Geri Dön

Mantı tarifi

Mantı, en çok ilgi gören tariflerden biri. Vazgeçilmez yöresel lezzetler arasında bulunan mantı tarifini sizinle paylaşıyoruz. Mantı, özellikle Tatar kültüründen günümüze kalan yiyeceklerdendir. Kıymanın ve soğanın aromasını veren mantı yemeği ülkemizde en çok Kayseri ve Eskişehir illerinde tüketilmektedir. Peki mantı nasıl yapılır? Siz de evde kolayca mantı hazırlayabilir, misafirlerinize ikram edebilirsiniz. İşte mantı tarifi...

Mantı tarifi
  • 4 - 6 Kişilik
  • 60+ dk (Hazırlanma Süresi)
  • 20 dk (Pişirme Süresi)

Malzemeler

-1,5 su bardağı un
-1/4 su bardağı su
-1 adet yumurta

Harcı için:
-200 gram kıyma
-1 adet kuru soğan
-1 çay kaşığı tuz
-1/2 çay kaşığı karabiber

Mantıları haşlamak için:
-4 su bardağı et suyu

Sosu için:
-2 yemek kaşığı tereyağı
-1 tatlı kaşığı biber salçası
-1 tatlı kaşığı nane, 1 su bardağı et suyu (mantının haşlama suyundan kullanabilirsiniz)

Üzeri için:
1 su bardağı yoğurt

Mantı Nasıl Yapılır?

Püf noktası:

Unu azar azar kıvamına göre ilave edin. Piyasada satılan unların sertlik derecesi farklı olduğu için kıvamına gelmesi için eklemeniz gereken un miktarı değişebilir.

Hamuru için;

-Unu karıştırma kabına alın. Orta kısmını açıp yumurtayı ekleyin. Yumurtayı una yedirerek suyu azar azar ekleyin. Tüm malzemeyi toparlanana kadar karıştırın.

-Toparlanan hamuru mutfak tezgahına alın. Özleşene kadar, bastırarak yoğurun. Ardından üzerini örtüp 10 dakika dinlendirin.

İç harcı için;

-Kuru soğanı rendeleyin. Kıyma, tuz, karabiber ve soğanı bir kapta karıştırın.

-Hazırladığınız hamuru iki bezeye ayırın. Hamurları, unlanmış mutfak tezgahında bir merdaneyle yuvarlak şeklinde açın.

-Hamuru iki parmak kalınlığında önce boyuna, sonra enine keserek küçük kareler elde edin. Aynı işlemi diğer hamur bezesine de uygulayın.

-Karelerin orta kısmına kıymalı harçtan yerleştirin. Uç kısımlarını karşılıklı olarak kapatıp orta noktada birleştirin.

-Et suyunu kaynatın. Mantıları kaynar suda 8- 10 dakika haşlayın. Haşlanan mantıları, kevgirle süzüp servis tabağına alın.

Sosu için;

-Tereyağı eritin. Biber salçasını katıp 2- 3 dakika kavurun. Naneyi ekleyip karıştırın. Mantıyı haşladığınız et suyundan ekleyip sosun kıvamını açın.

-Servis tabağına aldığınız mantının üzerine çırpılmış yoğurt ve hazırladığınız sostan ekleyerek servis edin.

Afiyet olsun...

Yediğim İçtiğim Sizin Olsun | İlk Defa Ekşili Levrek Yaptık Yediğim İçtiğim Sizin Olsun'un yepyeni bölümünde Gülşah Karaman, Şef İbrahim Bayraktar ile birlikte Ekşili Levrek yaptı ve dünyanın en iyi tatlısı olarak seçtiği Kestaneli Helvaniyi tattı! Keyifli seyirler...
Yazarlar

Sıradaki Haber