Dünya Macron müzakere turlarına başladı

Macron müzakere turlarına başladı

17.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkede akaryakıt zamları ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım 2018’de başlayan “Sarı Yelekliler” eylemlerine çözüm bulmak amacıyla yapacağını açıkladığı müzakerelere başladı.

Macron müzakere turlarına başladı

15 Mart’a kadar sürecek müzakere toplantılarının ilkini Grand Bourgtheroulde semtinde gerçekleştiren Macron, Normandiya bölgesinde görevli 600 belediye başkanı ile bir araya geldi. Burada başkanlarla eylemlerin sebep olduğu sorunlara çözüm bulmaya çalışan Fransa Cumhurbaşkanı, ülkedeki ekonomik, sosyal ve demokrasi sorunlarının uzun yıllara dayandığını ve sarı yelekliler hareketinin çıkış noktasının bu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Macron, seçim kampanyasındaki gibi belediye başkanlarının yüzlerce sorusunu tek tek dinledi, toplam 7 saat süren toplantı boyunca da her soruya yanıt verdi. Eylemler sırasındaki, “Politikamız değişmeyecek” söyleminden vazgeçen Macron, “Hiçbir tabu yok her konuda değişikliğe gitmeye hazırım” mesajı verdi. Macron, sorunlara nasıl bir çözüm getireceğini açıklamadı ancak tüm talepleri dinlemeye ve daha pragmatik, akılcı çözümler önermeye hazır olduğunu söyledi.

15 Mart’a kadar sürecek bu toplantılar sarı yeleklilerin gösterilerinin yol açtığı sorunlara çözüm bulmayı hedefliyor. Macron’un, bu çerçevede ülkenin farklı bölgelerine giderek belediye başkanları ile bir araya gelmesi bekleniyor. Vatandaşların aynı zamanda hükümet tarafından internette oluşturulan bir platformda konulara ilişkin fikirlerini ve önerilerini beyan edebileceği belirtiliyor. Bununla birlikte Sarı Yelekliler de, Macron’un “Büyük Ulusal Tartışma” toplantılarına alternatif “Gerçek Tartışma Platformu” inisiyatifini başlattı ve hükümet üzerindeki baskıyı sürdürebilmek için eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.