Ekonomi Malta, Afrika’ya giriş kapımız olsun

Malta, Afrika’ya giriş kapımız olsun

14.11.2018 - 08:30 | Son Güncellenme:

Afrika’yı fethe hazırlanan Türk firmalarına, “Malta’dan girin” çağrısı geldi. Türkiye-Malta İş Konseyi Başkanı Halis Ali Çakmak, “AB üyesi olduğu için gümrük avantajı var” dedi.

Malta, Afrika’ya giriş kapımız olsun

Afrika pazarından daha fazla pay almayı amaçlayan, hatta buna dönük girişimleri hükümetin 100 günlük eylem planına da koyan Türkiye’ye yeni bir öneri geldi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Malta İş Konseyi Başkanı Halis Ali Çakmak, Malta’da kurulacak bir serbest bölgeden Türk ürünlerinin Afrika’ya girişinin çok daha kolay ve çok daha az maliyetli olacağını söyledi. Malta’nın AB üyesi olduğunu ve AB’nin de Afrika ülkeleriyle gümrüksüz ticaret başta olmak üzere pek çok anlaşmasının bulunduğunu belirten Çakmak, “Türk ürünlerinin kısmi işlem yapılarak ‘Made in Malta’ menşeiyle Afrika’ya ihracatının gerçekleştirilmesi durumunda Afrika’daki yüzde 40 - 60 arasındaki gümrük duvarları Türk firmaları için yüzde 20-30 seviyelerine çekilmiş olur” dedi.

Haberin Devamı

Milli gelirinin yüzde 35’ini turizmden sağlayan adada dil okullarının son derece gelişmiş olduğunu vurgulayan Çakmak, her iki alanda da Türk yatırımcıların önünün açık olduğunu anlattı. Çakmak, “Türk yatırımcılar burada otel yenileme işi üstlenebilir ya da işletmeci olabilir. Türkiye’de yerleşik eğitim kurumları, burada da okul açarak belirli dönemlerde öğrenci değişim programı yapabilir” dedi.

3.5 milyon Suriyeli’ye yeni kimlik

Halis Ali Çakmak aynı zamanda 26 ülkenin vize işlerini yürüten VFS Global’in Türkiye’deki ortağı Gateway’in sahibi. Hatta son dönemde Türkiye’ye giriş vizesi işlemleri için Irak’ta da ofisler açmasıyla biliniyor. Yılda 1 milyon kişinin vize işlemlerini yürüterek deneyim kazandıklarını ve teknoloji altyapısına önemli yatırımlar yaptıklarını anlatan Çakmak, bu deneyimi ve teknolojiyi son dönemde artan göçmen hareketliliğinde Türkiye’nin güvenliği için de kullanmak istediklerini dile getirdi. Halen ‘biyometrik’ olduğu ifade edilerek göçmenlere verilen tanıtma kartlarının teknolojisinin yeterli olmadığını vurgulayan Çakmak, “Başta 3.5 milyon Suriyeli olmak üzere tüm göçmenler için gerçek biyometrik teknolojinin kullanıldığı ve parmak iziyle desteklenmiş kimlik kartlarını hazırlamaya talibiz” dedi.

Haberin Devamı

Her karede bir kule vinç

AB fonlarıyla gerek altyapı yatırımlarının gerekse kentsel dönüşümün hız kazandığı Malta’da neredeyse her sokakta bir inşaat sürüyor. Bu da Türk müteahhitler için bir fırsat. Nitekim Ayhanlar Holding, adada bir yol projesini yürütüyor. Global Holding’in kruvaziyer limanına ortak olduğu, Yıldırım Holding’in ise ticari limanı işlettiği Malta’da gündemdeki büyük projeler arasında yat limanı, bilişim merkezi, yeni bir havalimanı ve Malta ile Gozo adaları arasına tünel inşa etmek yer alıyor.

Halis Ali Çakmak, “Malta, AB’nin gözünde ayrıcalıklı bir yer, adaya özel izinler veriliyor” dedi.

Malta, Afrika’ya giriş kapımız olsun

Türk kuşatmasıyla ulus oldular

Türkiye’nin Malta Büyükelçisi Başak Türkoğlu da bir ada devleti olarak tüm coğrafyalarla ilişkilerinde denge gözeten Malta’nın, Türkiye ile ticarete kapılarının sonuna kadar açık olduğunu vurguladı. Türkoğlu, “Malta ulusal kimliğini Kanuni dönemindeki 1565 kuşatması üzerine inşa etmiş. Ancak asla Türklere düşmanlık beslenmemiş, hatta son derece olumlu bir intiba var. Katma değeri yüksek yatırımlara öncelik veriliyor. Bunların başında da blockchain geliyor. Bu konuda Avrupa’daki en ileri ve kapsamlı yasaları çıkardılar” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Sicilya’nın dibinde

- Sicilya’ya feribotla ulaşılacak kadar yakın olan Malta’dan Afrika’ya bir saatten kısa uçuşla gitmek mümkün.

- Dünyada yaklaşık 2 milyon ‘Maltalı’ var ancak bunların 470 bini adada yaşıyor.

- 650 bin euro’luk fon yatırımı ve 350 bin euro’luk gayrimenkul alımıyla Malta vatandaşı olunabiliyor. 700 civarında Türk de böyle yapmış.

- 600’e yakın şirketin de Türk ortağı var.

- Malta’da kişi başına gelir 30 bin dolar civarında, enflasyon ise yüzde 1.6.

- Türkiye’den Malta’ya bu yılın ilk 8 ayında 213 milyon dolarlık ihracat yapıldı. 21 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi.