Lohusa Diyerek Geçmeyin !

Lohusa Depresyonu

Doğumdan sonraki 40 günün annenin bebeğine fiziksel ve ruhsal olarak alışması ve bağlanması açısından önemi büyüktür. Bu süre içerisinde anne yeni yaşamına uyum sağlarken; Farklı bir ben'i kabullenmeye çalışır. Bu uyum sürecinde görülen fiziksel değişimler, hormonel iniş-çıkışlar, günlük ve sosyal hayatın değişmesi ve ' ben artık anneyim, bir bebeğim var!' düşüncesi olumsuz duygulara neden olabilir. Bu depresyonun altında yatan nedenler her kadında değişkenlik gösterir ve farklı seyreden geçici ama yıpratıcı bir süreçtir.

Haberin Devamı

İstenmeyen ya da plansız gebelik, zor geçen gebelikler, zor doğum deneyimi, doğumdan sonra yakınlarından yeterli desteği görememek, uykusuzluk vb. nedenler lohusa depresyonunda sıkça görülür. Doğum sonrası annenin yanının kalabalık olması da psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Her kafadan çıkan sesler, üstüne bebeğin ağlaması ve bu durumlarda babanın sorumluluk altına girmemesi anneyi yorar.

Yalnız Değilsiniz!

Araştırmalara göre doğum yapan her 100 anneden 10’u lohusa depresyonunu yaşıyor. Fakat annelerin büyük bir bölümüyaşadıklarının lohusa depresyonu olduğunun farkında değil.

- Sütüm yetecek mi?

- Bebeğim doyuyor mu?

- Ağlamasını durduramıyorum.

- Benim bebeğim diğer bebeklere göre daha mı zayıf?

- Bebeğime bakabilecek miyim?

Altında yetersizlik duygusu yatan bu ve bunun gibi cümleler lohusa depresyonundaki annelerden duyulabilir. Bu zorlu süreçte anne çevresinden destek almalı ve biraz da olsa kendine vakit ayırabilmelidir.

Anneler, yardım ve destek istemekten çekinmeyin!

Depresyon sürecinde anneler bebeklerine bakmak, bağ kurmak istememekte, emzirmek bir külfet haline gelmektedir. Eleştirilmekten korkan anneler; içinde bulundukları durumu yakınlarına anlatmaktan kaçınmaktadırlar. Anlatılmayan, saklanan her düşünce olumsuz duygulara neden olur ve depresyonu tetikler. Bu sendromdan tek başınıza çıkmaya çalışmanız hem sizin hem bebeğiniz için sağlıklı olmayacaktır. Lütfen sevdiğiniz ve güvendiğiniz birisi ile bu durumu paylaşın. Bir uzmandan tek başınıza değil; eşiniz ve aileniz ile birlikte destek alın. Bu sendorumun çözümlenmesinde sosyal destek çok önemlidir.

Haberin Devamı

https://www.instagram.com/psikologedaelbir/