilgi Kuramı dersiyle öğrencilerin bilginin doğası üzerine yoğunlaşmaları sağlanarak, bilgilerin nasıl elde edildiğinin sorgulandığı, doğruluğunun kanıt temelli gerekçelendirildiği becerilerin kazandırılması hedeflendi. Haziran ayında ise öğrenciler, portfolyo, sunum ve değerlendirme çalışmaları yapılacak. 12. sınıfta da haftalık çizelge, akademik ders saatleri 24, proje ve sertifika çalışmaları 6, destek ve rehberlik çalışmaları da 10 olmak üzere toplam 40 saat olarak planlandı.

Haberin Devamı

Liselerde yeni dönem başlıyor

Üniversite ayarında dersler

12. sınıf için “Sınava hazırlık değil üniversiteye hazırlık dersleri verilecek” diyen Bakan Selçuk, öğrencilere farklı alanlarda ders seçenekleri sunulacağının bilgisini verdi. Bu kapsamda öğrenciler, Disiplerüstü Kariyer Dersleri olarak isimlendirilen 4 ders seçecek. Matematik, Fen ve Teknoloji, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Sanat ve Teknoloji ağırlıklı dersler gruplarında yer alan derslerden bazıları şunlar: Finansal Matematik, Veri Analizi ve Optimizasyon, Biyoteknoloji, Geleceğin Enerji Sistemleri, Malzeme Bilimi, Yapay Zeka Uygulamaları, Nesnelerin İnterneti Uygulamaları, Akıllı Şehirler ve İnsanlığın Geleceği, Uygulamalı Hukuk, Sosyal Medya ve Kültür, Güç-Egemenlik, İslam Felsefesi, Yaratıcı Sanatsal Açılımlar…