Dünya Maduro’dan Türkiye öngörüsü

Maduro’dan Türkiye öngörüsü

19.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Maduro’dan Türkiye öngörüsü

Euronews kanalına Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, muhalefet lideri Juan Guaido’nun kendisini “geçici devlet başkanı” ilan etmesiyle başlayan siyasi krize ilişkin verdiği röportajda “Bu artık küresel bir savaşa dönüştü” ifadelerini kullandı ve “İnsanlığın geleceğini Çin, Rusya, Türkiye ve İran gibi ülkeler belirleyecek” dedi.

Haberin Devamı

Ülkesinde bir süredir yaşanan krize ilişkin Euronews’tan Anelise Borges’e konuşan Maduro, Avrupa Birliği’nin (AB) Guaido’yu tanımakla “çok büyük bir hataya düştüğünü” söyledi ve “Amerika Birleşik Devletleri dünyada tek bir hedefe odaklanıyor; Venezüela’yı yok etmek, Venezüela’yı sömürmek, devrimi yok etmek. Başaramadı ve başaramayacak” ifadelerini kullandı. Maduro, Borges’in, “Bu ülkelerin (Rusya, Türkiye, Çin) Venezüela için önemi nedir? Yani sizin tarafınızda oldukları, sizi destekledikleri için onlara müteşekkir misiniz?” sorusuna da şu yanıtı verdi:

“Sadece Venezüela için değil, bu ülkeler tüm dünya için önemli. Çin Halk Cumhuriyeti, büyük bir siyasi güç olmasının yanı sıra, 21. yüzyılın en büyük ekonomik güçlerinden. Başka ülkeler üzerinde egemenlik ve neo-sömürge ilişkisi kurmaya çalışmadan, şantaj yapmadan, imparatorluk kurmadan da çok büyük bir güç olunabileceğini kanıtlamış bir ülke. Çin ile son 15 yılda kalkınma ve ekonomimiz için çok faydalı olağanüstü bir işbirliği, stratejik ortaklık, karşılıklı saygı ve çıkar ilişkisine sahibiz. Rusya’yla da aynı şekilde. Rusya bugün uluslarası sahnedeki en büyük oyunculardan biri. Birinci sınıf siyasi, ekonomik ve askeri güç. Başkan Putin ile de yakın işbirliğimiz var. Bu iki güce ek olarak Türkiye, Hindistan, İran ve Güney Afrika gibi ülkelerin insanlığın geleceğini belirleyeceğine inanıyorum. İnsanlığın geleceği Amerikan imparatorluğuna diz çökmüş kişiler olmayacak.”